marți, 16 aprilie, 2024

26 octombrie. Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru

Distribuie:

Publicat:

Credinciosii il sarbatoresc pe 26 octombrie pe Sfantul Dumitru, cunoscut drept cel care descuie iarna, dupa ce Sfantul Gheorghe o incuie pe 23 aprilie.

In Ajunul Sfantului Dumitru se aprind focuri – asa numitul “Focul lui Samedru” – peste care trebuie sa sara copiii pentru a fi sanatosi pe parcursul anului care urmeaza. In unele zone, nu numai copii sar peste foc, ci toti cei care vor si astfel vor fi sanatori, feriti de necazuri si alte nenorociri.

Cei care sar peste foc primesc din partea batranelor nuci, covrigi, mere, paine, struguri sau prune uscate.

Carbunii ramasi in urma focului sunt aruncati in gradina pentru ca pamantul sa fie roditor, dar si pentru a alunga animalele salbatice.

26 octombrie este ziua in care caldura intra in pamant si apare gerul, ziua in care plantele se usuca si incep sa cada frunzele.

Acest sfant este considerat patronul ciobanilor, iar pe 26 octombrie acestia isi pot da seama cum va fi iarna. Ciobanul isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie va culca pe el. Daca e o oaie neagra, iarna va fi usoara, iar daca va fi o oaie alba, sezonul rece va fi unul greu.

O alta metoda de a afla cum va fi iarna este sa urmaresti oile in dimineata de Sfantul Dumitru. Daca o oaie alba se trezeste prima si merge catre sud, iarna va fi grea, dar daca se va trezi una neagra si va merge catre nord, inseamna ca o sa fie usoara.

De asemenea, daca in noaptea de Sfantul Dumitru va fi luna plina si cerul cu nori, se anunta o iarna cu multa zapada.

In unele zone, acest sfant este considerat ca fiind cel care a dat oamenilor vinul pentru Sfanta Impartasanie.

Se mai spune in popor ca de Sfantul Dumitru nu trebuie sa te piepteni, pentru a te feri de lupi.

In aceasta zi, femeile trebuie sa dea de pomana grau fiert cu unt, lapte sau branza, dar si colaci in forma de cruce, pentru sufletul mortilor.

In Bucovina, se mai spune ca, daca vei semana usturoiul dupa ziua de Sfantul Dumitru, o sa ai un an plin de paguba.

Trebuie precizat ca pe 26 octombrie este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de Mir, un martir crestin din secolul III si care a trait in vremea imparatilor Maximian si Diocletian. Acesta a fost martirizat in 306.

Iar pe 27 octombrie este sarbatorit Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov, sfantul ocrotitor al Bucurestilor si care s-a nascut in Bulgaria in secolul al XIII-lea. Moastele sale au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din Capitala in secolul al XVIII-lea si acestea sunt cele care sunt scoase in timpul procesiunilor din Bucuresti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img