sâmbătă, 20 aprilie, 2024

11 mituri medicale demontate de specialisti

Distribuie:

Publicat:

Sunt cele mai populare, prin urmar si tu ai auzit, cu siguranta, macar cateva dintre ele.

1. Mit: utilizam doar 10% din creier

Aceasta idee este falsa. Eroarea este sprijinita si de multe filme science fiction. Chiar daca anumite parti ale creierului functioneaza mai mult decat altele, pe parcursul zilei sunt active toate partile creierului. Imaginile obtinute prin rezonanta magnetica au aratat ca în orice moment sunt functionale aproape toate partile creierului.

2. Mit: cititul la lumina slaba afecteaza vederea

Cititul la lumina slaba poate îngreuna cititul si obosi mai repede ochii, însa nu va produce daune la nivelul ochilor.

3. Mit: daca te razi parul va creste mai des, mai gros, mai aspru si mai negru

Acest mit este legat foarte mult de perceptia umana. Parul se uzeaza si spre varf devine mai subtire. Parul care creste dupa ce a fost taiat nu a apucat sa se uzeze si astfel pare mai gros. De asemenea, poate fi si mai închis la culoare pentru ca nu a apucat sa fie expus la conditiile externe. Din cauza ca nu a fost expus conditiilor externe si nu a apucat sa se uzeze acesta pare mai aspru. Faptul ca este mai închis la culoare produce si senzatia ca numarul firelor de par este mai mare. Ideea este ca pana cand va fi nevoie sa utilizati lama din nou, parul va arata la fel cu cel pe care l-ati îndepartat anterior.

10 mituri depre cancerul de san pe care nu trebuie sa le crezi

4. Mit: parul si unghiile cresc si dupa moarte

si în acest caz este vorba de o iluzie. Aceasta este produsa de faptul ca pielea se retrage si astfel parul si unghiile par mai lungi.

5. Mit:  trosnirea articulatiilor produce artrita

Sunetul poate fi enervant pentru persoanele din jurul tau, dar cam acesta este tot raul produs de trosnirea articulatiilor. Multe persoane cred ca sunetul este produs de doua articulatii care se freaca una de alta, însa nu este adevarat. Sunetul este produs de o bula de gaz care se sparge.

6. Mit: nu ai devoie de protectie solara daca nu stai afara

Soarele produce radiatii UVA si UVB. Radiatiile UVB nu trec prin sticla, însa UVA trec. O atentie sporita trebuie acordata timpului petrecut în masina. Cercetarile au aratat ca pe partea stanga a corpului se înregistreaza cele mai multe cazuri de cancer de piele – foarte posibil din cauza ca partea stanga a soferilor este permanent expusa la radiatiile solare.

7. Mit: cu cat este mai mare factorul de protectie solara cu atat este mai mare protectia oferita

Protectia oferita de cremele / lotiunile solare nu creste direct proportional cu factorul de protectie solara. De exemplu, un produs cu FPS 15 filtreaza 93% din razele solare, una cu FPS 30 filtreaza 97% si una cu FPS 50 filtreaza 98%. Astfel, orice produs cu un FPS peste 30 reprezinta doar bani aruncati. Într-o lume corecta toate produsele de la FPS 15 ar reprezenta bani pierduti, însa au existat multe cazuri în care producatorii declarau un FPS mult mai mare decat ceea ce putea face produsul. Astfel, pentru a tine cont si de producatorii mincinosi este necesar sa utilizati un produs cu un FPS de minimum 30.

 8. Mit: consumul alimentelor care au stat mai putin 5 secunde pe jos este sigur

Bacteriile pot popula un aliment într-o fractiune de secunda. Astfel, alimentele scapate pe jos trebuie aruncate. Mai multe informatii despre acest mit puteti gasi aici.

9. Mit: atingerea broastelor poate produce negi

Broastele nu pot transmite negi, însa contactul cu o persoana care are poate. HPV este virusul care produce negii, iar acesta este specific oamenilor.

10. Mit: trebuie sa consumam minim 8 pahare cu apa pentru a ramane sanatosi

Aceasta afirmatie este falsa. Organismul nu are nevoie de o cantitate atat de mare de apa. Un consum mare de apa poate fi chiar daunator. O analiza completa a acestui mit poate fi gasita aici.

11. Mit: daca sunteti constipat trebuie sa consumati cat mai multe fibre

Este adevarat ca fibrele faciliteaza tranzitul intestinal, însa o cantitate mare de fibre atunci cand sunteti constipat poate înrautati situatia existenta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img