joi, 18 aprilie, 2024

6 efecte negative ale pilulelor contraceptive

Distribuie:

Publicat:

Chiar daca te ajuta sa previi o sarcina nedorita, pastilele contraceptive pot avea o multime de efecte adverse, de la cresterea in greutate pana la greata si sangerari neregulate.
Poate fi dificil sa gasesti metoda contraceptiva potrivita pentru tine, iar uneori, chiar si daca o gasesti, te alegi cu cateva efecte adverse. Mai rar se intampla sa o gasesti pe cea care nu are niciun efect advers, mai ales ca fiecare organism reactioneaza diferit la hormoni. In unele cazuri, aceste efecte pot fi asemanatoare cu cele ale unei sarcini. Efectele ar trebui sa dispara dupa 2-3 luni, insa, daca nu dispar, ar fi timpul sa schimbi metoda contraceptiva.Nicio metoda contraceptiva nu iti poate garanta siguranta 100% impotriva sarcinilor nedorite. Nu uita, inainte de a incepe orice tratament contraceptiv consulta un medic. Iata unele dintre cele mai comune efecte ale hormonilor cauzate de pastilele anticonceptionale, dar si schimbarile pe care ar trebui sa le faci in stilul de viata:

1. Balonare. Daca te simti destul de des asa, mai intai, ai grija la ceea ce mananci. Concentreaza-te pe dieta pe care o urmezi si nu mai manca alimente care te fac sa te simti balonata. Fereste-te de broccoli, varza de bruxelles, varza si conopida. De asemenea, si lactatele pot fi vinovate de acest lucru, iar lactatele fara grasime te pot ajuta sa pastrezi un echilibru. Mananca mai mult pepene, castravete, rosii, sparanghel sau telina.

2. Sensibilitate a sanilor. Daca iti simti sanii inflamati, sentiment care nu este deloc placut, incearca sa adaugi cateva vitamine regimului tau zilnic. Vitaminele precum calciu, vitamina B, vitamina E si omega-3 sunt potrivite in cazul balonarii, inflamatiilor, dar si a sensibilitatii sanilor.
 
3. Sangerari neregulate. Daca observi ca ai sangerari, destul de usoare, intre menstruatii, este probabil sa aiba legatura cu tratamentul contraceptiv pe care il urmezi. Trebuie sa fii foarte disciplinata atunci cand urmezi un astfel de tratament. Insa, importanta este doza. Cu cat iei o doza mai mica de hormoni, cu atat esti mai predispusa la aceste sangerari intre ciclurile menstruale.

4. Greata. Din pacate, este un efect destul de subtil si comun al tratamentelor contraceptive. Senzatia de greata apare chiar odata cu inceputul tratamentului, insa, vestea buna este ca, dispar odata cu trecerea timpului. Este recomandat ca pilula sa fie luata dupa masa sau inainte de culcare, mai ales daca observi ca senzatia de greata persista.

5. Dureri de cap. Pe parcursul unui tratament contraceptiv, durerile de cap persistente sau chiar migrenele sunt des intalnite. Daca observi acest lucru, inceteaza tratamentul si gaseste o alta metoda contraceptiva pentru a evita o posibila sarcina. Pentru inceput, poti lua si ibuprofen, care de cele mai multe ori da rezultate, dar, uneori, reducerea dozei de estrogen sau schimbarea formulei te poate ajuta.

6. Schimbari de dispozitie. Hormonii si emotiile merg mana in mana. Daca te simti rau, nu dormi asa cum trebuie, poate fi greu sa urmezi un tratament contraceptiv, si mai ales fara sa nu iei si medicamente antidepresive. In aceste situatii, este mai usor sa incerci o formula diferita a pilulelor, in loc sa urmezi si un alt tratament in paralel, lucru care nu este deloc benefic. sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img