luni, 18 martie, 2024

5 boli periculoase ce au ca simptome amorțirea mainilor sau picioarelor!

Distribuie:

Publicat:

De cele mai multe ori, atunci când ne trezim cu mâinile sau cu picioarele amorțite, senzația este urmată de înțepături.

Factorul principal, care duce la apariția acestor probleme este blocarea nervilor sau a vaselor sangvine. Ai mare grijă însă, deoarece această senzație poate fi un simptom al bolilor grave, care necesită îngrijire medicală.

Iată mai jos topul celor mai periculoase 5 boli ce au ca simptome amorțirea mâinilor sau picioarelor

1. Osteocondroza vertebrală

Compresiunea la nivelul nervilor, din zona cervicală, a coloanei vertebrale, poate provoca amorțirea mâinilor, dureri de cap sau dezorientare.

2. Scleroză multiplă

Această boală poate afecta învelișul proteic al fibrelor nervoase, drept urmare scade sensibilitatea și poate apărea amorțeala mâinilor sau picioarelor.

3. Diabet zaharat și anemie falciforma

Aceste două boli duc la încetinirea circulației sangvine în membre, iar unul din simptome este amorțirea mâinilor.

4. Nevralgie cervico-brahială

Este o boală periculoasă ce provoacă inflamații la nivelul umărului, conducând la amorțirea mâinilor.

5. Accident vascular cerebral

Această este poate cea mai periculoasă cauza a amorțelii de la nivelul mâinilor. Dacă va amorțesc și picioarele, aveți dureri de cap constante, probleme cu vederea și vorbire îngreunată, apelați de urgență la medic, poate fi vorba de un accident vascular cerebral!

Cauzele amorțelii

Amorțeala este resimțită de cele mai multe ori la nivelul membrelor superioare și inferioare și poate avea diverse cauze. Cele mai frecvențe cauze sunt reprezentate de lezarea nervilor și de compresie, apărută ca urmare a statului prelungit într-o anumită poziție. Pentru spondiloză cervicală, amorțirea mâinilor este semn patognomonic.

Simptomele amorțelii

Amorțeala membrelor poate include senzații precum:

Arsura;

Pierderea sensibilității membrului afectat;

Durere la atingeri ușoare;

Furnicături.
Când trebuie să te prezinți la medic dacă prezinți amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor

Ar trebui să stabilești o vizită la medic dacă amorțeala se manifestă cu precădere la nivelul degetelor de la mâini sau picioare și dacă simptomele se înrăutățesc fără o cauza anume.

Când este amorțeala o urgență medicală
Amorțeala pe o parte, dificultățile de vorbire, gândirea confuză și slăbiciunea ori paralizia feței pot semnala prezența accidentului vascular cerebral, așa că nu ignoră astfel de simptome și adresează-te de urgență medicului dacă apar. De asemenea, dacă amorțeala este însoțită de dureri severe de cap, pierderea conștienței, confuzie și dificultăți de respirație, solicită imediat ajutor medical, deoarece poate fi vorba despre o tumoră cerebrală.

Ce analize poate solicita medicul pentru a depista cauza amorțelii
Pentru determinarea cauzelor amorțelii, medicul poate solicita mai multe investigații, dacă istoricul medical și examinarea clinică (testarea reflexelor, a rezistenței musculare și a funcțiilor senzoriale) nu indică un răspuns clar. Acestea pot include: analize de sânge și urină (hemogramă, examen complet al electrolitilor, evaluarea nivelului de vitamina B12, testarea hormonilor tiroidieni etc.), RMN și tomografie computerizată.

Tratamentul amorțelii
Opțiunile de tratament pentru amorțeală variază în funcție de cauza descoperită în urmă testelor medicale.

În cazul spondilozei vervicale și alte procese degenerative osteoarticulare, hernie de disc sau sindromul tunelului carpian se recomandă fizioterapia sau intervenția terapeutică reparatorie chirurgicală. Pentru diabetici este foarte importantă reglalarea nivelului glicemic cu ajutorul medicației și al dietei, pentru că altfel. la furnicături și amorțelile se vor adăuga parestezii, care duce la pierderea sensibilității dureroase la mâini și picioare, pacienții putând să se rănească, fără că măcar să realizeze și în consecință să trateze corect.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img