sâmbătă, 20 aprilie, 2024

6 motive importante pentru a consuma fasole neagra

Distribuie:

Publicat:

Fasolea este cunoscuta de peste 8000 de ani si este una dintre cele “trei surori” ale bucatariei Americii Precolumbiene, impreuna cu porumbul si dovleacul. Aztecii cultivau “ayacolt” adica fasolea impreuna cu porumbul pe care fasolea il utiliza pe post de par (arac) ca sa se catare pe el.

Astazi, fasolea este una dintre sursele de baza de albumine vegetale din lume si este intalnita in bucatariile tuturor popoarelor. Se estimeaza ca exista peste 30 000 de soiuri de fasole, din care se cultiva peste 500. Dintre toate boabele din alimentatia omului, fasolea neagra este cea mai bogata in antioxidanti, dupa cum arata testele efectuate de specialisti.

Se stie ca antioxidantii intarzie procesul de imbatranire a organismului, accelereaza refacerea celulelor, intaresc sistemul imunitar si il sustin in lupta cu bolile, asigura mentinerea unui ten frumos.

In plus, culoarea inchisa a acestui soi de fasole este data de antocianine, o categorie aparte de antioxidanti naturali foarte puternici si foarte eficienti in special in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.

Antocianinele se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra precum afinele, coacazele negre sau murele, dar si in varza rosie si orezul negru si sunt motivul pentru care aceste fructe, legume si cereale sunt considerate superalimente.

Despre fasolea neagra, prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi spunea ca “are in compozitie toti nutrientii din carne, cereale integrale si fructe”. Iata cateva motive pentru a manca macar o data pe saptamana fasole neagra:

1. Medicament pentru inima, scade colesterolul si regleaza tensiunea
Fasolea neagra reprezinta un panaceu pentru inima datorita valorii sale nutritive si mai ales pentru ca este o sursa excelenta de acid folic, magneziu, si fibre solubile.

Fasolea neagra este foarte bogata in fibre solubile care sunt raspunzatoare de scaderea nivelului colesterolului “rau”, stabilizarea nivelului de zahar din sange si accelerarea procesului de digestie.

Acidul folic contribuie la diminuarea nivelurilor sanguine de homocisteina. Homocisteina este un aminoacid asociat cu riscul bolilor de inima, atunci cand nivelurile sanguine sunt ridicate.

Magneziul este o substanta foarte importanta pentru ca ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar si la stabilizarea fierului in organism, mentinand sanatatea globulelor rosii.

2. Combustibil pentru creier
Toate tipurile de fasole boabe sunt bune pentru inima, dar niciuna nu are si puteri asupra sanatatii creierului asa cum are fasolea neagra.

Celebra nutritionista americana Rovenia M. Brock, cunoscuta mai ales ca Dr. Ro, afirma ca fasolea neagra este un adevarat combustibil pentru creier, pentru ca este extrem de bogata in antocianozide.

Antocianozidele sunt antioxidanti foarte puternici care contribuie la imbunatatirea circulatiei capilare si a functiilor creierului.
In plus antocianozidele ajuta la imbunatatirea structurii colagenului, actioneaza impotriva inflamatiilor, confera imunitate bacteriana si virala si contribuie la adaptarea sistemului imunitar si reglarea regimului cardiovascular.

Fasolea neagra este, de asemenea, o sursa buna de tiamina (vitamina B1) care este esentiala pentru a mentine celulele creierului sanatoase si pentru a conserva functia cognitiva, deoarece faciliteaza sinteza de acetilcolina, un neurotransmitator foarte important pentru memorie. Mai multe studii clinice au corelat scaderea nivelului acetilcolinei cu declinul mental legat de varsta si de boala Alzheimer.

3. Controlul greutatii corporale
Continutul redus de grasimi, dar bogat in fibre si triptofan, fac din fasolea neagra un aliment important in diete.
Gratie fibrelor, fasolea neagra mentine mai mult senzatia de satietate, comparativ cu alte alimente.

De asemenea, fasolea neagra este foarte bogata in proteine – si asta explica de ce acest aliment tine atat de bine in frau senzatia de foame, mentinand in acelasi timp un nivel optim de energie in organism (prin stabilizarea nivelului de zahar din sange).

Fasolea neagra contine triptofan care taie pofta de mancare, regleaza somnul si induce buna dispozitie.
O cana cu fasole neagra asigura mai mult de jumatate din cantitatea de fibre recomandata zilnic pentru o buna functionare a organismului. Aceasta cantitate de fasole neagra contine numai 85 de calorii (fasolea neagra are un continut redus de grasimi), deci nu prezinta risc de ingrasare.

4. Sursa de acid folic pentru femeile insarcinate
Fasolea neagra contine cantitati importante de folati si de vitamina B6, ceea ce o face foarte importanta in special pentru femeile insarcinate.

Acidul folic este vital pentru femeile insarcinate, acesta avand rolul de a diminua riscul malformatiilor congenitale.
Deficienta de acid folic la o gravida poate conduce la dezvoltarea anormala a creierului si coloanei vertebrale a fatului.

5. Sursa de molibden pentru prevenirea impotentei
Fasolea neagra este una dintre cele mai bune surse de molibden. Molibdenul este un mineral care contribuie la metabolizarea glucidelor si a grasimilor si la distrugerea sulfului din alimente.

In plus, mai multe studii clinice au aratat ca lipsa din organism a molibdenului conduce la impotenta in cazul barbatilor in varsta.
Fasolea neagra este, deci, recomandata persoanelor cu sensibilitate la sulf si barbatilor, odata cu inaintarea in varsta.
6. Pastreaza sanatatea sistemului nervos
Combinatia dintre vitamina B6 si magneziul continute de fasolea neagra sustine sistemul nervos, de aceea fasolea neagra este recomandata persoanelor care au stari de depresie sau dezechilibre psihice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img