joi, 28 martie, 2024

A inceput Congresul PSD. Iata declaratiile liderilor de partid – LIVE TEXT/VIDEO

Distribuie:

Publicat:

LIVE TEXT:

12. 41: Ia cuvantul Liviu Dragnea:

"Am tot auzit  – "domnule, dar de ce sa facem Congres"? Din cate stiu eu, este un moment dorit, cum sa nu iti doresti sa faci un congres. Au spsu domnule o sa facem pentru o reglare de conturi. Va dau cel putin 8 motive.

Sergei Stanishev este cel mai bun prieten al nostru din Europa. Multumim, Sergei!

Motivele pentru organizarea acestui Congres. Raspunsul nu este simplu.

Primul – ne aflam la finalul primului an de guvernare si se impune un bilant.

Al doiea motiv- avem un nou guvern si este important sa gasim calea prin care vom indeplini pana in 2020 prog de guvernare. 

Al treilea motiv – cu totii vedem ca discutia din spatiul public a devenit extrem de violenta. Aceast situatie este consecinta unei lupte intre fortele democratice care au castigat si vor sa exercite in mod legitim puterea si oameni si institutii care se substituie democratiei. Este o atmosfera dominata de ura, suspiciune si conflict. 

In cazul legilor justitiei, acest conflict se duce intre noi care vrme sa aducem legislativa in sec 21 si adversarii nostri care vor sa continue abuzuri. Astazit trebuie sa ne convingem daca vrem sa continuam acest proces. Eu vreau fara ezitare. 

Al patrulea: vreau sa stabilim clar actiuni pentrua reuni Romania, pentru a decide prioritatile acestei tari. 

Al cincilea: pentru a avea in conducerea partdiului o reprezentare echitabila a tuturor regiunilor si o partitate intre femei si barbati. 

De saptamana viitoare vreau sa infiintez organizatia barbatilor din PSD.

Al saselea motiv – pentru a spune apasat ideile in care credem si cum vedem noi Romania. 

Al saptelea – pentru a ne icnarca cu incredere si curaj unul de la altul. 

Al optulea  – pentru a spune ce inseamna pentru noi centenarul marii uniri. 

O sa vedeti astazi 100 de obiective din Romania. 

Inainte de 1918, clasa politica din Romania au stiut sa treaca peste dezbinare, ura si conflict. Acum 100 de ani au inteles ca o tara nu are dreptul sa rateze un moment de gratie. Astazi ne aflam intr-un blocaj. Sa redam romanilor pofta de istorie.

Haideti sa incepem sa spunem niste adevaruri. Romania este un stat suveran, in schimb atunci cand oameni politici., sefi de institutii, voci cunoscute ale societatii isi saboteaza cu buna stiinta tara, cu declaratii antiromanesti, pierdem indepdenta, demnitate, respect si nu castigam nimic in schimb. Defaimarea propriei tari prin minciuna este o fapta foarte grava.

Desenul suveranitatii noastre trebuie facut in Romania, si nu in afara tarii! Vom fi respectati daca nu vom confunda bunele relatii cu servilismul!

Demografia – Romania are nevoie de copii, de mame si de tati. 

Mecanismele de control ale institutiilor de forta trebui revizuite. Am aflat cu totii sa statul apralele a infiltrat nu numai clasa politica, dar si media, societatea civila. Trebuie sa intelegem ca dezbaterea pe legile justitiei a ajuns la acest nivel de adversitate pentru ca in spate stau beneficiarii sistemului ilegal de putere. 

Aceasta dezbatere va fi dusa pana la capat, pana la aprobare! este nu pas de modernizare a societatii si vom merge inainte.

In paralel PSD va demara procsel de reasezare constitutionala a institutiilor. Legile de functionare ale serviciilor secrete vor fi actualizate dupa standardele de modernitate ale omoloagelor europene. 

