marți, 19 martie, 2024

13 motive pentru a manca mai des curmale

Distribuie:

Publicat:

Curmalele reprezinta un aliment energetic de calitate, care ajuta la refacerea echilibrului organismului. Se cunosc peste 1500 de soiuri de curmale, culoarea lor variind de la de la auriu, pana la rosu, maro si chiar negru. Chiar si gustul este diferit, unele tipuri amintesc de nuca, altele de miere sau caramel, dar si aspectul – unele sunt netede si lucioase, altele incretite. Spre deosebire de alte plante, atunci cand se coc, curmalele nu aduna, ci pierd apa, devenind tot mai dulci si mai moi. Pentru ca nu rezista transporturilor lungi, producatorii le usuca. Dupa procesul de uscare, valoarea nutritiva si calorica a curmalelor creste, iar concentratia de glucide, proteine si lipide se mareste de 10 ori fata de cea a fructelor proaspete. Curmalele proaspete furnizeaza 96 kcal/100g iar cele uscate 248 kcal/100 g. Iata cateva motive pentru a manca mai des curmale:

Bombe de vitamine si minerale. Curmalele contin aproape toate vitaminele si au un continut ridicat de fier, fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu si mangan. Curmalele contin mai multi aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele. O importanta deosebita are continutul de seleniu, care scade riscul imbolnavirilor de cancer si al afectiunilor cardiace, intarind sistemul imunitar. Bune in dieta. O veste buna pentru cei care tin dieta si vor sa-si mentina o greutate normala: curmalele nu au foarte multe calorii, fapt pentru care pot fi folosite in loc de dulciuri. Imbunatatesc digestia, trateaza tulburarile intestinale. Curmalele au fost inca din antichitate ca remediu pentru bolile tractului digestiv. Continutul nicotinic care este prezent in curmale este benefic pentru tratarea oricarui tip de tulburari intestinale. Studiile au confirmat faptul ca aceste fructe sunt benefice digestiei, curata tractul gastro-intestinal, dar ne si protejeaza de unele forme de cancer. Consumul regulat de curmale favorizeaza restabilirea florei intestinale in caz de disbacterioza.

Mentin inima sanatoasa. Curmalele ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii. Atunci cand sunt lasate in apa toata noaptea si consumate zdrobite dimineata, acestea se dovedesc a fi benefice pentru inima. Ele ajuta la intarirea inimii, daca sunt consumate de doua ori pe saptamana. Combat aciditatea gastrica si arsurile. Gama larga de aminoacizi care se gasesc in curmale neutralizeaza hiperaciditatea sucului gastric si stopeaza aparitia de pirozis (arsuri la stomac). Previn accidentul vascular cerebral. Unul dintre principalele avantaje ale consumului de curmale este capacitatea acestor fructe de a mentine un sistem nervos sanatos, datorita continutului bogat de potasiu. Cercetarile au recomandat ca aportul ridicat de potasiu (aproximativ 400 mg) poate sa reduca riscul de accident vascular cerebral cu 40%. Scad grasimile din sange. S-a constatat ca, consumul zilnic de curmale timp de patru saptamani poate imbunatati calitatea de lipide (grasimi) in sange, fara cresterea nivelului de zahar. Faciliteaza digerarea si asimilarea untului. In tarile arabe, curmalele se mananca umplute cu unt. Cercetarile stiintifice au dovedit utilitatea combinatiei intre aceste doua produse. Glucidele din fructele dulci favorizeaza asimilarea mai usoara a untului, un produs destul de greu pentru digestie.

Previn si trateaza anemia. Doar unul sau doua soiuri de curmale au o concentratie modesta de fier, restul au un continut mult mai mare. Acest lucru le fac un aliment ideal pentru cei care sufera de anemie. 25 g de curmale pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului. Izvor de energie, combat oboseala cronica. In calitate de energizant, curmalele intrec toate fructele uscate. Sunt si liderul lor, dupa continutul de proteine. Curmalele au gustul dulce datorita prezentei de fructoza si glucoza, cea mai buna hrana pentru creier. Persoanele care desfasoara activitati intelectuale ar trebui sa consume zilnic curmale, ce sunt bogate si in vitamine din grupul B. Stimulent pentru muschi. Combinatia de glucoza cu vitamina B5, prezenta si ea in cantitati mari, este un stimulent bun pentru muschi, carora le creste rezistenta. Curmalele sunt recomandate sportivilor pentru ca le imbunatatesc performantele. Previn afectiunile respiratorii. Datorita vitaminelor A, B si C, curmalele cresc imunitatea si ajuta organismul sa lupte mai bine cu virusurile si bacteriile care provoaca infectii respiratorii. Benefice in sarcina, dar si in perioada alaptarii. In tarile orientale, curmalele sunt considerate cel mai bun supliment alimentar natural pentru femei insarcinate si mamici care alapteaza. Unele experimente au evidentiat intarirea musculaturii uterine ca urmare a consumului de curmale. Acest lucru este benefic in special in ultimele luni de sarcina. De asemenea, cercetarile au constatat o legatura intre curmale si o reducere a hemoragiei postpartum.Curmalele sunt benefice si in perioada de alaptare. Ele contin elemente care contribuie la atenuarea depresiei mamelor si imbogatirea laptelui matern cu elemente necesare cresterii rezistentei copilului la diverse boli.

Doza zilnica recomandata: Nutritionistii atrag atentia fata de cantitatile mari de uleiuri si glucoza continute in curmale si recomanda sa nu depasim 15 fructe pe zi. Desi curmalele sunt un aliment extrem de nutritiv, trebuie alese cu mare grija, deoarece suprafata lor adeziva atrage diverse impuritati. Cand cumparati curmale, analizati atent ambalajul, ca sa nu fie deteriorat. Verificati data de producere si termenul de valabilitate. Daca cumparati curmale la vrac, verificati sa nu fie umede, altfel riscati sa le aruncati in 2-3 zile. Alegeti-le numai pe cele uscate si intregi. Pastrati curmalele in pungi de hartie, nu in pungi de polietilena.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img