joi, 28 martie, 2024

5 pasi simpli sa rezolvi situatiile conflictuale

Distribuie:

Publicat:

O relatie presupune doi oameni, doua personalitati diferite, doua temperamente diferite. Tocmai de aceea este posibila aparitia unor dezacorduri care, daca nu sunt gestionate corespunzator pot duce la situatii conflictuale.
Iata 5 pasi simpli sa rezolvi situatiile conflictuale, indiferent de persoana cu care esti in conflict (sotul, copilul, colegul etc.).
 
Fa o pauza
Stii de tehnica sa numeri pana la 10, nu? De cate ori o practici? Aceasta numaratoare iti permite sa eviti o reactie care poate inrautati situatia. Pleaca din locul respectiv, linisteste-te si asteapta sa treaca “furtuna”. Dupa ce te-ai calmat poti vedea mult mai limpede situatia si poti lua decizii mult mai intelepte.
 
Pune-te in pielea celuilalt
De multe ori, conflictele apar pentru ca unul dintre participanti nu reuseste sa se puna in pielea celuilalt. Tu vezi lucrurile dintr-un anumit unghi, dar daca te-ai muta cativa pasi intr-o alta directie, s-ar putea sa ai o cu totul alta perspectiva. Incearca sa intelegi si punctul de vedere al celuilalt. E nevoie de exercitiu pentru a reusi asta, insa cu putina determinare poate deveni un obicei foarte bun.
Gaseste un numitor comun
Adevarul este intotdeauna la mijloc, asa ca se poate ajunge usor la calea de mijloc. Important este ca ambii “parteneri” de cearta sa vrea acest lucru. Daca se renunta la partea goala a paharului si se vede numai cea plina, este imposibil sa nu se gaseasca un numitor comun care sa atenueze conflictul.
Negocierea si compromisul pot fi si ele solutii. Sunt destul de rare situatiile in care sa nu se poata negocia si sa nu se poata ajunge la un compromis favorabil pentru ambele parti.
Asculta
Este natural sa vrei sa explici partea ta de adevar si sa fii in defensiva. Insa este recomandat sa fii receptiv la punctul de vedere al celuilalt. Asculta ce are de spus, repeta ce ai inteles ca sa lamuresti si punctul lui de vedere. In acest rastimp, “razboiul” este amanat si in loc sa fiti pe un teren minat, sunteti pe unul neutru care poate duce in final la pace.
Lasa de la tine
Sunt momente in care o situatie poate fi imposibil de rezolvat. Daca esti in conflict cu o persoana foarte draga, aminteste-ti ca relatia cu persoana respectiva poate fi mai importanta decat faptul ca tu ai dreptate si ea nu. Iertati-va reciproc si treceti mai departe. De putine ori este mai importanta castigarea unei dispute decat pastrarea unei relatii importante.
Daca nu reusesti sa ajungi la o solutie de mijloc, poti cere sfatul unui specialist. Fie ca este vorba de relatia cu copilul tau, fie ca este vorba de relatia cu partenerul de viata sau cu o ruda, psihologul iti poate oferi strategiile si instrumentele cu care sa lucrezi pentru a depasi situatiile dificile.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img