vineri, 29 martie, 2024

A fost descoperita molecula ce ajuta la stabilizarea virusului HIV

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii au identificat o molecula cheie exploatata de virusul HIV, iar descoperirea are o importanta majora in distrugerea bolii. Prin intermediul unei noi tehnici de microscopie, cercetatorii au izolat o molecula numita inozitol hexacisfosfat (IP6). Specialistii considera ca virusul ataca aceasta molecula pentru a putea infecta celulele.

Compozitia genetica a virusurilor, precum HIV, este acoperita de o preteina numita capsida, care ajuta virusul sa treaca de sistemul imunitar si sa transmita infectia catre celule. In ciuda zecilor de ani de cercetari, specialistii cunosc putine lucruri despre modul in care functioneaza HIV-ul, scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert. Prin identificarea rolului IP6, misterele sunt mai aproape de a fi rezolvate. 

„De cat timp este studiata a fost observat modul in care capsida virusului HIV este instabila pe cont propriu”, a declarat virusologul David Jacques din cadrul UNSW, Australia. „Acest lucru a dus la crearea teoriilor conform carora lipsa stabilitatii ar putea fi importanta pentru modul in care se instaleaza infectia. Prin descoperirea IP6 am aflat ca, in timpul infectarii cu HIV, capsida nu este niciodata pe cont propriu. Este mereu expusa la IP6, ce stabilizeaza dramatic nucleul virusului”, a adaugat el. 

Cercetatorii stiau din studii anterioare faptul ca IP6  este capabila sa ajute la stabilizarea componentelor din virion, dar nu era cunoscuta importanta moleculei in ciclul de viata al virusului HIV. Astfel instabilitate a capsidei a facut imposibila studierea ei in laborator, deoarece dupa extragere se distrugea rapid. „Stiam ca problema este un ingredient lipsa: IP6”, a declarat Jacques. Descoperirea a fost realizata prin intermediul unei tehnici de microscopie ce utilizeaza fluorescenta pentru monitorizarea dezintegrarii capsidei in timp real. Metoda echipei a demonstrat ca IP6 se prinde de porii capsidei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img