joi, 28 martie, 2024

25 de ani de la infratirea satelor PADURENI-MERDRIGNAC-FOTO-VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Vineri, 20 iunie, in localitatea Padureni, judetul Vaslui, a fost o sarbatoare inedita, condimentata cu invitati de seama si cu un spectacol de zile mari.

Infratirea satelor Merdrignac si Padureni are radacinile la inceputul anilor 1990, cand dupa Revolutia din 89, satele romanesti riscau sa dispara definitiv, impreuna cu traditiile sale. Nu si aici, in judetul Vaslui, in localitatea Padureni care imediat dupa 89 a intrat in administratia provizorie a invatatorului Temistocle Diaconu, care a fost ales de catre concetateni, chiar in luna decembrie, in parcul din mijlocul localitatii.

In anul 1990 pentru a se stopa starpirea satelor romanesti, au sosit primele ajutoare, venite tocmai din Franta, misiune condusa de Marie-Renne Bris care era presedinta Asociatiei Merdrignac-Padureni. O data ajunsa in localitatea Padureni, a luat proxima decizie de a infrati satul roman cu cel francez. Zis si facut. Iar din acea zi a inceput o prietenie deosebita, bazata pe incredere si respect.

In acelasi an, primarul Temistocle Diaconu impreuna cu ansamblul folcloric local “Stejarelul” au fost invitati in Franta in localitatea Merdrignac. “Nu voi putea uita niciodata primirea care ne-a fost rezervata, intalnirea cu primarii Cantonului Merdrignac, faptul de a fi asistat la reuniunea Consiliului Municipal. A fost o experienta extraordinara.De astfel, in fiecare zi a sejurului nostru, descopeream oameni remarcabili, locuri pitoresti, fermecatoare si realitati fascinante.” A declarat pentru BUNA ZIUA VASLUI, primarul Temistocle Diaconu.

Cu prilejul sarbatoririi celor douazeci si cinci, localitatea Padureni a primit vizita catorva familii de francezi veniti de la mii de kilometri, chiar din satul francez, care nu au fost cazati la hoteluri sau pensiuni, acestia au stat chiar acolo in sat, la diferite familii cu care s-au imprietenit de-a lungul anilor.

Festivitatea de vineri, 20 iunie a inceput de la prima ora a diminetii, cand grupul francez a desfasurat o vizita prin comuna, in toate cele sapte sate componente. Ca mai apoi, incepand cu ora 17:30, la Centrul Cultural Padureni. O prezenta uimitoare la acest eveniment a fost aceea a trimisului ambasadei franceze la Bucuresti, in persoana stimabilei MYLENE KREMSER. Au mai fost prezenti prefectul Andrei Puica, cat si vicepresedintele Consiliului Local Vaslui, Vasile Mihalache.

 Pe frumoasa scena din Caminul Cultural Padureni au stat cele mai de seama personaje care si-au asteptat sa primeasca cuvantul la microfon. Deoarece nu toate persoanele de la aceasta frumoasa aniversare nu erau vorbitoare de limba franceza, consiliera huseana Georgeta GIOSU a fost aceea care a tradus din franceza in romana si din romana in franceza. Festivitatea in sine a inceput cu intonarea celor doua imnuri nationale de stat, primul fiind cel francez, moment in care grupul francez a inceput sa fredoneze, urmat de cel romanesc.

Primul care a luat cuvantul a fost primarul Temistocle Diaconu care vizibil emotionant a sustinut un speech in care a precizat “Dupa vizita in Franta, activitatea locala in domeniul administratiei, turismului, agriculturii, infrastructurii, al economiei, in general, al prezervarii mediului inconjurator, ca si confortul personal al locuitorilor, au reprezentat pentru noi tot atatea repere la care am incercat, in decursul anilor, sa ne raportam. Prietenii nostri ne-au dezvaluit un alt mod de a trai, de a aborda realitatile tot mai complexe, de a ne asuma responsabilitatile. Acolo am inteles, si eu, si cei care ma insoteau, ceea ce inseamna munca ordonata, disciplina, corectitudinea, importanta planificarii, a stabilirii prioritatilor.

De asemenea, mai cred ca Ansamblul folcloric “Stejarelul” a avut o contributie formidabila in adancimea relatiilor de prietenie dintre comunitatile noastre.

 El a fost mesagerul traditiilor folclorice locale, dar si nationale, iar participarile sale la festivalurile de folclor din Bretagne, spectacolele prezentate in cantonul Merdrignac, au fost tot atatea prilejuri de a ne cunoaste mai bine, de a trai emotii si bucurii, sub semnul muzicii si al dansului. Toate acestea nu ar fi fost posibile daca nu am fi fost invitati de Asociatia Merdrignac-Padureni, daca nu am fi fost sustinuti de membrii sai, primiti in casele lor, in casele dumneavoastra, nu doar ca prieteni, ci ca si cand intre noi ar fi existat legaturi de rudenie; o mare familie reunita din dragoste. Va marturisesc cu sinceritate ca multi dintre noi nu au relatii de familie atat de sudate cum sunt acelea cu prietenii nostri din Merdrignac, tocmai de la 3,500 de km departare.

Continuitatea in trecut, pe care o celebram astazi are nevoie, fireste, de continuitate si in viitor. Dorim ca relatia noastra afectiva si de colaborare, de incredere, loialitate, intelegere, empatie unica si plina de frumusete si prosperitate sa nu se stinga niciodata”.

 A urmat apoi presedinta Asociatiei Merdrignac-Padureni, in persoana stimabilei Marie-Renee BRIS care a rostit cateva cuvinte, avand nenumarate laude la adresa primarului si prietenului sau roman, Temistocle Diaconu, fara de care, aceasta infratire si aceasta stransa colaborare nu ar fi avut loc.

 Dupa speech-ul tinut de aceasta a urmat la microfon, delegata Consulatului Frantei in Romania, MYLENE KREMSER care i-a oferit edilului un cadou din partea consulului Frantei la Bucuresti. Argumentand faptul ca Romania, este o tara minunata, o tara plina de valori, iar ca aici in satele din Romania pe care le-a vizitat, inclusiv localitatea Padureni, este o adevarata frumusete, btraditie si puritate. Unde omul munceste pentru ceea ce are si isi doreste sa-i fie din ce in ce mai bine, prin munca.

 Cateva cuvinte au rostit prefectul Puica, cat si vicepresedintele CJ Vaslui, care l-a proclamat pe edilul Temistocle Diaconu, “CEL MAI GOSPODAR PRIMAR DIN INTREGUL JUDET VASLUI”.

La sfarsitul ceremoniei, inaintea spectacolului, primarul le-a inmanat celor prezenti cate o placheta aniversara pentru ca a douazeci si cincea aniversare sa nu fie uitata.

Spectacolul a debutat cu un filmulet in care era detaliata evolutia infratirii celor doua sate din 1990 si pana in 2014. Apoi taraful de juniori al ansamblului “Stejarelul” a avut un recital, urmat de corul vocal al localitatii, format din elevi si profesori. Iar in final, surpriza surprizelor, un real spectacol facut de membrii seniori ai ansamblului “Stejarelul” la tambal, nai si vioara. La finalul reprezentatiei acestia au fost aplaudati minute intregi de catre spectatorii din sala.

 Finalul zilei a fost cu o masa festiva organizata in grandioasa “Gradina a Tineretului” unde oaspetii francezi au servit mancaruri traditionale romanesti.

 Insa spectacolul nu s-a finalizat vineri seara, sambata, 21 iunie, comunitatea franceza si cea romana s-au adunat din nou si au sarbatorit in jurul unui imens foc de tabara.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img