vineri, 19 aprilie, 2024

6 otravuri pentru memoria ta

Distribuie:

Publicat:

Nu este suficient sa va exersati si stimulati memoria, trebuie sa o si protejati impotriva atacurilor mediului si alimentelor daunatoare. Zi de zi, oamenii vin in contact cu substante chimice si consuma grasimi saturate care pot otravi memoria. Puteti incetini sau chiar preveni pierderea memoriei, ferindu-va de urmatoarele:

Stres
Pe langa faptul ca afecteaza starea generala a sanatatii, stresul va erodeaza si memoria. Daca valurile scurte de stres va pot ambala motorul mental, bombardamentul constant al hormonilor stresului vatameaza, in cele din urma, celulele cerebrale.
Oamenii de stiinta au descoperit ca stresul intrerupe comunicarea chimica, esentiala pentru potentarea pe termen lung care declanseaza invatarea.

Stresul stimuleaza si secretia de cortizol, un hormon care ajuta la prelucrarea carbohidratilor, dar, in cantitati excesive, poate vatama celulele cerebrale.

Glucocorticoizii inhiba capacitatea creierului de a absorbi glucoza, principala sa sursa de energie, si il fac incapabil sa modereze alte semnale chimice. In consecinta, celulele cerebrale devin supraexcitate, se deterioreaza sau mor.

Medicamente
Savantii au descoperit ca medicamentele antiinflamatoare (precum ibuprofenul) va pot deteriora memoria. Daca in jur de 40% din aceste medicamente sunt prescrise persoanelor in varsta de peste 65 de ani, mai ales pentru artrita, ele au devenit si alegerea impatimitilor sportului, pentru combaterea durerilor musculare produse de activitatea fizica intensa.

Studiind un grup de locuitori rurali varstnici, cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Statului Iowa au descoperit ca persoanele care luau doze mari de medicamente antiinflamatoare (peste 1.600 de miligrame pe zi) prezentau riscuri mai mari de declin al memoriei de lunga durata. Chiar daca alte studii au sugerat ca antiinflamatoarele pot proteja creierul impotriva dementei, este posibil ca dozele mari sa fie daunatoare.

De asemenea, sedativele sau calmantele pot avea drept efect si incetinirea memoriei si a invataturii. Printre medicamentele care deterioreaza memoria se numara antidepresivele, antihipertensivele, antibioticele si analgezicele.

Alcool
Consumul regulat de cantitati mari de alcool deterioreaza in mod cert memoria si gandirea. Cand bei prea mult, etanolul este descompus in diferite substante, printre care acidul gras etil ester, care reduce concentratia calciului in creier. De vreme ce calciul este esential pentru comunicarea celulelor cerebrale, mintea incepe sa devina lenta si incepe sa uite.

Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice clare ca alcoolul, consumat cu moderatie, ar deteriora memoria. Unii cercetatori au studiat efectele dozelor medii de alcool – 0,05 miligrame per kilogram de greutate corporala – asupra invatarii si memoriei verbale si au descoperit ca rezultatul imediat a fost minim sau a constat chiar in imbunatatirea memoriei. Unele studii au aratat insa ca pana si cantitatile moderate de alcool pot afecta procesele de prelucrare a informatiilor.

Cafeaua
Si cafeaua poate deteriora memoria. In cantitati mai mari, cafeina poate supraexcita creierul, facand concentrarea si invatarea dificile. In schimb, in cantitati mici, cafeina este un bun stimul cerebral.

Grasimile saturate
La fel de nocive sunt si grasimile saturate consumate in exces, care reduc alimentarea creierului cu sange bogat in oxigen.

Apa de la robinet
Apa de la robinet poate fi o alta otrava pentru memorie, mai ales daca vine dintr-un sistem vechi, prost intretinut, care contine numeroase toxine. Nu de putine ori, apa de la robinet contine chimicale toxice, plumb si chiar bacterii fecale.

Alternative mult superioare sunt apa distilata prin fierbere, apa demineralizata, deionizata sau apa obtinuta prin osmoza inversa. Prin distilare, apa este purificata in mare masura de materiile solide dizolvate, de clor si de materiile toxice. in acest fel sunt indepartate si mineralele.

Alte tipuri de apa “naturala”, ca apa de izvor sau apa minerala imbuteliata, nu sunt la fel de pure ca apa distilata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img