marți, 19 martie, 2024

14 aeroporturi din Grecia, preluate de un consortiu germano-grec

Distribuie:

Publicat:

Consortiul format din compania germana Fraport si Slentel, o divizie a grupului elen Copelouzos, va finaliza in curand preluarea in concesiune pe cel putin 40 de ani a 14 aeroporturi din Grecia, dupa ce aprobarea celui de-al treilea pachet de ajutor financiar pentru Atena a deblocat privatizarile.

Odata cu aprobarea pachetului financiar pentru Grecia, privatizarile de active ale statului sunt asteptate sa fie reluate. In acest context, Fraport si Slentel vor incheia in curand concesionarea a 14 aeroporturi regionale, scrie cotidianul elen Kathimerini, preluat de portalul GreekReporter.

Cele 14 aeroporturi se afla in Aktion, Chania, Corfu, Kavala, Kefalonia, Kos, Mytilene, Mykonos, Rodos, Samos, Santorini, Skiathos, Salonic si Zakynthos, cele mai multe dintre acestea fiind destinatii turistice cunoscute.

Acordul dintre consortiu si statul elen a fost semnat in noiembrie anul trecut, insa nu a fost finalizat pana in prezent.

Cele doua companii vor plati o singura data suma de 1,2 miliarde de euro si anual 22,9 milioane de euro pentru a opera aeroporturile pe o perioada de 40 de ani, cu posibilitatea extinderii pe inca zece ani.

Fraport este o companie germana de transport care opereaza, printre altele, aeroportul din Frankfurt. Grupul elen Copelouzos are afaceri in sectorul energetic.

Consortiul si-a asumat investitii de 1,4 miliarde de euro, dintre care 330 milioane de euro in primii patru ani. Trecerea aeroporturilor in concesiune privata va crea, potrivit estimarilor, 1.450 de locuri de munca directe si 15.000 de locuri de munca indirecte.

Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seara, cel de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, care trebuie sa adopte o serie de reforme macroeconomice, in sensul cresterii taxelor si reducerii deficitului bugetar, pentru a obtine ajutorul de 86 de miliarde de euro.

Unele dintre statele membre ale zonei euro, inclusiv Germania, trebuie sa-si consulte Parlamentele cu privire la noul plan de asistenta financiara. Celelalte tari care trebuie sa organizeze voturi in Parlament sunt Austria, Estonia, Portugalia si Spania, in timp ce Legislativul grec a aprobat acordul vineri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img