News Flash:

9 alimente pe care trebuie sa iti bazezi dieta in aceasta toamna

2 Septembrie 2015
1599 Vizualizari | 0 Comentarii
Profitati la maxim de abundenta de legume si fructe de toamna pentru ca astfel pregatiti organismul sa intre in plina forma in sezonul rece. Toamana este anotimpul ideal pentru mancarurile si salatele de legume, pentru o cura de struguri sau de produse probiotice care sa restabileasca echilibrul intestinal.

O alimentatie bogata in legume, produse lactate slabe, fructe, cereale si carne alba asigura aportul de vitamine si minerale (in special vitamina B6, magneziu, seleniu, zinc) necesar mentinerii organismului in tonus maxim, fizic si psihic.
Iata cateva alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta de toamna, potrivit csid.ro:

1. Legumele din familia crucifere
Varza, conopida, broccoli si guliile sunt bogate in vitamina C, acid folic, betacaroten, potasiu , fibre si au un continut caloric scazut, fiind ideale atat pentru cei care au probleme cu silueta, cat si in prevenirea diferitelor forme de cancer. Contin fitocomponenti sulfurati, bioflavonoide, indoli si monotreptene care inhiba cresterea tumorilor si protejeaza celulele impotriva actiunii nefaste a radicalilor liberi.

2. Dovleacul
Nu este doar un simbol de Halloween, ci si o sursa bogata de betacaroten, fier, zinc, potasiu si fibre cu efect antioxidant, anticancerigen si de scadere a tensiunii arteriale. Copt la cuptor poate fi folosit pe post de desert, pentru ca satisface nevoia de dulce. Dovleacul amelioreaza dispozitia, datorita continutului de vitamine din grupul B, potasiu si glucide cu absorbtie lenta. Nu arunca nici semintele dovleacului! Sunt o sursa pretioasa de acizi grasi nesaturati omega-6 si fibre (daca sunt mancate cu tot cu coaja).

3. Strugurii
Sunt folositi din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor regeneratoare si detoxifiante, continutul bogat de saruri minerale si fitonutrienti, contribuind la scaderea riscului de cancer, boli cardiovasculare, afectiuni urinare si inflamatorii (artrite, reumatism). Strugurii sunt o sursa naturala de potasiu, calciu, magneziu, bioflavonoide si antioxidanti cu efect benefic asupra functionarii sistemului nervos, imunitar, circulator, digestiv si urinar.

4. Prunele

Sunt bogate in fitonutrienti, potasiu, magneziu, calciu, fier, iar continutul crescut de fibre (celuloza si pectina) le confera proprietati laxative. O parte din zaharul din prune este reprezentat de sorbitol, care stimuleaza suplimentar tranzitul intestinal si transforma aceste fructe intr-un remediu natural impotriva constipatiei.

5. Perele
Au un indice glicemic mic si, desi sunt dulci, zaharul pe care il contin se absoarbe treptat in sange. Sunt digerate lent, au un aport crescut de fibre solubile si insolubile, satisfac eficient nevoia de dulciuri si previn aparitia poftelor alimentare si a senzatiei de foame.

6. Gutuia
Este un fruct putin caloric cu proprietati gelifiante datorita continutului mare de pectina, o fibra solubila. Consumata pe post de gustare ofera senzatia de satietate pentru mult timp, impiedicand si pofta de dulciuri.

7. Merele
Sunt, prin excelenta, fructele sanatatii, au putine calorii si sunt bogate in fibre solubile, potasiu si flavonoide antioxidante. Fractia glucidica de sorbitol si prezenta potasiului le confera proprietati diuretice, in timp ce pectinele si celuloza din coaja merelor regleaza cu delicatete tranzitul intestinal.

8. Nucile
Desi sunt hipercalorice, reprezinta o sursa pretioasa de acizi grasi mono- si poli-nesaturati benefici pentru sanatate, vitamine din grupul B, vitamina E, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, cupru, seleniu), proteine vegetale si fibre. De asemenea, pe langa efectul de scadere al colesterolului din sange exercitat de acizii grasi nesaturati, vitamina E, minerale si fibre, in nuci exista fitosteroli si compusi fenolici care sunt la fel de eficienti precum medicamentele anti-colesterol in normalizarea profilului lipidic al sangelui.

9. Curcanul
Are cel mai scazut continut de grasime si de calorii dintre toate tipurile de carne, abunda in vitamine din grupul B, minerale (zinc, fier, cupru, seleniu) si triptofan, un aminoacid esential responsabil de starea de bine.

2 dovleacul 3 strugurii 4 prunele 5 perele 6 gutuia 7 merele 8 nucile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0854 (s) | 25 queries | Mysql time :0.014555 (s)