Trebuie sa ne opunem ca cetatenii acestei tari sa nu mai fie  arestati fara motiv! Rule of law asta inseamna – domnia legii! Sa nu mai fim luati in ras de un alt Portocala!

Nu mai vreau ca niciunul dintre ei sa foloseasca aceste obiective intr-un plan personal, trebuie duse la capat nu folosite pentru a isi creste imaginea personala, mai ales cate unii care nici macar nu vin sa le voteze. 

Noi am realizat, si nu altcineva, obiectivul de 2% pentru Aparare. Nu vrem ca acest 2% sa plece din tara, vrem ca cea mai mare parte a echipamentelor militare sa se produca in Romania. 

Relatiile externe. Vom intari parteneriatul strategic cu SUA si pe componenta economica. Regiunea noastra are un potential despre care s-a vorbit prea putin. Am avut discutii in ultimele luni si vreau sa contrsuim un sistem de cooperare cu Bulgaria,Serbia, Ungaria si Moldova. 

Este inadmisibil sa nu avem ambasador in Israel.

Haideti sa recuperam tot ceea ce ne-au luat altii, taote pietele pe care le-am pierdut! Solicit ministrului de externe si economiei o analiza, as vrea sa vedem si noi ce avantaje a avut aceasta tara de pe urma acestor oameni (diplomati, atasati comerciali – n.r.).

Femeile lucreaza la fel de bine ca barbatii, uneori chair mai bine. 

(Dragnea le spune delegatilor din sala sa nu mai aplaude in timp ce vorbeste – "haideti sa aplaudam la sfarsit o data si bine")

Vorbeste despre un nou proiect pentru salariati: Acest proiect prevede zile libere pentru parintii care isi duc copiii la controale medicale.

Mircea Geoana nu a fost lasat sa devina presedinte si nu a putut sa il puna in aplicare. Este un program care cuprinde si legifereaza ce trebuie sa faca statul roman pentru cetatenii din aceasta tara de cand se naste si pana la finalul vietii.

Vreau sa va indemn pe toti sa lucrati pentru acest proiect pe care il lansam saptamana viitoare in dezbatere.  

Se vorbeste depsre proiectul de tara cu dezamagire si repros. Nu avem un proiect de tara, spun toti. Nu avem un scop, un ideal. Eu spun ca nu cautam bine. Proiectul de tara este ca adevarul il gasestei acolo unde nu te gandesti sa il cauti si poate umbli cu el pe nas precum bunicul cu ochelarii pana ajunge in fata oglinzii. 

Romania pare ca a uitat de reprezeinta si ce poate. Ceea ce ne lipseste este abordarea frontala, curajul de a ne privi in fata si a spune "Asa nu mai merge". Indrazneala de a spune ca ne miscam prea incet. Proiect de tara inseamna energie si vointa si este nevoie de o planificare riguroasa, pe termen lung. Acest program trebuie aplicat fara intreruperi. 

Domenii prin care se poate dezvolta Romania: Infrastructura, agricultura, regie si resurse naturale, educatie, sanatate si IT. 

Suntem o tara cu decalaje mult prea mare fata de occident. Romania are nevoie rapid de o infuzie uriasa de capital. Asta tre sa facem, doamna prim-ministru, daca vreti sa avem o sansa se avem autostrazi in timpul vietii noastre. 

Eu va propun sa ducem la capat discutiile deja incepute si anume sa legam Bucurestiul cu autostrazi si linie rapida de Sofia si Belgrad. Trebuie doar curaj!

Agricultura – trebuie sa regandim legislatia privind vanzarea de terenuri agricole, sa revina in proprietatea agricultorilor romani.

Trebue sa recuperam trei decenii in care reforma Educatiei nu a reusit. NU am stiut sa ducem la capat un model unitar. Unii au preferat sa blocheze, sa schimbe de fiecare data cand s-a schimbat guvernrea. Educatia are nevoie de mult mai multi bani.

