luni, 18 martie, 2024

A lăsat medicina pentru a face apicultură. Tanărul caștigă acum sute de mii de euro din această afacere și se laudă cu produse unice în Europa – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Provine dintr-o familie tradițională de apicultori. Pasiunea pentru apicultură e cea care l-a determinat să renunțe la domeniul medical. A început timid afacerea, însă acum deține una dintre cele mai mari ferme apicole din țară. Cel mai cunoscut produs al său este mierea în trei culori, care a ajuns și în străinătate.

„În urmă cu doi ani m-am gândit prima dată să fac această miere. Au căutat și pe eBay să vadă dacă mai există, dar toată lumea mi-a spus că e unică”, spune tânărul apicultor.

Afacerea a fost pusă pe picioare în urmă cu 4 ani. Iustin Marineac era un tânăr stomatolog pregătit să profeseze. Dar, spre uimirea tuturor, a renunțat la medicină și s-a apucat de apicultură, meseria de bază din familia sa. Acesta provine dintr-o familie tradițională de apicultori.

„Străbunicul a fost apicultor, bunicul la fel și tatăl meu este tot apicultor. Eu sunt printre stupi de la 12 ani”, spune Iustin Marineac.

Tânărul a început afacerea cu 60 de stupi, iar în doar un an a crescut numărul de familii de albine la 200. După ce a văzut că se pot câștiga bani frumoși din meseria de apicultor, a decis că e timpul să mărească afacerea.

Unul dintre cei mai mari apicultori

A mai cumpărat stupi ajungând anul trecut la o fermă apicolă cu 1.000 de albine. Anul acesta a mai dezvoltat ferma, având în prezent 1.400 de stupi. Tânărul spune că știe tot ce se poate despre apicultură, de aceea a venit cu ideea creării unui sortiment nou pe piață: mierea în trei culori. Aceasta conține miere de rapiță, polifloră și de salcâm. Tânărul apicultor spune că a avut un succes încă de acum doi ani cu acest produs, pentru că nu mai exista pe piață și, fiind ceva nou, specialiștii din domeniu, dar și clienții au fost atrași de acest produs.

„Nu prea le venea să creadă că e ceva natural și că nu a mai fost creat de altcineva. De aceea, clienții, apicultorii, profesorii au căutat și pe eBay să vadă dacă mai există miere în trei culori. Dar toată lumea mi-a spus că e unică”, spune tânărul apicultor.

Angajați pregătiți de apicultor

Pentru că are o fermă mare și trebuie să se ocupe de toate stupinele, tânărul a angajat 6 ajutoare permanente, iar în sezonul aglomerat mai plătește zilierii care să îl ajute cu transportul stupinelor. Astfel, albinele sunt duse în mai multe locuri din județul Botoșani, acolo unde are stupii, unde pot poleniza.

continuarea pe bzi.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img