vineri, 19 aprilie, 2024

45% din atacurile de cord sunt silentioase

Distribuie:

Publicat:

Un studiu publicat in revista Circulation arata ca 45% dintre cazurile de atac de cord nu dau simptome. Mai precis, nu dau simptomele clasice, ceea ce le face si mai periculoase, pentru ca persoanele in cauza nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni alte atacuri.

Infarctul apare atunci cand o vena care transporta sangele catre tesutul cardiac se blocheaza. Fara sange, aceasta sectiune a muschiului inimii incepe sa moara. Atacurile de cord sunt asociate cu simptome precum dureri in piept, dificultati de respiratie si ameteli. In cazul unor atacuri de cord silentioase, desi tesutul cardiac poate fi deteriorat sau pe moarte, nu exista niciun simptom sau acestea sunt atat de usoare, incat persoana respectiva nu le iau in considerare.

Infarctul silentios, mai grav la femei
Cu ajutorul electrocardiogramei (EKG), medicii pot recunoaste semnele unui atac de cord tacut petrecut anterior. Potrivit studiului, activitatea electrica a inimii este alterata ani buni dupa un atac de cord. Cercetatorii americani au descoperit ca, desi mai frecvente la barbati, atacurile de cord silentioase sunt mai grave la femei.

In cadrul studiului, cercetatorii au analizat datele a aproape 9.500 de persoane de varsta mijlocie, incepand cu anul 1987. Pe parcursul a noua ani, 317 persoane au avut atacuri de cord silentioase si 386 de persoane, atacuri de cord cu simptome. Pentru rezultate mai bune, cercetatorii au continuat studiul timp de inca doua decenii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img