vineri, 19 aprilie, 2024

7 alimente care ajuta la scaderea tensiunii

Distribuie:

Publicat:

Rezultatele partiale ale studiului SEPHAR III, derulat de Societatea Romana de Hipertensiune arata ca 49,5% dintre romanii cu varste intre 18 si 80 de ani sufera de hipertensiune. Datele preliminare – au fost analizate pana acum datele a 90% din subiectii participanti arata prevalente peste media nationala in regiunea Vest (58,3%), Sud-Vest (53,2%), Bucuresti-Ilfov (51,9%) si Nord-Vest (50,7%). Zone cu prevalente mai scazute sunt: Centru (47,4%), Sud (46,7%), Nord-Est (46,6%), Sud-Est (44,3%).

Tensiunea arteriala este rezultatul relatiei dintre sodiu si potasiu, insa daca suferiti de hipertensiune, nu este suficient sa inlocuiti sarea cu versiuni mai sanatoase, ci trebuie sa beti mai multe lichide, sa aveti grija de sanatatea rinichilor, sa evitati pe cat posibil stresul si sa incercati sa consumati alimente care sa ajute la controlarea tensiunii arteriale. Iata cateva dintre cele mai bune alimente pentru scaderea tensiunii:

1. Usturoiul
Cercetarile medicale care au fost efectuate privind usturoiul ca remediu pentru tensiunea ridicata, au dat rezultate moderate. Se pare ca usturoiul ajuta la ingustarea peretilor vaselor de sange, iar in consecinta, ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Se stie de asemenea ca usturoiul imbunatateste circulatia sanguina si este un tonic cardiac.

Totodata, usturoiul este un aliment excelent, deoarece intareste sistemul imunitar si este un antibiotic puternic, ceea ce il recomanda ca fiind unul dintre cele mai bune alimente din lume.

2. Telina
Este un extraordinar si rapid remediu hipotensor. Sucul de telina a fost folosit foarte mult in medicina traditionala chineza cu acest scop. Fie ca consumati telina ca atare (in salate sau supe usoare), beti suc de telina sau chiar infuzia obtinuta din seminte, aceasta este foarte recomandata pentru scaderea tensiunii.

Telina este un diuretic foarte bun care ajuta la drenarea sarii din corp si la diminuarea volumului de sange, reducand astfel tensiunea ridicata.

3. Sfecla rosie
Contine o substanta numita betalaina, care reduce stresul oxidativ si inflamatia. Betalaina este de asemenea un protector al sanatatii inimii, fiind foarte benefica pentru reducerea tensiunii arteriale. in plus, s-a demonstrat clinic ca o doza relativ mica de betalaina (aproximativ 300 ml suc de sfecla), este suficienta pentru a inversa efectele radicalilor liberi si a stresului oxidativ asupra organismului.

4. Coacazele negre
Sunt populare datorita continutului lor ridicat de antioxidanti. Acestea pot ajuta la mentinerea unei stari optime de sanatate, iar in cazul hipertensiunii, ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange.

Avand proprietati similare, toate fructele de padure sunt puternic antioxidante si sunt benefice pentru sanatatea cardiovasculara, tocmai de aceea se recomanda sa fie consumate din abundenta.

Infuzia din frunze de coacaz negru are de asemenea o actiune calmanta, hipotensiva si diuretica si se foloseste in caz de hipertensiune arteriala, urticarie si alcoolism. Se beau cate 100 ml de doua ori pe zi (dimineata si seara).

Cel mai recomandat este sa se consume maceratul la rece din planta, care pastreaza proprietatile sale terapeutice si care se prepara astfel: o lingura de pulbere obtinuta prin macinarea plantei se adauga la 200 ml de apa. Amestecul se lasa la macerat timp de opt ore, apoi se filtreaza si se bea.

5. Semintele de canepa
Datorita continutului lor bogat de Omega-3, semintele de canepa constituie o alternativa naturala pentru recuperarea echilibrului acizilor grasi.

Semintele de canepa sunt de asemenea, unul dintre cele mai nutritive alimente si constituie o sursa ideala de energie, bogata si in proteine, continand 31% proteina completa si toti aminoacizii esentiali, avand raportul ideal intre Omega-6 si Omega-3.
Omega-3 ajuta la producerea “colesterolului bun”, la imbunatatirea elasticitatii arterelor (avand ca si consecinta ameliorarea tensiunii arteriale) si a memoriei.

6. Florile de hibiscus
Florile de hibiscus sunt si ele benefice pentru combaterea tensiunii arteriale ridicate. Trebuie doar sa aveti in vedere sa consumati flori de hibiscus recomandate in acest sens, deoarece florile care se gasesc in florarie sunt toxice pentru sanatate.
Florile de hibiscus au diferite proprietati benefice: sunt diuretice, sunt bogate in minerale precum fier, cupru si mangan (ideale ca remediu in caz de anemie), reduc hipertensiunea arteriala si sunt bogate in antioxidanti.

Si in cazul lor se recomanda maceratul la rece care pastreaza proprietatile terapeutice si care se prepara astfel: doua lingurite de pulbere obtinuta prin macinarea plantei se adauga in 250 ml de apa. Amestecul se lasa la macerat timp de opt ore, apoi se filtreaza si se bea. Doza zilnica recomandata este de trei cani, iar pentru rezultate bune, terapia trebuie tinuta timp de o luna.

7. Salvia
Salvia ajuta la obtinerea unei stari bune de relaxare si de linistire. Salvia este un de asemenea un remediu extraordinar in terapiile de purificare si detoxifiere a corpului, si calmeaza anxietatea si episoadele de bulimie. Salvia este un relaxant general avand nenumarate beneficii pentru corp, iar ceaiul sau maceratul de salvie intareste inima, nervii, regleaza circulatia sangelui si normalizeaza valorile tensiunii arteriale.

La fel ca in cazul florilor de hibiscus, cel mai recomandat este sa se consume maceratul la rece: doua lingurite de pulbere obtinuta prin macinarea plantei se adauga in 250 ml de apa. Amestecul se lasa la macerat timp de opt ore, apoi se filtreaza si se bea. Doza zilnica recomandata este de trei cani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img