sâmbătă, 20 aprilie, 2024

8 tipuri de remedii din sanziene

Distribuie:

Publicat:

Desi este  folosita de sute de ani in medicina populara in tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale si nervoase – efectele sale benefice nu au putut fi inca demonstrate stintific. Este printre putinele erbacee la care structura chimica nu justifica decat intr-o mica masura actiunile terapeutice observate experimental. Planta creste pe pajisti aride, fanete, tufisuri, poieni, marginea padurilor, drumurilor si cailor ferate in toate zonele tarii pana la 2500 m altitudine. Substantele actie din compozitia lor care confera calitati terapeutice deosebite sunt: Iridoide: actiune antiinflamatoare, analgezica, sedativa; flavonozide: actiune diuretica si antiinflamatoare; Taninuri: actiune cicatrizanta; Acid citric, minerale, enzime; Modalitati de utilizare sanzaiene.

Infuzie de flori de sanzaiene: din 15-20 g de varfuri inflorite Ia 1 litru de apa clocotita; se lasa sa infuzeze 10-15 minute dupa care se strecoara. Daca se foloseste intern, se beau 1-2 ceaiuri caldute pe zi, dintre care unul inainte de culcare, avand efecte sedative si antispasmodice in cazul dereglarilor neuro-vegetative (insomnie, isterie, epilepsie) si eruptii tegumentare si efecte diuretice in combaterea unor boli renale si genitale (retentie urinara, calculoza renala, afectiuni ale uterului). Daca se foloseste extern, se face gargara in amigdalita, faringita, afectiuni ale corzilor vocale si ale glandei tiroide.

Pulberea de Sanziene galbene – Este utilapentru calmarea nervilor daca este utilizata intern. Se obtine din flori uscate care se macina fin cu rasnita de cafea, apoi se cern. In principiu, doza la adulti este de o lingurita (circa 15 g) de trei ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. Pentru uz extern, se obtine din frunze si flori uscate si macinate care se presara pe piele, cu efect cicatrizant in caz de eczeme, psoriazis, ulcere vechi, tumori ganglionare si plagi canceroase.

Tinctura de Sanziene. Se obtine din 20 de linguri de pulbere proaspat macinata intr-un litru de alcool de 50 grade (o jumatate de litru de alcool alimentar indoit cu apa) sau intr-un litru de rachiu natural. Se lasa la macerat 12-14 zile, agitandu-se zilnic vasul in care sunt puse. In final, se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare. Intern: Se ia de regula 1 lingurita de tincture diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi pentru hipertiroidie, hipotiroidie, noduli tiroidieni, reumatism, infectie urinara si renala, boli de piele, hernie, nervozitate, tulburari de menopauza, diaree, enterita, enterocolita, stari de excitatie cerebrala, afectiuni febrile, epilepsie, isterie, insomnie, stari de oboseala si slabicune. Extern sub forma de comprese, lotionari sau spalaturi pentru  rani, rani care nu se inchid, reumatism, pete pe piele, erizipel, eruptii tegumentare, cancer al tiroidei si paratiroidei.

Maceratul de Sanziene. Intr-un litru de apa se pun 4-6 linguri rase de pulbere de planta. Se lasa la macerat la temperatura camerei timp de 8 ore. Se filtreaza si se consuma imediat sau in maximum 8-10 ore daca este tinut la frigider si 2-4 ore daca este tinut la temperatura camerei. Se beau zilnic 3 cani de macerat, intotdeauna pe stomacul gol in tratamentul bolilor tiroidiene.

Decoct din 60-100 g de planta uscata si maruntita la 1 litru de apa rece; se fierbe 15 minute Ia foc moale, se strecoara si se foloseste sub forma de bai locale sau spalaturi, in diferite afectiuni ale pielii (pecingine, acnee, ulceratii vechi, rani zemuinde greu vindecabile) si in reumatism.

Unguent preparat dupa mai multe retete, astfel: Reteta 1: Topiti 1 kg unt, margarina sau untura de porc fara sare. Se pun florile taiate marunt, cam 2 pumni, se adauga 50 gr ceara de albine, se amesteca cu o lingura din lemn pana se fac maronii, apoi se ia de pe foc si se lasa la macerat pana a doua zi, cand se incalzeste usor si se strecoara prin tifon. Se pastreaza la frigider, in cutii sau borcane. Se trateaza prin masare sau frectie. Reteta 2: Se toarna untul clarifiat proaspat obtinut, fierbinte peste o mana de inflorescente proaspete, tocate foarte marunt. Se amesteca totul cat mai bine, dupa care se lasa sa se raceasca vreme de 7-8 ore. Se pune apoi vasul in care s-a facut amestecul la foc mic si se asteapta pana isi recapata consistenta lichida, dupa care se filtreaza prin tifon, obtinandu-se un unguent cu tenta verzuie, care se va pastra la frigider.

Se foloseste in: tratamentul cicatricelor vechi, al eruptiilor si al plagilor psoriazice de gravitate mica – Se aplica de 1-3 ori pe zi unguent pe zona afectata; curatarea petelor de pe piele – Unguentul de Sanziene e eficient in curatarea petelor de pe piele, chiar si a celor de natura chimica (produse de contactul pielii cu o substanta chimica). Dupa o spalare vreme de 1-2 minute cu un tampon imbibat cu tinctura de Sanziene, se aplica unguentul de Sanziene, in pelicula de grosime medie. Tratamentul se face de doua ori pe zi, vreme de una-doua saptamani: se aplica local, pe zonele afectate de cancerul pielii.

Suc proaspat din planta de dragaica, spalata si trecuta prin extractor, care se picura pe plagi cutanate si cancer de piele, lasand sa se usuce treptat.

Baia de Sanziene – pentru infrumusetarea pielii. In trei litri de apa aflata la temperatura camerei se pun 3-4 pumni de Sanziene galbene proaspete (tulpini inflorite, maruntite), se lasa sa se inmoaie cateva ore, dupa care se filtreaza. Zeama lasata de planta la inmuiere se pune deoparte intr-un vas smaltuit, iar peste planta care ramane de la filtrare se adauga apa clocotita si se lasa circa 30 de minute. Se lasa se se racoreasca infuzia pana devine calduta, dupa care se combina cu apa in care s-a inmuiat planta inainte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img