marți, 19 martie, 2024

3 comune din judetul Vaslui nu au medic de familie

Distribuie:

Publicat:

Peste 5.400 de pacienti din trei comune ale judetului Vaslui sunt fara medic de familie de mai multe luni, fara ca autoritatile sanitare sa gaseasca vreo solutie. In aceste conditii, bolnavii nu au de unde sa obtina o reteta compensata, iar pentru un simplu consult trebuie sa parcurga zeci de kilometri cu autobuzul.
Situatie disperata pentru locuitorii din mai multe comune ale judetului Vaslui, acolo unde medicii de familie au plecat de mai multe luni sau urmeaza sa-si incheie activitatea in perioada imediat urmatoare.
Astfel, 1.732 de locuitori din Pochidia nu au medic de familie de mai bine de doi ani, iar alti 2.126 de pacienti din comuna Coroiesti au ramas fara asistenta medicala primara de la sfarsitul anului trecut. O situatie similara se inregistreaza si la Arsura, comuna in care medicul de familie si-a abandonat lista de 1.619 persoane.
”Intr-adevar, toti acesti oameni sunt ai nimanui. Pacientii din liste au, insa, posibilitatea sa se inscrie pe listele altor medici de familie, ce-i drept nu in comuna lor. Din pacate, exista acea hotarare a Colegiului Medicilor care interzice infiintarea unor puncte de lucru la o distanta mai mare de 15 kilometri fata de cabinetul unde isi desfasoara activitatea curenta. Poate ar fi existat medici care ar fi dorit sa-si deschida puncte de lucru in aceste comune, ceea ce nu se poate”, a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica Vaslui, Mihaela Vlada.
Toate cele trei comune fara medic de familie sunt la cel putin 20 de kilometri de cel mai apropiat oras, distanta pe care pacientii trebuie sa o parcurga acum cu autobuzul pentru a beneficia de un consult medical.
De asemenea, si locuitorii din Vutcani si Gagesti sunt privati de serviciile medicale primare, in conditiile in care medicii de familie de acolo sunt in concediu de odihna. Ulterior, asa dupa cum au anuntat deja, vor renunta la cabinetele din cele doua comune si vor pleca sa profeseze in strainatate. Reprezentantii DSP sustin ca au fost facute demersurile necesare la toate centrele universitare din tara pentru a face repartitii de medici de familie in comunele deficitare din acest punct de vedere.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img