vineri, 19 aprilie, 2024

7 mii de oameni mor anual din cauza scrisului imposibil de citit al medicilor

Distribuie:

Publicat:

Scrisul de medic nu este o simpla expresie fara acoperire. Poate depune marturie un barbat din Satu Mare, care a primit de la un medic o reteta pe care niciun farmacist nu a putut-o descifra. Cazul sau nu este unic nici in Romania, nici in lume. Un studiu efectuat in Statele Unite arata ca 7 mii de oameni mor anual din cauza scrisului imposibil de citit al medicilor. Postata de fiica pacientului pe o retea de socializare, reteta a devenit virala si a scos la iveala o mai veche problema – scrisul de medic, adesea imposibil de descifrat.

"Nu stiu daca domnul doctor (a carui stampila e pe bilet) a facut studiile in China sau Japonia, dar in Romania e foarte greu de descifrat, drept urmare farmacistele au stiut sa ne dea, cu greu, doar un singur medicament", se arata in mesajul fiicei pacientului.

Reteta a fost prescrisa, la sfarsitul saptamanii trecute, de medicul de garda de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Satu Mare. Managerul unitatii medicale pune nedorita intamplare si pe seama numarului mic de medici – 14, in loc de 32 cat prevede normativul, dar si afluxului de pacienti care se prezinta la UPU – in medie 100 intr-un interval de 12 ore.

"Probabil ca graba a fost de vina, probabil ca medicul are un scris mai putin clar sau descifrabil, cert e ca intentia dansului a fost buna, in ideea in care a vrut sa ajute pacientul respectiv", este de parere Adrian Marc, managerul Spitalului Judetean Satu Mare.

Pe tema caligrafiei medicilor s-au facut, de-a lungul anilor, chiar si studii. Un raport oficial al Institutului de Medicina din SUA arata ca, in fiecare an, peste 7.000 de pacienti mor pentru ca retelele lor sunt indescifrabile si tratamentul este interpretat gresit. Despre consecintele retelor ilizibile vorbeste si studiul realizat de Universitatea din Berna intr-un spital din Elvetia.

"Potrivit cifrelor, in 52% din cazurile studiate retetele aveau un scris urat, iar in 4% dintre situatii unul ilizibil, aproape imposibil de descifrat. Mai mult, din 200 de cazuri de deces survenit in urma utilizarii incorecte de medicamente, 25% au avut drept cauza retetele cu un scris indescifrabil", a relatat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.
Farmacistii admit ca intampina dificultati in citirea retetelor prescrise de medici.

"Se intampla sa ajunga in farmacie retete greu lizibile. In cazul asta ne consultam cu colegele si, daca nu ajungem la un numitor comun, sunam la medicul prescriptor", a explicat Alina Breban, farmacista. Un caz similar cu cel de la Satu Mare a avut loc luna trecuta la Constanta unde o mama nu a putut cumpara medicamentele necesare copilului ei pentru ca farmacistii nu au inteles ce era scris pe reteta. La nivel mondial se fac presiuni pentru ca medicii sa renunte la retetele scrise de mana in favoarea celor redactate la calculator.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img