vineri, 29 martie, 2024

5 motive pentru a consuma URDA

Distribuie:

Publicat:

Urda este o branza obtinuta prin fierberea zerului rezultat din laptele de oaie dupa ce s-a preparat (adunat) casul. Este cel mai slab tip de branza, avand intre 8 si 12% grasime saturata si proteine de calitate superioara, vitamine, dar si minerale. Iata cateva motive pentru a consuma urda mai des:

Are foarte putina cazeina
Urda este un produs valoros deoarece nu contine aproape deloc cazeina, proteina majoritara din lapte care nu poate fi digerata corect de tubul digestiv al omului.

Este utila in dietele de slabire
Urda este recomandata intr-un regim de slabire, indiferent care este acesta. “Urda are in compozitie aminoacizi care scad masa grasa si o cresc pe cea musculara. Prin urmare, este ideala in curele de slabire”, explica dr. Gheorghe Mencinicopschi, care recomanda consumul urdei de 4-5 ori pe saptamana.

Urda ca si aliment da rapid senzatie de satietate, pentru o lunga perioada de timp, avind o densitate nutritionala mare. Specialistii recomanda ca urda sa fie consumata la micul dejun, la ora 10 sau la ora 17, in intervalele in care glicemia scade, in mod natural.

Mareste masa musculara
Urda contine aminoacizi ramificati, ce construiesc fibra musculara. De aceea, ea este indicata copiilor, pentru a le ajuta cresterea, si persoanelor care depun eforturi fizice intense.

Protejeaza ficatul
Aminoacizii cu sulf din urda sunt benefici pentru ficat – il protejeaza si il ajuta sa se regenereze, dar si pentru rinichi, motiv pentru care bolnavii cu afectiuni hepatice si renale ar trebui sa consume zilnic urda.

Recomandata celor cu colesterol crescut
Ca urmare a faptului care mai putine grasimi – de patru ori mai putina decat telemeaua, ea este recomanda persoanelor cu hipercolesterolemie.

Cum asociem corect urda
Nutritionistii recomanda urda in combinatie cu mararul. Se poate adauga un praf de sare si poate fi combinata, de asemenea, cu alte legume: ardei gras, castravete sau rosie.

Specialistii nu recomanda amestecul dintre urda si preparate din carne, pentru ca ele contin tipuri diferite de proteine, ce se digera greu, impreuna. Nici asocierea cu glucide nu este prea potrivita.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img