vineri, 29 martie, 2024

A găsit cineva o dronă submarin? Armata Romană a pierdut-o, în cadrul unui exerciţiu. Răspunde la numele de “Vasilică”

Distribuie:

Publicat:

Singura dronă submarin a Armatei Române, poreclită cu afecţiune "Vasilică" de către militari, a dispărut în Marea Neagră, după un exerciţiu militar.

În loc să se apuce s-o caute imediat şi să anunţe incidentul, 3 ofiţeri şi comandantul lor au ascuns disparţia.

Deşi Vasilică a dispărut acum aproape 4 luni de zile, abia acum s-a declanşat urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu şi omisiune a sesizării.

Sunt vizaţi trei ofiţeri care au participat la exerciţiul în urma căreia aparatul nu a mai fost găsit. De asemenea, este vizat si comandantul pentru ca nu a spus nimanui ca au pierdut drona.

Vasilică era o dronă specială. Vehiculul subacvatic autonom SECRIS cântărea doar 25 de kilograme şi a fost creat de cercetătorii Forţelor Navale Române pe o platformă subacvatică achiziţionata de la o firmă de profil din Statele Unite.

Echipamentul aparţine Centrului de Cercetare Ştiinţifică al Forţelor Navale şi era folosit pentru cercetări civile de cartografiere a zonelor cu epave dar şi când erau semnalate pericole militare.

“Platforma face parte dintr-un sistem de protecţia porturilor maritime şi fluviale împotriva obiectelor de natura de incident de securitate: corpuri imersate necunoscute sau cunoscute care pot împiedica navigaţia”, a declarat Comandor Dr. Ing. Georgica Slamnoiu, Comandant Centru Cercetare Ştiinţifică Forţele Navale.

Ancheta procurorilor militari legată de pierderea dronei subacvatice a cărei valoare este estimată la o sută de mii de euro nu este singura investigaţie ce vizează centrul de cercetări ştiinţifice al forţelor navale. procurorii anticorupţie fac şi ei o anchetă penală, legată de posibile ilegalităţi în ceea ce priveşte cheltuirea banului public.

sursa: observator.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img