vineri, 19 aprilie, 2024

6 iulie 1885, primul VACCIN ANTIRABIC salva un copil de noua ani

Distribuie:

Publicat:

Acum 130 de ani, savantul francez Louis Pasteur folosea, pentru prima data, vaccinul antirabic. Pacientul sau era Joseph Meister, un baiat care fusese muscat de un caine turbat

De la viermii de matase la vaccinuri

In 1862, Pasteur era ales in Academia de Stiinte, iar in anul urmator era numit profesor de geologie, fizica si chimie la Scoala de Arte frumoase. La scurt timp dupa, Pasteur s-a concentrat pe criza din industria matasii din Franta: o boala misterioasa atacase crescatoriile franceze de viermi de matase. Dupa 5 ani de cercetare, Pasteur reusea sa salveze industria matasii printr-o metoda care permitea conservarea coconilor sanatosi si prevenea contaminarea lor cu organismele care provocau boala. Doi ani mai tarziu, aceasta metoda a fost recunoscuta in intreaga Europa: aceasta se foloseste si astazi in tarile producatoare de matase.

In 1868, desi paralizat partial, Louis Pasteur si-a continuat cercetarile: studiul viermilor de matase a constituit initierea in problema bolilor infectioase. Astfel, Pasteur a dezvoltat anumite practici epidemiologice care au devenit utile mai tarziu, cand avea sa se confrunte cu boli transmise la animale si la oameni.

Vaccinul salvator si inceputul medicinei preventive

In 1873, Louis Pasteur era ales membru asociat al Academiei de Medicina. Desi societatea medicala era sceptica in privinta teoriilor acestuia, Pasteur urma sa dezvolte principiul general al vaccinarii si a contribuit la punerea bazelor imunologiei.

Prima descoperire majora a lui Pasteur, in studiul vaccinarii, a avut loc in 1879: holera aviara (le-a inoculat gainilor forma atenuata si a demonstrat ca acestea au respins tulpina complet virulenta). Pasteur a inceput sa investigheze antraxul in 1879: o epidemie de antrax in Franta ucisese un numar mare de ovine, iar boala ataca acum si oamenii. Pasteur a vrut sa aplice principiul vaccinarii si in cazul antraxului: a imunizat 70 de animale de la ferma, iar experimentul a fost un succes complet.

In 1882, Louis Pasteur avea sa abordeze problema rabiei: microbul care provoca rabia era prea mic pentru a fi surprins de microscop iar experimentele cereau dezvoltarea unor metodologii complet noi. Pentru a atenua microbul invizibil, a uscat maduva spinarii animalelor infectate. Ulterior a observat ca tratamentul sau ucisese de fapt multe dintre organismele infectioase. Ca urmare, a produs organisme moarte si a deschis drumul spre dezvoltarea unei a doua clase de vaccinuri, cunoscute ca vaccinuri inactivate.

6 iulie 1885: Pasteur il vaccina pe Josef Meister, un baiat de noua ani care fusese muscat de un caine turbat. Vaccinul a avut succes imediat iar Pasteur se bucura de faima si recunoastere.

Sute de persoane au fost salvate de vaccinul lui Pasteur si astfel a inceput epoca medicinei preventive.

30 iunie 1908, FENOMENUL TUNGUSKA. Explozia echivalenta cu 20 de bombe atomice arunca in aer 2.150 de km2

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img