vineri, 29 martie, 2024

5 lucruri din bucatarie care iti pun sanatatea in pericol

Distribuie:

Publicat:

Chiar si intr-o bucatarie aparent imaculata, pot roi microbii. Nu ii vezi cu ochiul liber, de aceea nu poti avea niciodata certitudinea ca ai o bucatarie curata sau din contra, dar cu siguranta sunt cateva locuri la care trebuie sa fii atenta. Iata cateva lucruri din bucataria ta care trebuie igienizate cat mai des:

Manerul frigiderului

Microbii din alimentele pe care le manevram in fiecare zi, mai ales daca mancam carne, pot fi gasiti adesea pe manerul de la frigider, sau pe cele ale sertarelor, arata studiile.
De exemplu, atunci cand se pregateste carnea de pui, cauti in sertar dupa un cutit sau o furculita si, fara sa-ti dai seama, ai purtat bacteriile de pe carne pe ustensile.

Spalarea mainilor este cel mai simplu si mai rapid mod de a evita aceasta problema, chiar daca multi dintre noi nu folosesc metoda corecta. Trucul este elementar: Folositi apa si sapun timp de cel putin 15 secunde si apoi inchideti robinetul folosind un prosop de hartie. Folosind mainile nu faci decat sa transferi aceleasi bacterii.

Robinetele
Apa curata este esentiala pentru prepararea produselor alimentare, dar ceea ce este de multe ori uitat ,este ca apa potabila poate fi obiectul unor poluanti de infiltrare si a toxinelor, mai ales atunci cand ploua foarte mult; ar putea fi, de asemenea, nesanatoasa, ca urmare a greselilor de la furnizorul local. Robinetele care se deschid si se inchid cu mainile murdare, aproape automat, pot fi ele insele surse de bacterii.

Prosoapele
Oamenii de multe ori cred ca prosopul nu prezinta bacterii, ca este utilizat exclusiv pentru uscarea mainilor sau a vaselor. Dar, acestea mentin umiditatea, care in combinatie cu caldura din bucatarie asigura mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Deci schimba frecvent prosoapele si spala-le la minim 60 de grade.

Buretii
Sunt printre cele mai murdare obiecte din bucataria noastra. Pe un singur burete traiesc cel putin 10.000 de microbi. Una dintre cele mai frecvente greseli este de a utiliza acelasi burete pentru chiuveta si pentru rafturi. Chiuveta de bucatarie este, probabil, cel mai mare rezervor de bacterii si germeni, in primul rand, Salmonella este prezenta in casa. Nu vrei sa curatati chiuveta si apoi sa raspanditi bacteriile in alta parte, probabil, pe masa de lucru, nu?

Cea mai simpla solutie este de a inlocui periodic buretii. Dar, daca preferi sa-i reutilizezi, curatati-i cu ajutorul caldurii. Pune-i in cuptorul cu microunde: temperatura mare va ucide cei mai multi dintre microbii care s-au stabilit acolo.

Tubul de scurgere

Faptul ca nu il vezi, nu inseamna ca nu exista, chiar daca multi dintre noi uitam de el. Dar aceasta parte a chiuvetei contine in interior numeroase bacterii si o cantitate mare de mucegai. Toarna saptamanal apa fierbinte in chiuveta pentru a ucide microbii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img