vineri, 26 aprilie, 2024

10 intrebari ramase inca fara raspuns, la trei luni de la declansarea pandemiei de COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Coronavirus – intrebari fara raspuns! Au trecut trei luni de când a apărut pentru prima dată in China situatii despre infectarea cu un virus necunoscut care genereaza cazuri neobișnuite de pneumonie, iar oamenii de știință și experții în sănătate publică știu deja multe despre el. Dar încă sunt multe pe care nu le știu.

Pe măsură ce noul coronavirus continuă să se răspândească în întreaga lume, iată câteva dintre cele mai importante întrebări la care cercetătorii și medicii – precum și factorii de decizie și economiștii – încă încearcă să răspundă, potrivit jurnalistilor de la Reuters.

Cât de contagios este virusul?

Virusul se răspândește de la persoană la persoană prin picături mici din nas sau gură, prin tuse sau strănut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Poate persista pe majoritatea suprafețelor până la câteva zile, astfel încât, pe lângă faptul că inhalați direct virusul, puteți fi infectat atingând ceva care a fost contaminat și apoi atingând propriul nas, gură sau ochi. Există unele dovezi că particulele de virus din fecalele unei persoane infectate pot transmite boala prin contact, dar aceasta rămâne neconfirmată.

Coronavirus – intrebari fara raspuns. Câte persoane sunt infectate și câte nu prezintă niciun simptom?

La 29 martie, au existat 720.060 de cazuri raportate la nivel mondial, dintre care peste 148.923 s-au recuperat și peste 33.969 au decedat. Unii cercetători estimează că până la 80% dintre persoanele infectate nu prezintă sau au numai simptome ușoare și poate nici nu știu că sunt bolnavi. Asta ar ridica numărul de oameni care ar putea fi infectați la milioane. Dar avem nevoie de mult mai multe studii și teste pentru a avea un număr mai precis.

Este mai puțin probabil ca tinerii să moară de virus?

Oamenii mai tineri, deși mai puțin vulnerabili, pot dezvolta în continuare COVID-19 – boala cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2 – suficient de sever pentru a necesita spitalizare. Cât de în siguranță sunt e o intrebare încă fără răspuns. OMS spune că persoanele în vârstă cu afecțiuni preexistente – cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică sau astmul, hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă – par să dezvolte boli grave mai des decât altele, în timp ce un oficial din SUA a declarat că rata mortalității la bărbați pare a fi de două ori mai mare decât a femeilor din fiecare grup de vârstă. Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că oricine are aceste afecțiuni, precum și cei cu sistem imunitar slăbit, prezintă un risc crescut.

Oamenii pot fi re-infectați?

Aceasta este o întrebare cheie – și nu știm încă răspunsul. Există o serie de cazuri de posibilă „reinfecție” la pacienții recuperați. Dar majoritatea oamenilor de știință consideră că aceștia au mai multe recidive. Un pacient se poate simți mai bine și se poate testa negativ pentru virusul din nas și gât, în timp ce virusul rămâne în altă parte a corpului lor. Pacienții recuperați complet au anticorpi în sânge care ar trebui să îi protejeze de infecțiile proaspete, dar nu știm cât vor dura acești anticorpi. La unele virusuri, anticorpii se estompează mai repede. Chiar dacă persistă, SARS-CoV-2 ar putea suferi mici modificări în timp, așa cum fac virusurile gripale în fiecare an, ceea ce face ca anticorpii să fie ineficienți.

Mai multe laboratoare academice și companii medicale caută să facă analize de sânge pentru a afla cine a fost expus la virus și dacă unele persoane au dezvoltat imunitate. Testele serologice vor oferi, de asemenea, o imagine mai bună a întregii pandemii.

Coronavirus – intrebari fara raspuns. Știm când vor fi tratamente sau un vaccin?

Nu. Până în prezent, nu există vaccinuri sau medicamente antivirale specifice noului coronavirus. Tratamentul de acum se concentrează pe ameliorarea simptomelor precum problemele de respirație. Companiile din întreaga lume se intrec pentru a dezvolta vaccinuri. Câțiva au lansat teste precoce de siguranță la oameni, dar experții spun că ar putea dura un an sau mai mult pentru a dezvolta și testa un vaccin.

O altă complicație: virusurile pot suferi mutatii rapid. Unii oameni de știință au identificat deja schimbări subtile de la apariția SARS-CoV-2 în Wuhan, China, în decembrie. Însă studii recente arată că virusul este relativ stabil, ceea ce sugerează că vaccinurile ar trebui să fie încă eficiente atunci când devin disponibile.

Virusul se răspândește mai lent în locurile fierbinți?

Unii experți speraseră că debutul verii va încetini în mod natural virusul. Dar Centrul European pentru Controlul Bolilor a spus, pe 25 martie, că este puțin probabil să-și diminueze răspândirea. OMS a mai spus că virusul poate fi transmis în toate zonele, inclusiv în zonele cu climă caldă și umedă.

Cât va dura pandemia?

Nu știm. Acesta va depinde de o serie de factori, de la cât timp continuă să se izoleze lumea și să evite adunările în grup până când medicamentele eficiente sau un vaccin devin disponibile. Președintele Donald Trump a declarat săptămâna aceasta că speră să „redeschidă” economia Statelor Unite până in duminica Paștelui, pe 12 aprilie, dar s-a confruntat cu critici conform cărora un astfel de plan este prea grăbit și ar putea duce la moartea a mai multor oameni. În provincia Hubei, epicentrul izbucnirii coronavirusului din China, viața a început să revină la normal săptămâna aceasta după două luni de blocare. Rămâne de văzut dacă o asemenea revenire la normal provoacă un alt focar.

Coronavirus – intrebari fara raspuns. Cantitatea de expunere la virus determină cât de tare se îmbolnăvește cineva?

Virusii intră în corp și infectează celulele, folosindu-le ca fabrici pentru a face multe milioane de copii de la sine, astfel încât numărul de particule de virus care intră pentru prima dată în organism are un efect redus asupra cantității eventuale de virus din sistem. În același timp, expunerea mai frecventă crește șansa ca virusul să intre în organism în primul rând.

Când economia va reveni la normal?

Fondul monetar internațional se așteaptă ca pandemia să provoace o recesiune globală în 2020, care ar putea fi mai rea decât cea declanșată de criza financiară din 2008. Adâncimea unei recesiuni, cât timp va dura și natura recuperării sunt o problemă de dezbatere. Economiștii spun că va depinde în mare măsură de cât durează blocajele – aproximativ un sfert din întreaga umanitate este în prezent blocată – și de cât de mult sprijinul guvernamental va ajuta indivizii, întreprinderile și piețele să supraviețuiască crizei.

Cand isi va reveni economia?

Fondul Monetar International estimeaza ca aceasta pandemie va cauza o recesiune in 2020 care poate fi chiar mai grava decat cea declansata de criza financiara din 2008. Profunzimea ei, durata si modalitatea de iesire sunt inca subiecte de dezbatere.

Economistii spun ca totul va depinde de cat va dura carantina generala (aproape un sfert din omenire se afla acum in auto-izolare) si de cat de departe vor merge guvernele pentru a ajuta oamenii, afaacerile si pietele financiare pentru a supravietui acestei crize.

Este un moment bun pentru investitii?

Unii investitori si strategi bancari studiaza acest aspect, dar inca nu s-a ajuns la o concluzie general valabila.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img