joi, 28 martie, 2024

18 miioane de oameni cu HIV nu se trateaza si raspandesc virusul

Distribuie:

Publicat:

Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat un nou raport privind raportarea cazurilor de infectie HIV. În acest sens, OMS arata ca mai mult de 18 de milioane de persoane cu HIV primesc terapie cu antiretrovirale, iar un numar similar nu are acces la o astfel de medicatie. Aceasta, din cauza ca foarte multe dintre ele, aproximativ 40%, nu sunt constiente de statutul lor HIV pozitiv.

În acest sens, OMS recomanda autotestarea HIV ca metoda de diagnostic într-un cadru privat si convenabil – se pot folosi lichide din cavitatea orala sau se poate efectua o întepatura în pulpa degetului pentru recoltarea unei probe de sange. Rezultatele unor astfel de teste sunt gata în 20 de minute. OMS sfatuieste pe aceia cu rezultate pozitive sa solicite mai departe testari de confirmare în cadrul clinicilor specializate.

Simptomele Hiv SIDA

Mai exact, doar 30% dintre persoanele care au fost testate pentru HIV sunt barbati. Ca urmare, în comparatie cu femeile, barbatii cu HIV prezinta o probabilitate mai scazuta de a fi diagnosticati si de a primi tratament antiretroviral, fiind mai susceptibili de a muri în urma unor complicatii asociate HIV. Cu toate acestea, ratele de infectare în Africa de Est si Sud în randul fetelor adolescente si femeilor tinere ajung pana la opt ori mai mari decat printre persoanele de sex masculin. Mai putin de una din cinci fete (15-19 ani) sunt constiente de statutul lor HIV.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img