vineri, 29 martie, 2024

4 batalioane ale NATO sunt gata sa intervina la orice ora

Distribuie:

Publicat:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri numeroasele contributii ale tarilor membre ale Aliantei la cele patru batalioane pe care le va desfasura in 2017 in cele trei tari baltice si in Polonia, pe fondul cresterii tensiunilor cu Moscova, relateaza AFP. Desfasurarea celor patru batalioane de aproximativ 1.000 de militari fiecare a fost decisa la ultimul summit al NATO din iulie de la Varsovia.

Actiunea se inscrie in cadrul masurilor luate de Alianta Nord-Atlantica pentru a linisti tarile membre invecinate cu Rusia, care se simt mai vulnerabile dupa declansarea conflictului ucrainean si anexarea Crimeii de catre Moscova in martie 2014. Cele patru batalioane ale NATO vor fi desfasurate progresiv in Letonia, Lituania, Estonia si Polonia, intre inceputul anului si vara lui 2017, sub comandament canadian, german, britanic si, respectiv, american, potrivit secretarului general al Aliantei.

Vezi si:ALERTA Marea Britanie trimite avioane Eurofighter Typhoon in Romania

“Avansam conform calendarului”, a afirmat el in cursul unei conferinte de presa, organizata cu prilejul unei reuniuni ministeriale a NATO la sediul din Bruxelles. “Sunt foarte incurajat (…) ca atat de multe tari s-au angajat in mod ferm si concret pentru a contribui la cele patru batalioane”, a mai spus Jens Stoltenberg, adaugand ca este o dovada a “unui sprijin transatlantic solid ca o stanca pentru aliatii nostri”. Seful NATO a subliniat ca Albania, Italia, Polonia si Slovenia au acceptat “sa contribuie” la batalionul din Letonia. Pentru batalionul din Lituania sub comandament german, au fost primite angajamente ferme din partea Belgiei, Croatiei, Frantei, Luxemburgului, Olandei si Norvegiei. Franta va contribui de asemenea, impreuna cu Danemarca, la batalionul din Estonia.

Jens Stoltenberg a mai precizat ca Romania si Marea Britanie se vor alatura batalionului din Polonia sub comandament american. Aceste batalioane se anunta “foarte solide, multinationale, pregatite de lupta”, a subliniat secretarul general al NATO. Desfasurarea lor “va trimite un mesaj fara echivoc, NATO este unit. Un atac impotriva unui aliat va fi considerat ca un atac impotriva tuturor”, a tinut el sa adauge. Londra, Ottawa, Berlinul si Washingtonul au acceptat in iulie rolul de comandant de batalion, fiecare dintre celelalte 24 de tari membre ale Aliantei fiind invitata sa ofere diferite contributii in mijloace logistice, nu neaparat in trupe. Consolidandu-si prezenta pe teritoriul Poloniei, armata americana va desfasura in aprilie pentru batalionul sub comanda sa vreo 900 de militari, trimisi de la o baza germana, a precizat miercuri al Bruxelles secretarul american al Apararii, Ashton Carter, conform Agerpres.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img