marți, 19 martie, 2024

Abuzul emotional in cuplu: cum iti dai seama daca esti manipulat

Distribuie:

Publicat:

Obsesia controlului a ajuns sa afecteze tot mai multe cupluri. Pentru a-ti da seama daca relatia merge intr-o directie gresita, psihologii recomanda urmarirea catorva semne specifice.

Conform psihologilor, a trai cu un partener obsedat de control te poate impiedica sa-ti traiesti viata in libertate, storcandu-te de energie. Un astfel de partener are tendinta de a te invinovati pentru lucruri pentru care nu ai nicio vina, izolandu-te de prieteni si familie. Modul in care vedeti lumea se poate schimba complet, adevarul devenind un pericol in ochii partenerului obsedat de control, noteaza adevarul.ro, care citeaza independent.co.uk. 

Lisa Aronson Fontes, cercetator de psihologie la Universitatea din Massachusetts Amherst si autorul cartii „Lanturi invisible: depasirea controlului coercitiv in relatia de cuplu“ este de parere ca partenerul posesiv induce un simptom ce poate fi definit ca „incapacitatea de a sti ce stii”, tehnica folosita pentru prima data in literatura de specialitate in cazul spalarii creierului prizonierilor de razboi. „Intr-o relatie abuziva sau de control, in timp, partenerul dominant ajunge sa-i schimbe modul de gandire al victimei. Acesta stabileste ce inseamna dragostea, ce este potrivit sau nu in relatie, exprimand ce este in neregula cu victima si ce trebuie schimbat“, a explicat Fontes. Victima isi pierde propriile idei, obiective si chiar ganduri. In timp, incepe sa le preia pe cele ale partenerului, acesta tragand-o in jos prin critici si insulte. Toate acestea osciland cu perioade de iubire si afectiune, care sa nu ii permita sa paraseasca relatia.  

Fontes si-a reamintit cateva astfel de cazuri, dandu-si seama ca majoritatea victimelor sunt femei, si atragand atentia ca abuzul emotional, psihologic si fizic se poate intampla oricui. Un barbat si-a convins sotia ca nu poate avea periuta de dinti proprie, deoarece cuplurile casatorite impartasesc aceste lucruri. De asemenea, nu i-a permis nicio secunda de intimidate, nici macar sa inchida usa cand folosea baia. Un alt sot a dormea tot timpul ziua pentru a-si putea supraveghea sotia pe timpul noptii. In mod deliberat, nu o lasa sa doarma, controla alimentatia si medicatia acesteia, aducand-o intr-o stare psihica extrem de labila. In cele din urma, chiar si-a uitat varsta, ajungand dependenta de partenerul ei. Alte cazuri faceau referire la femei care credea ca partenerii lor le pot citi gandurile, deoarece acestia le spionau prin intermediul camerelor de luat vederi. „O persoana care este controlata coercitiv – chiar si fara violenta fizica – nu se simte libera sa-si traiasca propria viata in conditiile proprii“, este de parere Fontes.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img