marți, 19 martie, 2024

A fost descifrat misterul celui mai urat mirositor aliment din lume

Distribuie:

Publicat:

Misterul din spatele mirosului foarte patrunzator al durianului a fost descifrat de oamenii de stiinta, care au secventionat genomul acestui fruct din Asia de Sud-Est, relateaza Agerpres.

Consumat cu precadere in Thailanda, Indonezia, China sau Malaezia, acest fruct de marimea unei mingi de rugby este de multe ori interzis in locurile publice, in hoteluri sau in mijloace de transport in comun din cauza duhorii pe care o emana cand este curatat — comparata cu un melanj de iz de terebentina si de ceapa, cu ”parfumul” unei perechi de sosete purtata in sala de sport, cu cel al unei pubele sau al unui cadavru in descompunere.

O echipa de oameni de stiinta din Singapore, Hong Kong si Malaezia a anuntat ca a reusit secventionarea genomului Durio zibethinus, un tip de durian, identificand genele responsabile de aceste caracteristici.

Decodificarea genomului sau este „esentiala pentru o mai buna intelegere a biodiversitatii durianului”, dupa cum a explicat echipa de cercetatori in jurnalul ”Nature Genetics”.

Desi unii regreta ca au intrat in contact cu acest fruct, altii se tem pentru viitorul unor specii de durian care sunt in prezent vulnerabile sau amenintate cu disparitia.

Cunoscand mai multe despre ADN-ul acestei plante se pot lua masuri pentru protejarea acesteia, sustin specialistii.

In anul 2008 existau 30 de specii de durian, iar suprafata de teren cultivata cu aceasta planta insuma peste 250.000 de hectare (aproximativ cat statul Luxemburg).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img