vineri, 19 aprilie, 2024

3 grasimi pentru gatitul sanatos

Distribuie:

Publicat:

Alegem legume cat mai bogate in nutrienti si carnuri de calitate, insa atunci cand gatesti sanatos trebuie sa acorzi o mare atentie si grasimilor folosite la prajit sau sotat. De foarte multe ori uleiurile folosite la gatit sunt neglijate, dar acestea fac diferenta intre o masa sanatoasa si una care duce spre fast-food. Iata cateva grasimi necesare pentru gatitul sanatos:

Ulei de cocos
Este perfect atat pentru sotat cat si pentru prajit. Acest ulei este semi-solid la temperatura camerei si are un mare avantaj: poate fi depozitat la temperatura camerei pentru luni sau chiar ani fara sa devina ranced. Uleiul de cocos contine peste 90% acizi grasi saturati, ceea ce il face foarte rezistent la temperaturile ridicate din procesul de gatire. Grasimile mononesaturate sunt in proportie de 6%, iar cele polinesaturate la 1,6%.

Beneficiile uleiului de cocos:
– ajuta la procesul de slabire;
– efecte antifungice, antivirale si antibacteriene;
– reduce crizele epileptice;
– scade colesterolul, imbunatatind sanatatea inimii;
Populatiile care consuma mult ulei de cocos sunt printre cele mai sanatoase din lume.

Ulei de masline extravirgin
Se spune despre uleiul de masline extravirgin ca este cel mai sanatos ulei pe care il poti folosi in bucatarie, avand numeroase beneficii pentru sanatate. Majoritatea persoanelor folosesc ulei de masline pe post de dressing la salate, dar putini stiu ca este la fel de sanatos si pentru prajit sau sotat. De fapt, exista chiar un mit urban despre prajitul in ulei de masline. El poate fi utilizat fara griji la gatit, avand punctul de ardere mult mai sus decat traditionalul ulei de floarea soarelui.
Uleiul de masline extravirgin contine in general 14% grasimi saturate si peste 70% grasimi mononesaturate. Are doze mari de omega-6, vitamina E, vitamina K, dar si putin omega-3.

Beneficiile uleiului de masline extravirgin
– reduce inflamatiile din organism;
– protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare;
– scade nivelul colesterolului si reduce tensiunea arteriala;
– ajuta la tratarea bolii Alzheimer;
– are si proprietati anticancerigene;

Ghee (untul clarifiat)
Ghee sau untul clarifiat este un ulei folosit in bucataria traditionala indiana, dar a fost adoptat rapid de marii chefi in restaurante si in tot mai multe bucatarii. Este adevarat ca ghee este obtinut prin topirea si fierberea untului, ceea ce ne poate da remuscari gandindu-ne la grasimile saturate de origine animala, dar ghee are toate beneficiile untului, fara impuritatile, lactoza si proteinele din lapte, care sunt inlaturate in procesul de preparare.

Desi este in proportie de peste 60% grasime saturata de origine animala, unele studii indica faptul ca ghee poate reduce nivelul colesterolului din sange. Ghee rezista 2-3 luni depozitat intr-un loc uscat si intunecat. Soarele si apa sunt cei doi inamici ai untului clarifiat. Intr-un recipient inchis si pus la frigider, ghee isi pastreaza prospetimea chiar si un an. Punctul de ardere este foarte ridicat, la circa 250 de grade Celsius.

Beneficiile untului clarifiat
– este bogat in vitaminele A, D, E si K;
– protejeaza flora intestinala;
– ajuta la pierderea kilogramelor in plus;
– reduce colesterolul, desi este o grasime animala;
– are un gust grozav de unt, dar este bine tolerat si de persoanele alergice la cazeina sau lactoza;
-intareste sistemul imunitar si reduce procesul inflamator, care poate cauza chiar si cancer

Alte uleiuri sanatoase pe care merita sa le folositi in bucatarie:
– ulei de avocado;
– ulei de arahide;
– ulei de seminte de in;
– ulei de nuci.

Uleiuri de evitat la gatit:
– ulei de floarea soarelui;
– ulei de rapita;
– ulei de soia;
– ulei de porumb;
ulei de samburi de struguri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img