marți, 19 martie, 2024

6 tratamente externe cu urzici

Distribuie:

Publicat:

Proprietatile terapeutice ale urzicilor sunt datorate bogatiei in unele substante bioactive, intre care predomina complexul de saruri minerale, indeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu si siliciu. In plus, exista o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decat in mere), precum si alte vitamine importante cum ar fi K (cu actiune antihemoragica), PP, complexul B si provitamina A (beta-caroten).

Spre deosebire de majoritatea plantelor, urzica proaspata este bogata in substante urzicante (acid formic, o enzima si o toxialbumina) care dau caracterul agresiv al perisorilor de pe frunze si tulpini. Prin uscare sau fierbere, substantele vezicante se distrug, iar proprietatea de urzicare dispare.

Tratamentele externe cu preparate din urzici sunt deosebit de eficiente in vindecarea ranilor supurande, varicelor, ulcerelor varicoase, gangrenelor, urticariei, psoriazisului, eczemelor cronice, arsurilor, pecinginelor, lichenilor, bataturilor, unghiilor friabile si casante, alergiilor dermatice, tumorilor si cancerului de piele.

Iata cum putem folosim urzica in tratamente externe:

Bai cu urzici

Se fac bai locale cu infuzie concentrata din frunze si radacini (6-10 linguri la un litru apa clocotita), avand efecte cicatrizante si epitelizante.

Cataplasma de urzici

Se mai pot aplica frunze proaspete, strivite cu putina sare, si cataplasme cu piure din urzici pentru diverse boli de piele, inclusiv intepaturi de albine, viespi si bondari.

Flagelarea cu urzici
In reumatisme, lumbago, poliartroze si sciatica se mai aplica inca tratamentul mostenit de la grecii si latinii antici, care consta din flagelari (loviri) repetate de 10-12 ori cu manunchiuri de urzici proaspete pe locurile dureroase, avand efecte puternic revulsive, analgezice, antiinflamatorii si de activare a circulatiei sangelui.

Aceleasi proceduri se aplica in caz de paralizii si apoplexii. Dupa flagelare, pacientul nu are voie sa vina in contact cu apa rece si va sta in repaus, bine invelit. Efectul benefic al urzicarii este explicat prin eliberare de histamina si serotonina, ambele cu rol in atenuarea senzatiei de durere.

Prin combinare cu tratamente interne, in cure de cateva luni, urzica intervine in osteoporoza prin capacitatea de refacere a cartilajelor subtiate, mai ales la femei dupa menopauza. Actiunea se datoreaza bogatiei plantelor in vitamine si saruri minerale, indeosebi in siliciu.

Gargara cu infuzie concentrata din frunze de urzici
Tratamentele in stomatite, gingivite, amigdalite, afte, infectii buco-faringiene, efectuate prin gargara si clatirea energica a gurii cu infuzie concentrata din frunze, au efecte deosebit de bune datorita actiunii antimicrobiene, dezodorizante si cicatrizante.

Decoct de urzica
Datorita bogatiei in clorofile, urzica constituie o materie prima foarte valoroasa in industria cosmetica si in dermatologie, servind la prepararea de lotiuni si creme, cu rol de stimulare a refacerii tesuturilor. Intra in compozitia pastei de dinti, a sampoanelor si in tincturi cu efecte contra caderii parului, favorizand refacerea podoabei capilare pierdute.

Este foarte valoros decoctul din 3-5 linguri frunze uscate la 1 litru apa, la care se adauga radacini de urzica si de brusture, iarba de cimbrisor, flori de lavanda, frunze de mesteacan si nuc, conuri de hamei, cu adaus a cateva linguri de otet. Se introduce in bai saptamanale pe cap pentru intarirea radacinii parului, degresarea firului gras si pentru combaterea alopeciei, seboreei si a matretei.

Tinctura de urzica
Acelasi amestec se utilizeaza si in prepararea unei tincturi (100 g planta la 1 litru alcool 400, care se macereaza timp de 8-14 zile). Se fac masaje la radacina parului la intervale de 2-3 zile, pentru activarea cresterii, urmate de periaje energice cu o perie aspra pe pielea capului. in amestec se pot introduce frunze de merisor, flori si seminte proaspete de caltunasi.

Contra matretii se spala capul de 2 ori pe zi cu 250 ml apa in care se adauga 1-2 linguri de tinctura, preparata din 60 g radacini uscate de urzica si 60 g sovarf la 1 litru alcool 90 de grade, sau se pot folosi direct tincturile cumparate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img