sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Acciza pe sucuri si dulciuri. Banii ar urma sa fie folositi in sistemul medical

Distribuie:

Publicat:

Bauturile racoritoare si dulciurile ar putea fi accizate precum tigarile si alcoolul, banii rezultati urmand sa fie folositi in sistemul medical. Propunerea este in stadiul de proiect si ar putea intra in cateva luni in circuitul parlamentar.  

In doua luni, in circuitul parlamentar ar putea intra un proiect de act normativ prin care se va introduce o acciza pe produsele cu continut mare de zahar, printre care bauturile racoritoareciocolata sau alte dulciuri. Banii stransi, de ordinul miliardului de lei numai daca luam in calcul bauturile racoritoare, ar trebui sa ajunga la bugetul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate. Initiativa apartine, printre altii, Asociatiei Colegiul Pacientilor din Romania, un ONG care apara drepturilor bolnavilor din Romania si preluata de catre deputatul PSD Costel Lupascu. “Acum proiectul este in stadiu de propunere de draft. Trebuie sa discutam si cu Ministerul Economiei si producatorii alimentelor afectate. De asemenea, domnul Costel Lupascu a promis ca ne va ajuta pentru a avea discutii si cu Ministerul de Finante. Cred ca in urmatoarele doua luni sa avem un proiect supus dezbaterii pentru ca avem sustinere si din partea mediului politic si din partea medicilor”, a declarat Cristian Sas, presedintele Asociatiei Colegiul Pacientilor.

Exemplu de calcul: colectarea a 1,2 miliarde de lei pe an din accizarea bauturilor racoritoare

Potrivit lui Sas, initiativa a pornit de la recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii care sugereaza statelor sa ia masuri, inclusiv fiscale, pentru a reduce consumul de zahar in randul populatiei si mai ales in randul copiilor. “In propunerea pe care am facut-o ne-am inspirat din Marea Britanie unde Jamie Oliver s-a luptat foarte mult pentru introducerea unei taxe si a reusit”, a mai spus Sas care a realizat si o simulare a incasarilor la bugetul CNAS.

Astfel, daca s-ar aplica o acciza de 80 de bani pe litrul de bauturi racoritoare, la un consum mediu anual de 1,6 miliarde de litri cat este acum in Romania, CNAS ar putea castiga in jur de 1,2 miliarde de lei anual. “Suma ar fi de aproape doua ori mai mare decat a alocat anul acesta CNAS pentru decontarea analizelor, RMN-urilor, CT-urilor etc. In cateva luni de la aplicarea acestei legi, romanii nu ar mai fi nevoiti sa stea la cozi pentru a-si face analizele”, crede Sas.

“In mod sigur si ciocolata si dulciurile in general vor fi supuse acestei taxari pentru ca principalele victime ale consumului excesiv de zahar sunt copiii. In cazul acestora, zaharul creeaza un tesut adipos greu de eliminat chiar si la varsta adulta”, mai spune presedintele ONG-ului.

Mai multe variante de lucru

Una dintre variantele luate in calcul este aceea ca valoarea accizei sa fie diferentiata in functie de cantitatea de zahar raportata la 100 de grame de produs. “Am studiat diverse grile din alte state. In final, cred ca se va alege varianta cel mai usor de gestionat”, mai spune Sas, potrivit caruia aceasta acciza nu ar trebui sa fie impovaratoare pentru industria producatoare de dulciuri si bauturi racoritoare.

In Marea Britanie, spre exemplu, se va introduce anul viitor o taxa aplicabila bauturilor racoritoare care contin peste 5 grame de zahar/ 100 ml sau 8 g zahar/ 100 ml. Banii vor fi investiti in promovarea sportul din scoli pentru combaterea obezitatii in randul copiilor. 

Potrivit OMS, evidenta a aratat ca o taxa de 20% aplicata la racoritoare poate duce la o reducere a consumului cu aproximativ 20%, ajutand astfel la preventia obezitatii si a diabetului.

sursa: Economica.net

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img