joi, 28 martie, 2024

Aceasta boala mortala apare dupa 45 de ani. Daca nu e depistata rapid, sansele scad la 8%

Distribuie:

Publicat:

In Romania, cancerul colorectal este in acest moment a doua cauza a mortalitatii in statistica bolilor oncologice.

Dar, potrivit doctorilor, diagnosticata din timp, maladia poate fi vindecata. Conditia este ca oamenii care au trecut de 45 de ani sa mearga la medic, pentru analize, chiar daca nu au simptome.

Un test rapid poate arata in 5 zile daca cineva este sau nu in pericol. Deocamdata, astfel de teste sunt disponibile doar intr-o clinica privata, insa Ministrul Sanatatii spune ca pana la sfarsitul anului va lansa un program national de screening.

In cazul cancerului colo-rectal, celulele maligne se formeaza in colon sau in rect. Acestea au o crestere anormala si astfel apar niste polipi.

Simptomele pot fi tulburari de tranzit, care dureaza mai multe zile, adica diaree sau constipatie, apoi senzatie de balonare, dureri abdominale, scadere semnificativa in greutate si scaun cu sange.

Boala poate avea predispozitie genetica, dar exista si o serie de factori externi.

Medic: ″Factori de risc: obezitatea, lipsa activitatii fizice, consumul de hrana rosie sau alimente procesate, factori de risc familial, adica cei care au rude de gradul 1 cu cancer de colon sau rect. Este unul dintre cancerele cele mai tratabile, pentru ca se pot depista precoce aceste leziuni, acesti polipi.″

Primul pas in depistarea cancerului colo-rectal este un test coprologic rapid. Este indicat in cazul persoanelor care au trecut de 45 de ani, insa daca in familie au existat antecedente, il pot face si cei care nu au ajuns la aceasta varsta.

Medic: ″Aduceti recipientul in clinica, in 5 zile aveti rezultatul. Se va vedea daca exista sangerari in scaun. Si daca se justifica sa se mearga mai departe cu analizele, sa se faca o colonoscopie.″

3.000 de astfel de teste sunt puse la dispozitie gratuit de o clinica medicala privata, care a inceput o campanie de screening pentru diagnosticarea din timp a pacientilor care sufera de cancer colo-rectal. Dezvoltarea la nivel national a unui astfel de program ar duce la scaderea mortalitatii, spun specialistii.

Medic: ″Daca un pacient cu cancer colo-rectal se prezinta la medic in stadiul 1, sanse nu doar de control terapeutic, ci de vindecare de peste 90%. Pentru unul care vine in stadiul 4, metastatic, cancerul colo-rectal nu poate fi controlat, iar rata de supravietuire la 5 ani este doar de 8%.″

Ministerul Sanatatii va lansa anul acesta un plan national pentru tratamentul cancerului, care va cuprinde programe de screening, dar si stagii de pregatire pentru doctori.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img