joi, 28 martie, 2024

7 remedii stravechi acceptate de stiinta

Distribuie:

Publicat:

Miere pentru rani, roinita daca nu dormi bine, prune uscate pentru constipatie. Da, chiar si medicul tau ti-ar putea prescrie un asemenea tratament, fiindca multe din leacurile folosite de mii de ani sunt astazi validate de experti.

Nimeni nu contesta ca industria farmaceutica salveaza milioane de vieti gratie medicamentelor pe care le produce. In timp ce preparatele sintetice castiga din ce in ce mai mult teren, remediile stravechi pierd insa tot mai mult din popularitate. Astazi, multi prefera sa inghita pastile chiar si pentru o banala raceala sau durere de cap in loc sa incerce sa aline natural micile indispozitii, cu mijloace simple, cum ar fi ceaiurile. Si totusi in cufarul naturii gasim destule leacuri valoroase, a caror eficienta remarcabila este confirmata nu doar de experienta strabunicilor, ci chiar si de oamenii de stiinta. Iata 7 asemenea remedii populare pe care pana si medicii iti sugereaza sa le incerci.

1. Roinita, bun sedativ
Valoarea ei terapeutica e recunoscuta pe intreg mapamondul. Este un excelent calmant nervos, fiind de ajutor in anxietate, insomnie, nervozitate, depresie, tulburari de memorie. Studiile arata ca planta este eficienta si in situatiile extreme. De pilda, dupa 4 luni de tratament cu tinctura de roinita, s-a observat reducerea starii de agitatie si a simptomelor la pacientii care sufereau de maladia Alzheimer.

* Reteta. Ca sa profiti de efectele calmante ale roinitei si sa-ti regasesti echilibrul psiho-emotional, bea zilnic un ceai preparat cu 1-2 lingurite de planta uscata la o cana cu apa clocotita (lasa sa infuzeze 5-10 minute) sau ia 1-2 lingurite de tinctura diluate in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi.

2. Ghimbirul, antidot pentru greturi
Desi e folosit de sute de ani ca antidot impotriva greturilor, abia in secolul XXI oamenii de stiinta au inceput sa-i cerceteze efectele. Astazi, cand studiile au confirmat puterea acestui condiment de a combate greturile legate de raul de miscare, sarcina, indigestie si chimioterapie, tot mai multi medici au inceput sa-l „prescrie“ ca leac.

* Reteta. Taie felii o bucatica de 2,5 cm de radacina de ghimbir si cufunda-le in apa clocotita intre 30 de secunde si cateva minute. Cat timp licoarea sta la infuzat, gust-o la fiecare 30 de secunde – cand simti ca devine prea puternica, scoate imediat feliile de ghimbir.

3. Patrunjelul trateaza cistita
Conform traditiei, patrunjelul era folosit impotriva bolilor tractului urinar. Studiile moderne au confirmat ca aceasta planta aromatica nelipsita din bucatarie este de ajutor in tratarea cistitei intrucat contine foarte multa vitamina C, e un bun antiseptic si are puternice efecte diuretice, favorizand eliminarea bacteriilor din tractul urinar si vezica. Efecte dovedite impotriva cistitei are si sucul de merisoare, care impiedica bacteriile E. coli sa se prinda de peretii tractului urinar.

* Reteta. Daca te supara cistita, bea 7 zile la rand 3-4 cani de infuzie preparata din frunze si radacina de patrunjel proaspat: o lingura de planta la o cana cu apa clocotita. Lasa sa infuzeze 20 de minute, apoi strecoara. Daca alegi varianta sucului de merisoare, bea 300-500 ml de suc natural neindulcit pe zi.

4. Mierea, cicatrizant de exceptie
Este nu doar delicioasa, ci si, la propriu, buna de pus pe rana. De fapt, ea este folosita de sute de ani la vindecarea ranilor si arsurilor usoare. Astazi, proprietatile cicatrizante si antibacteriene ale mierii sunt confirmate stiintific.

* Reteta. Intinde putina miere calda pe leziune (taietura sau zgarietura minora, arsura usoara) si acopera cu un bandaj. Schimba pansamentul zilnic. Mergi neaparat la medic daca arsura sau rana este insotita de umflatura, durere, febra.

5. Prune uscate impotriva constipatiei
Bunicii si strabunicii aveau o solutie simpla impotriva tranzitului intestinal neregulat: prunele uscate. Daca te indoiai de eficienta acestui remediu banal si preferai sa apelezi la laxative, afla ca oamenii de stiinta le dau dreptate bunicilor. S-a dovedit ca prunele uscate, gratie continutului lor mare de fibre si sorbitol, cu efect laxativ natural, sunt mai eficiente decat multe medicamente recomandate impotriva constipatiei.

* Reteta. Ca sa invingi constipatia, mananca 10-12 prune uscate pe zi (nu zilnic, doar la nevoie).

6. Sare pentru dureri in gat
Desi odata cu aparitia antibioticelor am cam uitat de acest leac, astazi medicii ne sugereaza ca atunci cand ne doare gatul, dar nu avem febra si nici dificultati serioase la inghitire, sa facem gargara cu apa sarata. O solutie de sare cu o concentratie mai mare decat cea a fluidelor corpului reduce umflatura si, implicit, inflamatia, favorizeaza eliminarea secretiilor si omoara bacteriile. Spalaturile nazale cu apa sarata desfunda nasul, iar compresele cu apa sarata (preferabil sa folosim sare naturala, de calitate) calmeaza rapid mancarimile cauzate de eczema.

* Reteta. Dizolva ½ lingurita de sare neiodata in 200 ml de apa si fa gargara. Repeta gargara de cateva ori pe zi. Ca sa-ti desfunzi nasul, umple o seringa (fara ac!) cu apa sarata, stai aplecata peste chiuveta si impinge solutia in fiecare nara. Pentru nas foloseste doar apa sterila sau apa fiarta si racita.

7. Bicarbonat de sodiu pentru indigestie
Bicarbonatul de sodiu este eficient impotriva indigestiei, arsurilor gastrice si balonarii: avand proprietati alcaline, ajuta la neutralizarea acizilor gastrici in exces.

* Reteta. Adauga intr-un pahar cu apa o lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu si bea lent acest amestec.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img