joi, 28 martie, 2024

9 motive pentru a manca grapefruit

Distribuie:

Publicat:

Creat in secolul al XIX-lea in urma incrucisarii dintre un pomelor si o portocala, grapefruit-ul este un fruct care nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta. Poate avea pulpa alba sau galbena, pana la roz sau chiar de culoare rosie, iar gustul sau variaza de la acru si amarui pana la foarte dulce si zemos.

Grapefruit-ul are un continut scazut de calorii, dar este plin de nutrienti si e o sursa excelenta de vitaminele A si C. Potrivit unor studii facute la Harvard, are un indice glicemic de 25, ceea ce inseamna ca nu afecteaza glicemia. Grapefruit-ul ofera luminozitate pielii, ajuta la scaderea riscului pentru mai multe boli si poate fi de folos in curele de slabire.

Iata cateva motive pentru a nu ocoli acest fruct:
1. Reduce riscul de AVC.
Potrivit American Heart Association, consumul de citrice, in special de grapefruit si portocale reduce riscul de accident ischemic la femei.

2. Mentine sanatatea inimii.

Combinatia puternica de fibre, potasiu, licopen si vitamina C mentine inima sanatoasa. Un studiu a aratat ca o dieta bazata pe un aport crescut de grapefruit rosu scade nivelul lipidelor din sange, in special pe cel al trigliceridelor. De asemenea, un aport crescut de potasiu este important pentru scaderea tensiunii arteriale, datorita efectelor sale vasodilatatoare.

Grapefruit-ul rosu previne constipatia si ateroscleroza

3. Previne cancerul.
Pentru ca este o sursa excelenta de vitamina C si alti antioxidanti, grapefruit-ul poate contribui la impiedicarea formarii de radicali liberi, despre care se spune ca sunt cauza cancerului. Aportul de licopen a fost legat de o scadere a riscului de cancer la prostata, in timp ce vitamina C si beta-carotenul scad riscul de cancer la esofag.

4. Ajuta digestia.
Pentru ca are un continut crescut de apa si fibre, grapefruit-ul ajuta la prevenirea constipatiei si regleaza tranzitul intestinal.

5. Ofera o hidratare optima.
Este unul dintre cele mai hidratante fructe, pentru ca are un continut de 91% apa, doar cu putin mai mic decat al pepenelui rosu. In plus, este bogat in electroliti si de aceea este o gustare recomandata atunci cand ai nevoie de hidratare.

6. Remediu pentru o piele frumoasa.
Datorita antioxidantului vitamina C, atunci cand consumi grapefruit proaspat sau cand il aplici pe piele, poti remedia efectele nedorite ale radiatiilor solare sau ale poluarii asupra pielii, poti reduce ridurile si imbunatati textura tenului. Vitamina C joaca un rol crucial in productia de colagen, substanta care da fermitatea pielii.

De asemenea, pielea are nevoie de vitamina A si de hidratare, iar grepfrutul le ofera pe amandoua. Trebuie tinut totusi cont de faptul ca unele studii au legat un consum marit de grapefruit de riscul aparitiei melanomului, cel mai intalnit tip de cancer de piele. Asa ca nu exagera!

7. Previne astmul.
Vitamina C din acest fruct ajuta la prevenirea astmului. In ciuda tuturor acestor beneficii, trebuie sa aveti grija atunci cand consumati grapefruit, pentru ca are capacitatea de a bloca anumite enzime din stomac, care fac mult mai usoara absorbtia unor medicamente in sange, marindu-le astfel efectul. Printre medicamentele care interactioneaza cu sucul de grepfrut se numara cele pentru colesterol, pentru reducerea tensiunii arteriale, imunosupresoarele si unele antidepresive.

8. Detoxifica ficatul si previne formarea calculilor renali.
Un studiu publicat in Jurnalul Britanic de Nutritie arata ca un consum zilnic de 2-4 pahare de suc de grapefruit reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi si constituie un pas important spre detoxifierea ficatului.

9. Te ajuta sa slabesti.
Numeroase studii au evidentiat capacitatea acestui fruct de a accelera procesul slabirii. Grapefruit-ul contine o enzima care arde grasimile si ajuta la absorbtia si reducerea amidonului si zaharului din organism. Mai mult, cercetarile au indicat faptul ca exista o legatura fiziologica intre grapefruit si insulina, intrucat proprietatile chimice ale acestui fruct reduc nivelurile insulinei si sustin scaderea in greutate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img