joi, 25 aprilie, 2024

5 efecte ale abuzului emotional ce nu trebuie ignorate

Distribuie:

Publicat:

Abuzul psihologic poate cauza blocaje si traume emotionale de care nu suntem constienti la inceput. Acestea ne pot impiedica sa stabilim relatii sanatoase in viitor, drept pentru care trebuie sa le acordam atentia cuvenita cat mai curand posibil. 

Abuzul emotional este un tip de violenta care afecteaza stabilitatea psihica a victimei. Aceasta se simte intimidata, vinovata sau chiar complet inutila. In plus, exista si alte efecte ale abuzului emotional manifestate pe termen lung.

In general, agresorul este o persoana manipulatoare. Acesta profita de dragostea sau afectiunea celeilalte persoane pentru a prelua controlul aproape absolut asupra vietii sale.

Desi are un efect puternic, acest tip de abuz este cel mai greu de identificat. Majoritatea celor afectati nu constientizeaza ca sunt victimele abuzului emotional. Ba mai mult, acestia ajung sa justifice comportamentul inacceptabil al agresorului. Motivul il reprezinta dependenta emotionala dezvoltata vizavi de acesta. Nu conteaza daca este vorba despre partenerul de viata, un membru al familiei sau un prieten.

In toata aceasta situatie, exista un aspect foarte ingrijorator. Chiar daca poate fi depasit cu sprijinul adecvat, abuzul psihologic poate avea efecte emotionale de durata asupra victimei. Acestea devin vizibile mai devreme sau mai tarziu in caracterul sau comportamentul persoanei in cauza, de multe ori in moduri neasteptate.

Avand in vedere cele mentionate, este important sa stim care sunt posibilele efecte ale abuzului emotional. In plus, trebuie sa stim si cum sa le facem fata. In caz contrar, acestea ne impiedica sa traim o viata linistita ca supravietuitori ai abuzului emotional.

In randurile care urmeaza, iti prezentam in detaliu 5 simptome frecvente care sunt de multe ori ignorate.

1. Nevoia de aprobare: unul dintre principalele efecte ale abuzului emotional
Nevoia constanta de a primi aprobarea celor din jur este unul dintre principalele efecte ale abuzului emotional. Aceasta se manifesta in moduri imprevizibile prin diferite comportamente:

Disperarea de a-i multumi mereu pe cei din jur;

Schimbarea personalitatii in functie de felul de a fi al celeilalte persoane;

Amabilitate exagerata;

Renuntarea la propriile interese pentru satisfacerea nevoilor celorlalti.

Nevoia de a fi acceptat intr-un mediu social, chiar si in cel format din persoanele apropiate, este generata de sentimentul ca nu esti suficient de bun. De-a lungul relatiei abuzive, agresorul a inoculcat aceasta idee in mintea victimei.

In realitate, trebuie sa constientizezi ca valoarea ta ca om nu se bazeaza pe ceea ce faci pentru cei din jur. De fapt, pe termen lung, un astfel de comportament poate deveni o slabiciune.

Solutia

Primul si cel mai important pas este sa intelegi cu adevarat ca incercarea de a fi pe placul tuturor nu este benefica. In acest fel, poti ajunge sa suferi si mai mult.

Cand iti dai seama ca ai adoptat acest comportament, este normal sa simti dorinta de a te ascunde de restul lumii.

In realitate, solutia este sa iti acorzi putin timp in care sa iti recuperezi stima de sine si sa te impaci cu tine insuti. Numai asa vei putea merge mai departe.

2. Resentimente
Unul dintre cele mai frecvente efecte ale abuzului emotional il reprezinta resentimentele. Acestea pot fi indreptate atat asupra ta, cat si asupra agresorului.

Resentimentele se acumuleaza in timp si pot genera alte sentimente si stari negative, precum vinovatie, irascibilitate si frustrari.

In cazuri extreme, victima poate suferi modificari ale tensiunii arteriale sau poate cadea in depresie.

