marți, 19 martie, 2024

Acțiune de AMPLOARE a DIICOT: Evaziune fiscală de de 9.500.000 de lei

Distribuie:

Publicat:

Procurorii DIICOT au făcut, vineri, 10 perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Constanta intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul fiind estimat de procurori la 9.500.000 lei.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă în perioada 2008-2013, doi suspecţi, asociați și administratori în cadrul unei societăți comerciale care avea în derulare mai multe contracte pentru amenajarea unor spații publice, au  inițiat și perfectat un mecanism evazionist prin care își înregistrau în contabilitate facturi fiscale provenite de la firme fantomă sau de la firme controlate prin interpuși, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Mecanismul infracțional a vizat două modalități de sustragere de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Prima consta în simularea de achiziții de la societăți aflate sub controlul membrilor grupării sau de la alte societăți, care nu aveau o existență reală, nedesfășurând activități economice, fiind inapte de a presta servicii sau a livra bunuri, operațiuni înregistrate în contabilitatea entităților economice ale grupării cu consecința acumulării de T.V.A. deductibilă și de cheltuieli nereale ce duceau la diminuarea bazei impozabile.

A doua modalitate consta în omisiunea înregistrării în actele contabile a veniturilor realizate, prin simularea de datorii către terțe persoane fizice sau juridice cu consecința scoaterii din patrimoniul societăților a unor fonduri bănești în baza unui titlu simulat, fără a se declara venituri și fără a fi supuse impozitării.

S-a reţinut că membrii grupului au administrat mai multe societăți comerciale cu diferite obiecte de activitate, dar care au avut în comun mai multe elemente, respectiv aceeași structură a acționariatului (membri ai grupării, apropiați sau rude), achizițiile erau înregistrate de la aceeași parteneri comerciali, tiparul tranzacțiilor era identic, modul de redactare a contractelor și facturilor era similar, iar fondurile bănești ale societăților comerciale controlate de grupare aveau aceeași proveniență – executarea obligațiilor derivând din contracte încheiate cu autorități ale administrației publice locale în baza unor proceduri de achiziție publică.

În aceste modalități de acțiune, societățile comerciale aflate sub controlul membrilor grupării au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 9.500.000 de lei, reprezentând T.V.A. dedusă în mod nelegal în baza unor tranzacții fictive și impozit pe profit, reprezentând diminuarea bazei impozabile prin înregistrarea unor cheltuieli nereale.

De asemenea, din patrimoniul societății au fost retrase sau transferate către alte societăți sume consistente de bani, care în fapt reprezintau venituri neimpozitate, membrii grupării sustrăgându-se de la plata impozitului pe dividende.

În cauză se efectuează cercetări față de 14 persoane fizice si o persoană juridică privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani în formă continuată", transmite DIICOT.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img