joi, 18 aprilie, 2024

5 semne ca bei prea mult alcool

Distribuie:

Publicat:

Cat de mult alcool baut inseamna, de fapt, ca exagerezi cu bautul? In cazul femeilor, consumul excesiv de alcool inseamna sa bei 4 sau mai mult de 4 bauturi intr-o perioada scurta de timp, comparativ cu peste 5 bauturi, in cazul barbatilor. Cei mai multi oameni care beau in exces sau beau cand au chef nu se incadreaza in definitia unui alcoolic, dar trebuie sa intelegi ca nu exista doar doua tabere de consumatori de alcool, spun expertii. Cei mai multi se afla undeva la mijloc. Pentru a afla unde te afli si tu in ceea ce priveste spectrul problemelor cauzate de consumul de alcool in exces, citeste aceste semne surprinzatoare care arata ca ai putea sa bei prea mult alcool.

 Devii o temerara, devii o persoana nesabuita care se bucura atunci cand face lucruri periculoase. Oricare dintre noi a vazut cum colegii normali si timizi de la munca danseaza pe mese sau pe bar la petrecerea de Craciun a companiei, asadar stim cu totii ca alcoolul poate sa reduca inhibitiile. Actiunea de a te imbata vine cu repercusiuni mult mai rele decat sentimentul de jena sau rusine – alcoolul poate duce la decizii riscante. Iar daca bei prea mult alcool doar la o singura ocazie, acest lucru iti poate schimba viata in rau, spun specialistii in dependenta de alcool. Iar statisticile americanilor arata ca alcoolul este, de asemenea, un factor in aproximativ 60% dintre ranile fatale provocate de arsuri si cazuri de inec, este un factor prezent in 40% dintre caderile mortale si accidentele auto, dar are o influenta si in jumatate dintre toate agresiunile sexuale.

 Esti o printesa-razboinica de weekend. Daca nu bei alcool zilnic, dar consumi cate un pahar regulat, cum ar fi in fiecare vineri seara, acesta este un semnal ce ridica un steag rosu, spun specialistii. Desi cercetarile arata ca un consum de aproximativ 7 bauturi alcoolice pe saptamana iti scade riscul de diabet si de a face boli cardiovasculare, daca aplici abstinenta toata saptamana doar pentru a da pe gat 5 sau 6 pahare intr-o singura iesire in oras sau intr-o singura seara acasa, ei bine acest lucru va taia de pe lista orice potentiale beneficii pe care le-ar avea alcoolul asupra sanatatii tale. Mai mult, consumul excesiv de alcool poate creste tensiunea arteriala si poate interfera cu anumite medicamente.

Consumul excesiv de alcool "se strecoara" in viata si sanatatea ta. ti-ai spus vreodata ca vei servi doar un pahar sau doua la bar sau in club, iar pana sa iti dai seama, ai dat pe gat patru pahare? Unul dintre indiciile care arata ca bei prea mult alcool este faptul ca nu iti cunosti limitele – sau te simti suprinsa atunci cand "brusc" ti-ai depasit limitele cu mult. La fel ca diabetul, bolile de inima si alte probleme de sanatate, problemele cauzate de consumul de alcool se dezvolta gradual. Tocmai de aceea este o decizie inteligenta sa iti reevaluezi cu regularitate obiceiurile pe care le ai in privinta consumului de alcool, prin faptul ca scrii sau iti notezi undeva cat de mult bei si cand bei. Acest lucru iti va usura munca si iti va fi mai usor sa te tii in frau daca incepi sa simti ca ai pierdut un pic controlul asupra ta.

 Memoria ta a disparut temporar. Alcoolul afecteaza pe toata lumea, dar in mod diferit. Iar aceasta influenta depinde de genetica ta, daca iei medicamente (si ce fel de tratament medicamentos este), dar depinde si de faptul ca ai luat o masa consistenta (alimentele incetinesc absorbtia alcoolului in fluxul tau sangvin). Cu toate acestea, cercetatorii speculeaza ca alcool consumat in exces interfereaza cu modul in care iti amintesti lucruri, prin faptul ca perturba un mesager esential din creier, numit glutamat, care este legat de memorie. Asta inseamna ca daca ai "uitat" vreodata parti sau bucati din noaptea petrecuta in oras pana cand prietenii tai de bauta ti-au reamintit sau daca te-ai trezit cu mintea incetosata si nu stii nimic cu privire la modul in care ai ajuns acasa si te-ai bagat in pat, atunci cu siguranta ai baut prea multe pahare cu alcool.

Oamenii apropiati de tine par ingrijorati. Daca familia ta, prietenii tai sau colegii tai de munca au intuit (sau au spus raspicat, deci cu voce tare) ca sunt ingrijorati pentru tine si starea ta, atunci e timpul sa reduci cantitatile de alcool. Primul pas este sa recunosti ca bei mai mult alcool decat ar trebui si apoi trebuie sa stabilesti cateva obiective pentru tine insati, spun specialistii care lucreaza cu persoane dependente de alcool. Spune-i partenerului, iubitului sau unei prietene care va fi limita ta de alcool inainte de a merge la un eveniment sau petrecere unde alcoolul este la liber. Facand asta, iti va fi mai usor sa spui nu cand esti tentata sa iti iei urmatoarea bautura alcoolica, deoarece stii ca esti trasa la raspundere de altcineva, exista o persoana care este cu ochii pe tine. Iar daca iti este teama sa intrebi oamenii si persoanele apropiate daca bei prea mult alcool, acesta este, probabil, un semn ca intr-adevar, exagerezi cu consumul de bauturi alcoolice, mai spun expertii citati de revista Prevention.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img