joi, 18 aprilie, 2024

11 reguli alimentare ca sa reduci inflamatiile din corp

Distribuie:

Publicat:

Daca scopul tau este sa ai o alimentatie care sa-ti mentina sanatatea pe termen lung, atunci reducerea inflamatiei este cruciala.

Inflamatia in corp poate cauza ori contribui in cazul multor afectiuni inclusiv osteoartrita, artrita reumatoida, boli ale inimii, Alzheimer, Parkinson si chiar cancer. Tocmai de aceea, medicii au inceput sa le recomande pacientilor sa aiba o dieta concentrata pe principiile antiinflamatorii.

Studii recente au descoperit ca o astfel de alimentatie ajuta nu doar la protejarea impotriva unor anumite boli incetineste imbatranirea prin stabilizarea nivelului de zahar din sange si imbunatatirea metabolismului.

In plus, multe persoane care au inceput sa manace asa au raportat o scadere in greutate. Iata, asadar, care sunt principiile pe care oricine ar trebui sa le includa pentru o sanatate optima.

Consuma cel putin 25 grame de fibre pe zi

O dieta bogata in fibre ajuta la reducerea inflamatiei datorita faptului ca ii furnizeaza organismului fitonutrientii antiinflamatori ce se gasesc in fructe, legume si in alte alimente asemanatoare.

Prin urmare, pentru a fi sigur ca ai suficiente fibre din farfurie nu ar trebui sa-ti lipseaca cerealele integrale, fructele si legumele. Printre cele mai bune surse de fibre se numara orzul si ovazul, bame, vinete, ceapa, banane si afinele.

Mananca cel putin noua portii de fructe si legume in fiecare zi

O portie inseamna jumatate de ceasca de legume ori fructe gatite, ori o ceasca, o ceasca jumatate de legume cu frunze verzi.

Pentru un surplus de agenti antiinflamatori apeleaza la ierburi aromate si condimente – turmeric si ghimbir pe care sa le adaugi alimentelor gatite.

Consmuma saptamanal mai multe portii de alimente care fac parte din familiile liliaceae si cruciferelor

Din liliaceae fac parte usturoiul, ceapa, praz si arpagic in vreme ce din crucifere fac parte broccoli, varza, conopida si varza de Bruxelles.

Datorita proprietatilor lor antioxidante, consumul in fiecare saptamana a cel putin patru portii din fiecare reduce riscul de cancer. Daca iti place usturoiul il poti manca in fiecare zi.

Limiteaza consumul de grasimi saturate la doar 10% din numarul zilnic caloric

Prin mentinerea scazuta a consumului de grasimi saturate se reduce riscul de boli ale inimii. De asemenea, ar trebui sa limitezi carnea rosie din alimentatie la numai o data pe saptamana (inainte de a o prepara tine-o la marinat in ierburi aromate, condimente si suc neindulcit de fructe astfel incat sa reduci numarul compusilor toxici care se elibereaza in timpul gatirii).

Consuma alimente bogate in omega 3

Studiile au demonstrat ca omega 3 reduce inflamatia si poate ajuta la scaderea riscului de boli cronice, precum cancerul, artritele ori afectiuni ale inimii – toate au la baza un proces inflamator.

Printre alimentele bogate in omega 3 se numara semintele de in, nuci, fasole si soia. Poti apela si la suplimente cu omega 3.

Mananca peste de cel putin trei ori pe saptamana

Alege atat pestele sarac in grasimi precum calcanul si platica precum si cel care traieste in apele reci: precum somonul heringul, macroul, sardinele si crapul.

Foloseste uleiul ce contine grasimi sanatoase

Corpul are nevoie de grasimi, insa alege-le pe cele care iti ofera beneficii.

Uleiul de masline virgin si extravirgin precum si cel de canola obtinut din presa la rece au cele mai bune beneficii antiinflamatorii. De asemenea, si uleiul de floarea soarelui, obtinut prin persarea la rece si cel de sofran sunt alegeri inteligente.

Consuma gustrai sanatoase de doua ori pe zi

Daca, de obicei, apelezi la gustari intre doua mese principale atunci alege fructe ori iaurt grecesc neindulcit, morcovi, nuci ori migdale.

Evita alimentele procesate si zaharul rafinat

Aici intra orice sirop bogat in fructoza ori in sare care contribuie la inflamatia in corp.

Evita atat dulciurile rafinate cat si indulcitorii artificiali. Aceste produse pot creste rezistenta la insulina, care poate duce la diabetul de tip 2, creste nivelul de acid uric, tensiunea arteriala si riscul de boli ale ficatului gras dar si multe altele.

Elimina grasimile trans

Studiile au aratat ca alimentele bogate in grasimi trans au un nivel crescut de proteina C reactiva, un biomarker pentru inflamatiile din corp. Printre alimentele cu grasimi trans se numara margarina, prajiturele, biscuitii sarati.

Alimente dulci cu fructe bogate in fitonutrienti si alimente condimentate

Cele mai multe fructe si legume contin o multime de nutrienti importanti. Daca vrei sa mananci ceva dulce consuma mere, fructe de padure, caise si chiar morcovi.

Pentru adaugarea de savoare foloseste cuisoare, turmeric, rozmarin, scortisoara, ghimbir, salvie si cimbru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img