vineri, 29 martie, 2024

6 beneficii pentru sanatate ale laptelui de soia

Distribuie:

Publicat:

Laptele de soia, cu o consistenta densa si un gust delicios, este bogat in calciu, vitamina D si are numeroase beneficii pentru sanatate.

 O cana de lapte de soia contine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grasimi (0,4 grame grasimi saturate), 6-10 grame de proteine, 1-5 grame de zahar, conform site-ului fitnea.com

 Laptele de soia imbunatateste profilul lipidic

Cea mai importanta proprietate a laptelui de soia este capacitatea de a imbunatati profilul lipidic din sange. Spre deosebire de laptele de origine animala, bogat in colesterol si grasimi saturate, grasimile din laptele de soia sunt in cea mai mare parte nesaturate si fara colesterol. Acizii grasi polinesaturati si mononesaturati din soia inhiba transportarea colesterolului in fluxul sangvin. Acest efect combinat transforma laptele de soia in bautura ideala pentru persoanele cu colesterol ridicat si un istoric familial de boli cardiovasculare.

Laptele de soia intareste vasele de sange

Acizii grasi omega 3 si 6, precum si fitoantioxidantii din soia protejeaza vasele de sange de hemoragii si distrugerea tesuturilor. Acesti compusi se prind de vasele de sange si impiedica formarea depozitelor de colesterol si atacul radicalilor liberi.

Laptele de soia favorizeaza pierderea in greutate

Laptele de soia are un continut mai redus de zahar decat laptele obisnuit. Laptele de vaca are aproximativ 11 grame de zahar la o cana, in timp ce laptele de soia are doar 6 grame. Acizii grasi mononesaturati regasiti in laptele de soia inhiba absorbtia grasimii din intestine, ceea ce accelereaza pierderea in greutate. In plus, laptele de soia, bogat in fibre, mentine pentru mai mult timp senzatia de satietate.

Laptele de soia previne cancerul de prostata

Din cauza continutului ridicat de fitoestrogeni, laptele de soia reduce secretia de testosteron in cazul barbatilor, hormon care, in doze anormale, devine un factor de risc pentru cancerul de prostata. Studiile au aratat ca barbatii care consuma o dieta bogata in soia au un risc mai scazut de hipertrofiere a prostatei sau de cancer de prostata.

Laptele de soia previne sindromul postmenopauzal

Fitoestrogenii din laptele de soia reprezinta inlocuitori eficienti ai hormonilor estrogeni, care sunt secretati intr-o cantitate mai mica dupa menopauza. Consumul regulat de lapte de soia este o metoda sanatoasa de a impiedica si incetini acest proces, precum si riscurile asociate, precum riscul de obezitate, boli cardiovasculare, diabet, insomnie si schimbari de dispozitie.

Laptele de soia previne osteoporoza

Osteoporoza sau fragilizarea oaselor constituie alta afectiune, care apare odata cu varsta si cu dereglarile hormonale. Fitoestrogenii cresc absorbtia calciului din organism si previn pierderea masei osoase. Pentru un maximum de efect, consumati lapte de soia imbogatit cu vitamina D si calciu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img