marți, 16 aprilie, 2024

12 combinatii de alimente care lucreaza pentru sanatatea ta

Distribuie:

Publicat:

Unele alimente ar trebui consumate doar in combinatie cu altele si asta doar pentru ca impreuna lucreaza mai bine pentru orgnism decat separat. In sensul ca nutrientii din acea combinatie sunt asimilati mai bine sau efectul unuia este potentat de celalalt.

Conceptul de “sinergie alimentara” a fost introdus recent in lumea stiintifica, insa princiul este cunoscut de zeci de ani si are la baza stiinta combinarii vitaminelor si mineralelor astfel incat acestea sa fie absorbite in mod optim de organism. Iata cateva combinatii de alimente pe care te poti baza pentru a fi sanatos:

Rosii cu avocado / cu ulei de masline
Rosiile sunt bogate in licopen – un carotenoid cu efect antioxidant puternic, care reduce riscul de cancer si de boli cardiovasculare – previne hipertensiunea. Acesta este asimilat intr-o proportie mai mare in prezenta acizilor grasi esentiali.

Trebuie mentionat si faptul ca licopenul din rosii devine mai puternic cu cat este gatit mai mult, asadar pasta de rosii contine o cantitate mai mare de licopen.

Un alt carotenoid – luteina – responsabila pentru o vedere sanatoasa, se activeaza in prezenta grasimilor din uleiurile presate la rece si avocado.

Fulgi integrali de ovaz cu fresh de portocale
Un studiu realizat in SUA a aratat ca asocierea de suc natural de portocale, bogat in vitamina C, cu un bol de fulgi integrali de ovaz curata vasele de sange si previne riscul de atac de cord. Explicatia consta in faptul ca fenolii din aceste alimente, consumati impreuna, stabilizeaza nivelul colesterolului rau (LDL).

Brocoli cu rosii
Este o combinatie care te protejeaza de cancerul de prostata. Un studiu al Universitatii din Illinois, efectuat pe soareci, a demonstrat ca aceasta combinatie a redus tumorile de cancer de prostata.

Mere cu ciocolata
Merele, in special coaja merelor rosii, sunt bogate in flavonoizi cu efect antiinflamator – quercitina. Acest compus s-a dovedit a fi eficient in reducerea riscurilor de alergii, atac de cord, Alzheimer, Parkinson, cancer de prostata si de plamani.

Ciocolata, strugurii, vinul rosu si ceaiul contin un alt tip de flavonoid – catehina, un antioxidant care reduce riscul de ateroscleroza si cancer.

Asocierea catehinelor si quercitinei imbunatatesc functia vaselor sanguine, sanatatea inimii, avand o actiune anticoagulana.

Quercitina este prezenta si in hrisca, usturoi si zmeura.

Lamaia cu legumele cu frunze verzi (salata, spanac, varza Kale, frunze de mustar, sfecla elvetiana)
Vitamina C din sucul de lamaie creste absorbtia fierului din legumele cu frunze verzi. Fierul este important pentru oxigenarea celulelor si contribuie la fortifierea musculaturii.

Arahide cu grau integral
Potrivit profesoarei Diane Birt de la Universitatea din Iowa (SUA), anumiti aminoacizi lipsesc din grau si sunt prezenti in alune, tocmai de aceea pentru a beneficia de un aport complet si echilibrat de aminoacizi (cea mai buna forma de proteina) este recomandata combinarea arahidelor cu grau integral. Aceasta combinatie de aminoacizi contribuie la mentinerea si devoltarea musculaturii.

Asadar, o felie de paine integrala cu unt de arahide fara zahar, constituie o gustare extrem de hranitoare si sanatoasa. Atentie insa la cantitati, deoarece contine multe calorii, o felie pe zi este suficienta.

Vita la gratar cu rozmarin
Prin prepaparea carnii la gratar se formeaza compusi cangerigeni, insa antioxidantii din rozmarin (acidul rosmarinic si acidul carnosic) reduce mult efectele nocive si radicalii liberi.

Turmeric cu piper negru
Turmericul (curcuma) este un condiment specific bucatariei asiatice, fiind ingredientul principal din curry. Acest condiment este studiat de multi ani deja, iar rezultatele stiintifice au relevat proprietati anticancer, antiinflamatorii si antitumorale. Acestea se datoreaza curcuminei, insa organismul nu o asimileaza in mod eficient.

Solutia este sa combinam turmericul cu piper negru, marind astfel capacitatea de absorbtie a curcuminei.

Peste / fructe de mare cu usturoi
Aceasta combinatie, de altfel traditionala in bucataria autohtona, contribuie la reducerea colesterolului rau.

Peste cu pudra de curry
Cercetatorii au descoperit ca grasimile esentiale omega-3 din peste au un mai mare impact de prevenire a cancerului, atunci cand ajung in organism odata cu antioxidantii din pudra de curry.

Mix de fructe de padure
Un cocktail proaspat de afine, zmeura, capsuni, mure si merisoare actioneaza ca un medicament puternic de intarire a imunitatii organismului, datorita mixului complet de antioxidanti, vitamine si minerale de care corpul beneficiaza.

Mix de legume crucifere
Fitochimicalele care se regasesc in legumele crucifere sunt mai active atunci cand ajung in organism combinate, spun cercetatorii care le-au studiat efectele in cadrul experimentelor de laborator. Aceste substante benefice ajuta corpul sa elimine agentii cancerigeni, inainte ca acestia sa afecteze genele. Consumati cat mai des legume crucifere impreuna, precum varza, conopida, broccoliul, varza de Bruxelles si napii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img