joi, 28 martie, 2024

12 secrete ale nutritiei echilibrate

Distribuie:

Publicat:

Exista cateva mici secrete in aceasta complexa zona a nutritiei, care daca ar fi cunoscute si urmate la scara larga, calitatea vietii umane s-ar imbunatati rapid, iar multe boli ar fi de domeniul trecutului. Iata cateva lucruri despre nutritia echilibrata pe care trebuie sa le stii:

1. Nu lasati mult timp in apa fructele, legumele sau verdeturile pe care vreti sa le spalati, pentru ca vor pierde o mare cantitate de vitamine, mai ales cele hidrosolubile si alte substante valoroase. Spalati rapid sub jet puternic si apoi scurgeti.

In cazul radacinoaselor, multe dintre substantele valoroase se afla in coaja. Acesta este motivul pentru care nu este recomandat sa indepartam coaja cu cutitul. Putem folosi o perie cu care sa frecam energic murdaria si sa clatim sub jet.

2. Cu cat evitam mai mult tocarea marunt, cu atat vom avea o hrana mai sanatoasa, deoarece procesul oxidativ incepe din momentul taierii. Astfel ca, este mai sanatos sa musti dintr-un mar decat sa-l tai felii, dar daca totusi alimentul este maruntit, sa nu treaca mai mult de jumatate de ora pana cand il mancati.

3. Reincalzirea mancarii nu-i o idee prea buna. Mancarea trebuie consumata proaspata, altfel isi pierde aproape toata valoarea nutritiva, devine ingesta si toxica. Reincalzirea repetata distruge toate vitaminele si mineralele, iar ceilalti nutrienti sunt alterati, mancarea devenind practic moarta din punct de vedere energetic.

4. Cand folosim mancaruri si bauturi fierbinti sau reci, cream un soc pentru mucoasa stomacului nostru, generand stres biochimic. Ciorba fierbinte sau apa de la frigider sunt bulversante pentru aparatul digestiv, slabindu-l in timp. Folositi alimentele intr-un interval termic de 15-35 de grade Celsius.

5. Evitati amestecul hranei solide cu cea lichida. Prin amestecarea ciorbei cu felul doi se dilueaza sucurile gastrice, intarziind procesul de digestie. Astfel, corpul nostru va pierde foarte multa energie. Se recomanda ca fiecare tip de mancare sa fie consumat independent, cu o pauza de minimum 2-3 ore intre ele.

6. Apa poate fi bauta fie cu 20-30 de minute inainte de masa, fie cu 40-50 minute dupa masa, dar niciodata in timpul mesei. Daca totusi va este sete, puteti bea cateva inghitituri mici. Retineti ca apa bauta in timpul mesei dilueaza sucurile gastrice, incetinind digestia.

7. Chimia ne invata ca, asociind o baza cu un acid, cele doua elemente se vor neutraliza reciproc. Fermentatia si putrefactia inlocuiesc atunci enzimele digestive, facandu-se o descompunere incorecta a alimentelor, provocand malabsorbie, acidoza si infometare celulara.

8. Cel mai sanatos este ca fructele sa fie consumate singure si nu impreuna cu alte alimente. Motivul este ca fructele au cel mai scurt timp de digestie, iar combinarea lor cu alt tip de alimente, care se digera mai lent, le impiedica digestia, ele ramanand captive in stomac multa vreme, unde fermenteaza. Acelasi lucru se intampla si in cazul pepenelui combinat cu alte alimnete.

9. Daca un aliment care contine mult amidon – cartoful – se combina cu un aliment bogat in proteine – carne, soia – cele doua elemente se “ciocnesc” si vor porni procesul de fermentatie, care va produce alcool, ceea ce va crea hiperaciditate si congestionarea mucoasei stomacale si va afecta tesuturile hepatice, pancreatice si ale glandelor suprarenale. Diabeticii au cele mai mari probleme cu nivelul glicemiei daca mananca in acest mod.

10. Oleaginoasele (nuci, migdale, alune) si semintele, fiind bogate in proteine, se combina cel mai bine cu leguminoasele (preponderent proteice).

11. Combinatia lapte-ou-zahar (prajituri) este un factor major in aparitia sclerozei multiple.

12. Amestecurile prea bogate sunt greu digerabile. Cu cat mai simple vor fi mesele, cu atat mai eficient va fi procesul digestiv.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img