(…)

Vom pune in dezbatere acest program cu grupuri de expertiza. Acest program de dezvoltare strategica a deveni proiect de lege, va fi adoptat in parlament ca sa poata fi aplicat.

Vreau sa ne punem ca obiectiv ca in 2023-2024 sa trecem la moneda euro. Pentru toate aceste planuri nu este suficient sa ne bazam doar pe noi. Avem nevoie de Romania reunita. 

Dragii mei, constatam cu totii ca in anul centenarului societatea romaneasca este intr-un punct critic. Intoleranta a atins cote inimaginabile. Calomnia, injuraturile au devenit mijloace folosite in fiecare zi. Vedem bine ca un discurs al urii a invadat televiziunile, mediul online si chiar tribuna parlamentului. 

Se pare ca un minim consens social si politic devine imposibil. Trebuie sa vedem asta, ca i anul centenarului societatea este divizata. Ca cel mai important partid din Romania, nu vreau sa acceptam aceasta stare de fapt. Nu vreau sa privim resemnati cum Romania se goleste de oameni.

Cred ca e datoria noastra ca utlima data sa lansam un apel la reconciliere, sa chemam alaturi toate fortele politice, toate energiile societatii. 

12.25 Vorbeste secretarul general Marian Neacsu: 

"PSD este partidul tuturor: al intelectualilor, al tinerilor, al muncitorilor, al pensionarilor. Femeile au gasit in PSD un partid fara prejudecati. Este loc pentru oricine. 

Suntem o forta a binelui! Si mai am o credinta – ca noi PSD, forta binelui, vom invinge. In noi sta speranta pentru aceasta tara."

12.11 Vorbeste vicepresedintele partidului democrat din Moldova, Vladimir Cebotari. 

12.02 Kelemen Hunor, seful UDMR:

Cu toate ca formatiunea pe care o conduc face parte dintr-o alta familie politica, am acceptat aceasta invitatie si vreau sa ii multumesc lui Liviu Dragnea.

Cred in nevoie de dialog, cum as putea sa refuz eu insumi invitatia?

Romanii au nevoie de o viziune clara. Eu in fiecare zi simt nevoia urgenta de a restabilit increderea si a reda speranta intr-unviitor mai sigur, predictibil. Cum am ajuns in aceasta stare? Ar trebui o analiza foarte serioasa.

11.47 Calin Popescu-Tariceanu, liderul ALDE:

"Vreau sa va aduc aminte de decembrie 2016, de tot circul facut atunci de presedintele Iohannis la numirea premierului si de dosarele scoase rapid de la sertar de procurori marioneta. Stiam de atunci, ca pentru coalitia psd alde nu vor urma zilesimple si din ceea ce am vauzt de un an incoace, iata ca aceasta impresie s-a confirmat, din pacate. 

Trebuie sa cateva cuvinte despre cresterea economica. Multi spun ca este doar un element de statistica, pentru noi este baza cresterii bunastarii societatii. Aceasta crestere este consectina directa a masurilor, nu a venit din senin.

A fost generata fara a genera derapaje. Primul obiectiv este de a creste veniturile. 

Viziunea incorecta o prezinta atat opozitia cat si presedintele. Presedintele ori nu itnelege, ori se face ca nu intelege ca exista competitie intre statele UE. 

Presedintele Iohannis s-a facut pres in fata presedintelui francez (politica lucratorilor – n.r.). Acest lucru vorbeste de la sine despre atittuindea pe care o are presedintele Iohannis si cu care sunt in total dezacord.

Am promis romanilor ca vom apara statul de drept, nu statul de drepti. Ca vom lupta pentru drepturile romanilor, pentru ca romanii nu mai vor sa fie abzuati de cozile de topor ale statului paralel. Am promis ca vom lupta impotriva celor care cred ca alegerile se decid in sufrageriile unora, la ceas de noapte. 

