vineri, 29 martie, 2024

6 alimente pe care trebuie sa le eviti daca suferi de o tulburare tiroidiana

Distribuie:

Publicat:

Problemele tiroidiene sunt tulburari grave de sanatate care trebuie tratate la timp. Daca esti diagnosticat cu o afectiune tiroidiana sau suspectezi ca ai simptomele uneia, in afara de tratamentul prescris, ar trebui sa eviti anumite alimente.
Pentru a mentine calitatea vietii, elimina din dieta urmatoarele alimente care ar putea deteriora sanatatea ta cu adevarat:

Alimente prajite
Prajelile sunt bogate in grasimi trans-, asa ca, daca luati medicamente tiroidiene, fii atent la cat de multe alimente prajite mancati intr-o zi.

Alimentele cu cantitati mari de grasimi trans pot impiedica serios eficienta medicamentelor care inlocuiesc hormonii tiroidieni. De fapt, uneii medici recomanda taierea alimentelor prajite din dieta. Aceste alimente pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra productiei naturale de hormoni tiroidieni in corpul dumneavoastra.

Zahar
Cand vine vorba de zahar, ai in vedere faptul ca mai putin este mai mult. Evitarea produselor care contin zahar rafinat, este de o importanta vitala, mai ales daca suferiti de boli tiroidiene autoimune.

Aceste produse zaharoase pot afecta grav functia pancreasului, care rezulta in rezistenta la insulina, ceea ce poate afecta tiroida si poate, de asemenea reduce semnificativ nivelul de hormoni.

Cafea
In cazul in care suferi de o afectiune tiroidiana, cafeaua ar trebui sa fie ultima alegere pentru doza de energie de dimineata. Chiar daca in cantitate moderata, cafeaua nu este daunatoare, un consum excesiv afecteaza grav suprarenalele. Aceasta va conduce la o serie de tulburari tiroidiene si oboseala suprarenala.

Crucifere
Sunt esentiale pentru orice dieta sanatoasa, dar cel mai bine este sa le elimini, cel putin pentru un timp, daca esti sub tratament pentru o boala de tiroida.

Cu toate acestea, daca te confruncti cu un deficit de iod si atunci legumele crucifere au un rol in dieta ta.

Gluten
Gluten contine gliadina, o proteina care este straina de organismul uman, astfel incat sanatatea ta tiroidiana este intotdeauna la risc atunci cand consumi alimente cu gluten. Tiroida are o enzima care este foarte asemanatoare cu gliadina – transglutaminaza, astfel incat atunci cand consumi gluten, sistemul imunitar declanseaza un raspuns de atac asupra gliadinei si a transglutaminazei.

In cazul unei boli tiroidiene autoimune este recomandat sa faceti screening-ul periodic pentru boala celiaca si intoleranta la gluten.

Soia
Numai consumul moderat de soia este permis in acest caz. Acest lucru ar putea inhiba absorbtia in organism a tratamentului cu hormoni tiroidieni daca tratezi hipotiroidismul.
De asemenea, cei afectati de un deficit de iod poate chiar experimenta scaderea functiei tiroidiene din cauza isoflavonelor din soia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img