Solutia

O modalitate de a-ti vindeca sufletul de resentimente este iertarea.

Nu poti obtine acest lucru peste noapte. Insa, daca faci un efort pentru a inceta sa alimentezi toate emotiile negative, vei reusi.

3. Anxietate si depresie
Anxietatea si depresia sunt afectiuni psihice frecvente in randul persoanelor care s-au confruntat cu abuzul psihologic.

Pierderea stimei de sine si senzatia constanta de vinovatie creeaza un vartej de emotii negative care te poarta pe calea autodistrugerii.

Daca nu sunt tinute sub control, toate sentimentele negative te pot face sa iti pierzi dorinta de a trai. Deznadejdea si tulburarile de somn sunt probleme care afecteaza multe persoane aflate in aceasta situatie.

Solutia

Daca recunosti senzatiile descrise in comportamentul tau sau al unei persoane apropiate, cere ajutorul unui specialist.

Exista si tratamente medicamentoase pe care acesta ti le poate sugera si care iti pot fi de ajutor.

4. Dificultate de a relationa cu cei din jur
Unul dintre cele mai importante efecte ale abuzului emotional este frica. Persoanele care au fost abuzate psihic pot intampina dificultati in stabilirea unor noi relatii. Aceasta problema este cauzata de teama lor de a nu se regasi din nou in aceeasi situatie.

Abuzul psihologic poate avea un impact devastator asupra emotiilor victimei. Acesta ii poate afecta abilitatea de a-si trai viata de zi cu zi si de a purta conversatii cu cei din jur.

In plus, stima de sine scazuta si nesiguranta se mentin mult timp dupa incetarea abuzului. Prin urmare, „supravietuitorii” sunt supusi unui risc considerabil de a stabili alte relatii toxice in viitor.

Solutia

Relatiile solide si fructuoase se construiesc in timp. Fiecare dintre parteneri trebuie sa se accepte atat pe el insusi, cat si pe cel care ii este alaturi.

Pentru a construi o relatie sanatoasa dupa ce ai fost victima abuzului emotional, trebuie sa iti intaresti stima de sine si sa inveti sa cunosti alte persoane.

5. Insensibilitate
Daca treci printr-o situatie dificila, in urma careia stima ta de sine are de suferit, poti avea anumite blocaje emotionale. Astfel, nu mai esti capabil sa simti si sa iti exprimi sentimentele.

In acest caz, persoana afectata nu se simte neaparat „rau”. Insa nici nu are o stare de bine, chiar si atunci cand are motive de bucurie.

In ciuda depasirii agresiunii, victima inca se confrunta cu un obstacol interior. Aceasta nu mai simte acea gama larga de emotii care se nastea spontan inaintea abuzului.

Solutia

„Insensibilitatea” cauzata de abuz poate fi stopata. Nu ai nevoie decat de timp si de vointa.

De fapt, aceasta nepasare poate fi benefica in stadiile initiale, deoarece te poate ajuta sa iei decizii mai bune si mai obiective. La inceput este mai greu. Cu timpul, insa, ranile se vor vindeca, iar tu vei redeveni persoana de dinaintea traumei suferite.

Persoanele din jurul tau sunt foarte importante in aceste momente. Ai grija sa stai in preajma unor oameni care te pot ajuta sa te debarasezi de toate emotiile negative acumulate in sufletul tau.

Neplacutele efecte ale abuzului emotional nu vor disparea peste noapte. Pentru a te vindeca, a depasi situatia si a merge mai departe, trebuie sa treci printr-un intreg proces. Pentru a reusi, ai nevoie de sprijin, intelegere si foarte multa vointa. 

La inceput, totul pare sumbru. Iti este teama ca ranile cauzate de trauma suferita nu se vor vindeca niciodata. Insa nu uita ca timpul si dragostea celor din jur te vor ajuta sa treci peste suferinta si sa traiesti viata minunata pe care o meriti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img