Raportul ministrului Tudorel Toader, care este o lovitura de gratie pentru toti cei care cred ca abuzurile impotriva cetatenilor pot fi tolerate, avertisment pentru toti cei care au incalcat Constitutia in frunte cu seful DNA. 

In ziua in care presedintele va iesi in conferinta de presa sa spun ca nu o va revoca pe sefa DNA isi va semna singur sentinta – nu va mai castiga un al doilea mandat. Va arata un singur lucru – ca este presedintele statului paralel, nu al romanilor. 

Faptul ca este panica in statul paralel o arata sondajele, este o reactie de frica ca pierd parghiile de putere. Nu va lasati impresionati, timorati de astfel de stiri false. 

Sunt convins ca suntem mai puternici decat sistemul, decat statul paralel.

Vreau in final sa va dau un indemn: haideti sa fim mai puternici, va doresc ca mesajul pe care il veti da la final sa fie acela de unitate."  

11.35 Potrivit Libertatea, care publica fotografii, iubita lui Liviu Dragnea, Irina Tanase, se afla in sala la Congres, in primele randuri. 

11.30 Vorbeste Sergei Stanishev, liderul grupului PES din Parlamentul European. Acesta l-a salutat pe Liviu Dragnea in romaneste: "Draga Liviu". El s-a adresat si Vioricai Dancila: "Este remarcabil ca socialistii-democrati din Romania este cel care a dat prima femeie prim-ministru al tarii". 

11.25 Sute de sustinatori PSD stau in fata Salii Palatului si urmaresc Congresul pe un ecran urias. In spatele lor, pe trotuarul de vizavi, se afla cateva zeci de protestatari care striga "PSD, Ciuma Rosie!" si afiseaza cu litere uriase mesajul "Daca alegeti mafia pierdeti Romania". 

11.22 Marian Neacsu a prezentat si a supus la vot comisiile de validare si numarare a voturilor. 

11.15 Se intoneaza Imnul National. 

11.13: Dragnea, Dancila si Firea au ajuns la primul rand in sala, unde se afla, printre altii, Mihai Tudose, Nicolae Banicioiu si Ecaterina Andronescu. Dragnea se opreste la fiecare pentru a ii saluta.

11.08: Viorica Dancila si Liviu Dragnea intra in sala pe "Hora Unirii", salutand delegatii din sala. In spatele lor vin Marian Neacsu, secretar general al partidului, si Gabriela Firea. 

Discursurile programate: Sergei Stanishev, Calin Popescu-Tariceanu, Vladimir Cebotari, Liviu Dragnea, Viorica Dancila. La Congres este invitat si liderul UDMR Kelemen Hunor. 

10.50 Incidente inainte de Congres: Cativa protestatari care au venit in fata Salii Palatului si au strigat impotriva PSD au fost ridicati de jandarmi

Congresul PSD, in cadrul caruia vor avea loc alegeri pentru functiile de presedinte executiv, secretar general, vicepresedinti, a inceput.

La lucrari participa peste 4.000 de delegati. Pe cladirea Salii Palatului este desfasurat un banner de mari dimensiuni cu mesajul: ”Romania reunita”. Inainte de a incepe, Dragnea si Dancila s-au plimbat prin sala, au dat mana si s-au imbratisat cu participantii. Congresul a inceput cu intonarea imnului de stat.

La reuniune este prezent Serghei Stanisev, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, presedintele PSD, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dancila, comisarul european pentru Politici regionale, Corina Cretu, europarlamentari, parlamentari, liderii organizatiilor judetene. Este invitat si liderul ALDE, partenerul de guvernare, Calin Popescu Tariceanu, care urmeaza sa sustina si un discurs.

Reuniunea a debutat pe acordurile piesei "Oda Bucuriei" varianta mixata, in timp ce Liviu Dragnea, Viorica Dancila si Gabriela Firea, insotiti de membri din conducerea PSD i-au salutat pe cei prezenti in sala. Ulterior, a fost intonat Imnul National al Romaniei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img