vineri, 29 martie, 2024

30 de mituri despre sanatate. 93% dintre oameni inca mai cred aceste lucruri

Distribuie:

Publicat:

Desi este o stiinta bazata pe studii, experimente si analize, medicina e un domeniul in care isi au locul multe interpretari. Din aceasta cauza se intampla ca doi medici diferiti sa puna diagnoze diferite la aceeasi problema. Iar atunci cand oamenii simpli incep sa se dea cu parerea referitor la unele situatii din medicina, miturile se perpetueaza.

Jurnaslita Daria Sarkisyan scrie despre medicina de mult timp, iar recent a lansat o carte in care distruge o serie de mituri care ne duc in eroare pe majoritatea.

Iata cateva adevaruri, care „omoara” cele mai eronate si raspandite opinii din domeniul medicinii.

1. Avortul nu mareste riscul de infertilitate la femeie, daca este realizat intr-o clinica legala dintr-o tara dezvoltata.

2. Sapunul antibacterial reprezinta un pericol, de aceea a fost interzis in SUA.

3. Antidepresivele nu provoaca dependenta.

4. Chiar daca incepi sa faci sport la 85 de ani, va fi un beneficiu pentru sanatate si ti se va prelungi viata.

5. Daca dintele de minte a iesit, nu doare si nu se inflameaza, nu exista motive de a-l extrage. Mai ales ca insasi aceasta procedura poate duce la complicatii.

6. Daca nu ai depresie, antidepresivele nu-ti vor imbunatati starea.

7. Atunci cand cineva trece printr-o criza epileptica, nu trebuie sa-i bagati nimic in gura pentru a nu-si inghiti limba, pentru ca ii puteti deteriora dintii.

8. Persoanele peste 65 de ani, in lipsa unor simptome nu trebuie sa-si faca electrocardiograma. Dauna acestei proceduri e mai mare decat beneficiul.

9. Nu este nevoie sa schimbati praful de spalat odata cu aparitia unui copil in familie. Numai atunci cand are alergie la el, dar se intampla foarte rar.

10. Carnea si ouale nu trebuie sa fie spalate inainte de a fi preparate: bacteriile vor fi distruse din cauza temperaturii ridicate, iar cu spalatul doar se vor imprastia mai mult.

11. Este imposibil sa invatam a dormi mai putin.

12. Nu exista caini si pisici hipoalergenici.

13. Nu exista produse si preparate fara reteta, care sa imbunatateasca semnificativ imunitatea.

14. O taietura mica sau o zgaraietura nu necesita un antiseptic, este suficient s-o speli cu apa curata. Iodul sau alte solutii pot preplungi procesul de vindecare.

15. Nu exista dovezi ca tigarile electronice sau sistemele de incalzire a tutunului ajuta sa lasam fumatul sau sunt mai putin periculoase decat tigarile obisnuite.

16. Nu este nimic bun in a transpira, mai ales cand omul nu bea suficienta apa.

17. De obicei, oamenii aplica de 2-4 ori mai putina crema de protectie solara decat e nevoie.

18. Cartofii prajiti in ulei de masline extravirgin nu sunt nocivi.

19. Fractura de penis nu este un mit. Ea poate avea loc atunci cand membrul erect se loveste de ceva tare. In rezultat are loc o inflamatie puternica si un hematom.

20. Polivitaminele trebuie sa fie luate doar la indicatia medicului. Ele sunt benefice doar in cazul unor boli si stari, iat in restul cazurilor sunt inutile.

21. Este imposibil sa „cureti” vasele sangvine ( doar pe cale chirurgicala).

22. In timpul sarcinii e nevoie si trebuie sa facem sport. De asemenea, nu se interzice crosetatul, zborul cu avionul, cafeaua si sexul ( daca nu sunt contraindicatii).

23. In cazul durerilor de spate este mai bine sa ne miscam, decat sa stam culcati. In general, exercitiile fizice se considera unul dintre cele mai bune metode de profilaxie pentru durerile de spate.

24. Atunci cand ai suferit o arsura fara basica trebuie sa tii zona dureroasa timp de 5 minute sub jetul de apa rece. In niciun caz nu trebuie sa urinezi peste arsura, s-o ungi cu ulei sau cu pasta de dinti.

25. Vaccinul BCG nu ne salveaza de tuberculoza, dar de complicatiile serioase pe care le provoaca aceasta boala.

26. Din punct de vedere al medicinii, bebelusilor li se poate face masaj. Dar acesta nu poate face dintr-un copil sanatos unul mai puternic si mai activ.

27. Febra trebuie sa fie scazuta atunci cand va simtiti rau, dar nu atunci cand termometrul arata o anumita cifra.

28. Nu esti obligat sa bei 2 litri de apa pe zi. Daca nu esti o persoana in etate, setea o sa te anunte despre deshidratare.

29. Si barbatii sufera de cancer la san.

30. Contraceptia de urgenta nu provoaca avortul, daca sarcina nu s-a instalat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img