marți, 19 martie, 2024

100 de ani de invatamant la Colegiul National ”Cuza Voda” Husi – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 20 ocotmbrie, subprefectul Mircea GOLOGAN a participat la festivitatile dedicate aniversarii a 100 de ani de existenta a Colegiului National ”Cuza Voda” Husi.

Sarbatoarea a inceput cu dezvelirea si sfintirea unei placi aniversare la localul vechi al unitatii liceale, dupa care cei prezenti au asistat la sfintirea de catre PS Ignatie, Episcopul Husilor, a bustului lui Alexandru Ioan Cuza, statuie amplasata in fata noului corp de liceu.

”Multumesc doamnei director, care m-a invitat, ca si prin binecuvantarea lui Dumnezeu, prin rugaciune, care ne face mai frumosi la suflet, am devenit partasi acestui eveniment frumos din viata liceului. Sa dea Dumnezeu sa vina si sa iasa de pe bancile scolii elevi foarte bine pregatiti, care sa faca cinste neamului nostru si, desigur, elevi care sa-si aduca cu mare drag aminte de cei care au fost adevaratii calauzitori, suverani ai constiintei lor pe perioada cat au studiat la acest liceu”, a spus PS Ignatie, la dezvelirea bustului marelui domnitor.

A urmat un simpozion aniversar, unde fosti dascali si elevi, veniti din toate colturile lumii au depanat amintiri si au adus in prim plan personalitatea multor huseni, scoliti la Colegiul National ”Cuza Voda”, care fac cinste Romaniei si Europei.

”Inca de la inceput va asigur ca Institutia Prefectului are si va avea o colaborare foarte buna cu liceul dumneavoastra. Aici se afla si dl vicepresedinte al CJ, Ciprian Trifan, este dl deputat Caciula. Sunt cei care contribuie la dezvoltarea judetului si, cu ocazia asta, la dezvoltarea invatamantului. Auzindu-i pe antevorbitorii mei, mi-am dat seama ca husenii sunt primii cetateni pe care ii intalnesti cand intri pe teritoriul UE. Sunteti o comunitate importanta pentru judet, pentru tara. Vreau sa va spun ca Colegiul are un mare avantaj. Absolventi au invadat atat piata comunitatii, cat si piata judetului. Aveti avantajul ca absolventii sa se intoarca inapoi aici, la Husi, lucru extraordinar de interesant in zilele de astazi. Sunt onorat sa ma aflu alaturi de dumneavoastra la aceasta sarbatoare, sa fiu partas la bucuria dumneavoastra de a avea 100 de ani de invatamant. multa sanatate, mult succes pe viitor si sa pastrati acest trend ascendent”, a spus subprefectul Mircea GOLOGAN.

Cuvinte de apreciere au mai fost rostite si de vicepresedintele CJ, Ciprian Trifan, care a precizat ca institutia din care face parte va fi mereu alaturi de educatie.

Acest popas aniversar, implinirea a 100 de ani de continua existenta a invatamantului liceal aici, la Husi, a fost un prilej de exprimare a gandurilor de pretuire, de recunostinta fata de toti profesorii care au pus o caramida la zidirea Colegiului ca edificiu reprezentativ pentru invatamantul romanesc.

”Pentru mine ca director, pentru noi ca profesori, pentru elevi, pentru parinti, in general pentru orasul Husi, este un moment foarte important. Suntem deosebiti de mandri ca suntem contemporani cu aniversarea a 100 de ani de la infiintarea unei unitati scolare de elita. Nu sunt lipsita de modestie cand spun asta. Suntem un liceu bun, un liceu care educa elevi talentati, copii care reusesc in viata si care obtin in fiecare an rezultate deosebite. Dincolo de mandria de a trai acest moment este responsabilitatea de a ne fi ridicat la inaltimea momentului, de a fi facut tot ceea ce a depins de noi, ca sa sarbatorim liceul asa cum merita”, a declarat Manuela Iacob, directorul Colegiului National ”Cuza Voda” Husi.

Momentul aniversar a fost, in primul rand, un prinos de recunostinta fata de toti cei care, prin talentul lor, prin daruirea lor, prin munca lor, au facut ca acest liceu sa fie atat de apreciat.

”Ca orice perioada de liceu, viata la acest liceu a fost extrem de vie, pentru ca liceul este o perioada a vietii in care ne transformam sub aspect uman, mental, fiziologic. Este o perioada in care sunt niste trairi foarte intense si ne punem mereu intrebarea de ce colegii de liceu sunt altfel decat colegii de facultate sau cei de serviciu. De ce profesorii de liceu ne sunt atat de apropiati si atat de dragi, pentru ca in perioada aceea pur si simplu am descoperit viata, am invatat sa traim, am invatat sa fim oameni”, a spus prof.univ. Eugen Neculai Seghedin, prorector al Universitatii ”Gheorghe Asachi” Iasi.

Sarbatoarea a fost si un prilej de reintalnire a zeci de personalitati, pe care le-a calauzit liceul husean. Amintim aici pe Petru Ioan, Costin Clit, Theodor Codreanu, academicianul Constantin Toma si multi altii.

”Ca orice institutie scolara de prestigiu si cu traditie in actul formarii spirituale si intelectuale al tinerilor, Colegiul National „Cuza Voda”, al carui centenar il aniversam astazi, aprioric cred ca a fost si este un loc al excelentei educationale si culturale husene. Am spus „aprioric”, pentru ca necunoscand foarte bine realitatile acestui for educational, ma ghidez dupa cuvantul biblic „orice pom bun face roade bune” (Matei 7, 17-18). „Roadele bune” se pot vedea in generatiile de tineri care au constituit si constituie caractere umane si profile socio-profesionale admirabile datorita „pomilor” minunati, din trecut si din prezent, care sunt dascalii. Daca in slujirea Bisericii avem apostoli ai credintei, in scoala avem apostoli ai stiintei, care trebuie sa fie si ai constiintei. Daca un neam se personalizeaza prin credinta si educatie, atunci Biserica si scoala sunt cele care fac posibil acest miracol in viata tinerilor. In acest sens, pot spune cu certitudine ca nu este o neinsemnata coincidenta faptul ca centenarul liceului este infratit cu centenarul neamului”, le-a transmis PS Ignatie,participantilor la simpozion, oferindu-i directorului Colegiului, Manuela Iacob, o icoana cu Maica Domnului.

La 100 de ani de invatamant la Husi,recunostinta intotdeauna este cea care innobileaza si care infrumuseteaza chipul uman.

”Sa ne pretuim profesorii, sa ne pretuim inaintasii, pentru ca numai in felul acesta ne pretuim de fapt pe noi insine”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img