vineri, 26 aprilie, 2024

7 lucruri pe care trebuie sa le stii daca ai grupa de sange 0

Distribuie:

Publicat:

Cu siguranta nu ai realizat ca tipul grupei de sange poate influenta sanatatea, ferltilitatea si alte aspecte ce tin de corpul uman. Iti explicam in cotinuare rolul important pe care il joaca acesta daca ai una dintre cele mai rare grupe de sange: grupa 0. Tu la cate dintre aspectele din lista ai observat asemanari?

Lucruri pe care trebuie sa le stii daca ai grupa de sange 0
1. Riscuri in timpul sarcinii. Acest aspect nu are legatura in mod special cu grupa de sange, ci cu factorul Rh, care determina daca grupa este negativa sau pozitiva. Acest factor poate cauza complicatii in randul femeilor insarcinate daca bebelusul il are diferit de al mamei. De exemplu, daca mama are grupa de sange cu Rh negativ, iar bebelusul are Rh pozitiv, corpul mamei poate construi anticorpi impotriva sangelui bebelusului. Desi bebelusul nu este afectat direct de acest proces, efectul se propaga asupra sarcinilor viitoare. Din fericire, medicii pot sa recomande gravidelor o injectie speciala la inceputul sarcinii care poate preveni problemele ce tin de incompatibilitatea de Rh

2. Un beneficiu clar al grupei de sange 0 consta in faptul ca se bucura de un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovasculare; mai exact, cercetatorii au descoperit ca riscul este cu 9% mai mic de infarct in randul persoanelor cu aceasta grupa de sange. De asemenea, aceasta grupa de sange are si cu 15% mai putine sanse de a deceda ca urmare a unei boli cardiace, conform unei cercetari publicate in revista Medicina BMC. Nu se cunoaste inca motivul pentru care are loc acest fenomen, dar o explicatie posibila consta in faptul ca celelalte tipuri de sange contin mai mult factor Von Willebrand si factor VIII, o proteina care a fost asociata riscului de a dezvolta si infarct.

3. Dupa cum am menttionat, luand in considerare faptul ca grupele de sange 0 au cantitati mai mici ale proteinelor care ajuta la coagularea sangelui, au si mai putine sanse de a se confrunta cu cheaguri de sange (previn sangerarea excesiva). Medicul Terry Gernsheimer, din partea Societatii Americane de Hematologie, subliniaza ca nu trebuie sa presupui ca grupa de sange 0 inseamna ca este protejata sau ca grupa de sange A este expusa unui risc mai mare. 

4. Un alt beneficiu interesant al grupei de sange 0 consta in faptul ca are un risc mai redus de cancer gastric. Acesta a fost relevat de un studiu publicat in revista Medicina BMC. Restul grupelor sanguine prezinta un risc crescut, posibil ca urmare a unui raspuns inflamator la bacteriile H. pylori (cauza principala a ulcerelor gastrice).

5. Tot cu privire la sistemul cardiovascular, exista si o protectie suplimentara in ceea ce priveste tromboembolismul venos. Ca urmare a diferentelor la nivel de coagulare, grupele de sange A si B au sanse cu 31% mai mari sa sufere de aceasta afectiune un cheag de sange format in venele profunde de la nivelul piciorului, al bratului sau de la nivel inghinal, comparativ cu grupa de sange 0. Aceasta concluzie a fost relevata de o cercetare realizata de Universitatea din Minnesota. 

6. Vara nu se numara printre anotimpurile preferate ale persoanelor cu aceasta grupa de sange deoarece tantarii le adora. In cazul in care te scarpini neincetat din cauza ciupiturilor de insecte, afla ca aceasta ar putea fi explicatia. Conform studiilor, persoanele cu grupa de sange 0 sunt percepute de doua ori mai atractive decat grupa de sange A, in vreme ce grupa de sange B se situeaza la mijloc. In plus, 85% dintre persoane secreta o substanta care transmite cumva grupa de sange tantarilor. Astfel, aceste insecte devin si mai fascinate de ei, indiferent de tipul grupei sanguine.

7. Un dezavantaj al persoanelor cu grupa de sange 0 consta in faptul ca au mai redusa fertilitatea. Conform unui studiu realizat de Colegiul de Medicina Albert Einstein, femeile cu aceasta grupa au de 2 ori mai multe riscuri de a prezenta un nivel al hormonului FSH (hormonul foliculostimulant) suficient de mare pentru a indica o rezerva ovariana redusa – aceasta constituie un parametru pentru evaluarea fertilitatii feminine. Nu se cunoaste motivul exact, iar varsta constituie un factor de risc mai important pentru problemele de fertilitate.

De retinut
Desi circula un curent care sustine ca grupa de sange poate indica ce dieta ti se potriveste si ce alimente trebuie evitate, conform unui studiu din anul 2013 publicat in Revista Americana de Nutritie Clinica, nu exista nicio dovada care sa demonstreze ca aceste diete functioneaza cu adevarat. Un alt studiu a descoperit ca desi respectarea dietei poate functiona, nu are vreo relevanta grupa de sange.

De asemenea, grupa de sange pe care o ai nu te va ajuta prea mult nici in sensul unor indicii legate de personalitatea ta, conform cunoscutului studiu de origine japoneza. Oamenii de stiinta au subliniat in acest sens ca nu exista suficiente date pentru a realiza o conexiune reala, iar grupa sanguina nu poate justifica comportamentul pe care il ai.

Cu privire la asocierile mentionate mai sus, legate de problemele de sanatate, sunt pur si simplu asocieri, iar grupa ta de sange nu reprezinta o cauza in sine. Medicul Terry Gernsheimer subliniaza ca riscul pentru orice persoana este multifactorial – inseamna ca obiceiurile tale zilnice (ce mananci, nivelul de activitate, modul in care gestionezi stresul, istoricul familial) fac o diferenta semnificativa pentru stabilirea unui risc individual. 

In concluzie, grupa de sange pe care o ai nu iti pecetluieste soarta cand vine vorba despre sanatate. Este important sa intelegi ca grupele de sange pot sa difere in cazul diverselor etnii si grupuri etnice. Diferentele dintre culturi pot conduce la diferente in alimentatie si stil de viata care influenteaza suplimentar gradul de risc. Chiar daca sunt multe feluri prin care grupa de sange iti poate influenta sanatatea, nu exista dovezi stiintitice ca trebuie sa iti modifici stilul de viata ca urmare a ei. Singurul lucru care este de importanta pentru tine, consta in faptul ca ajuta semnificativ cunoasterea grupei de sange. In cazul in care suferi un accident sau o interventie medicala majora sunt sanse sa ai nevoie de o transfuzie de sange. Luand in considerare faptul ca pot fi acceptate doar grupele de sange compatibile cu a ta, aceasta informatie se poate dovedi cu adevarat cruciala; asigura-te ca familia si prietenii apropiati o cunosc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img