joi, 25 aprilie, 2024

Aceasta lege ii va pune la punct pe soferii care urca bauti la volan! Vor fi obligati sa conduca doar masini dotate cu acest dispozitiv

Distribuie:

Publicat:

Un proiect de lege depus de 28 de parlamentari in Senat vizeaza soferii care au fost prinsi la volan sub influenta bauturilor alcoolice. Acestia vor fi nevoiti sa conduca timp de 180 de zile doar autoturisme care sunt dotate cu “Alcool-Stop”.

“Alcool-Stop” este un dispozitiv care opreste motorulautoturismului atunci cand detecteaza alcool in aerul expirat. Omologarea si montarea dispozitivelor vor fi efectuate de Ministerul Transporturilor. De asemenea, tot Ministerul Transporturilor se va ocupa de formarea si atestarea profesionala a personalului care va realiza montajul si inspectia aparatelor.

Aceasta propunere legislativa propune ca in OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice sa apara o noua rubrica la sanctiunile pentru soferi: ”Restrictionarea dreptului de a conduce, pe timp limitat, cu anumite exceptii si/sau limitari”.

In aceasta perioada, soferii care au fost prinsi conducand autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, ori tramvaie vor fi nevoiti sa-si doteze vehiculele dispozitivul ”Alcool-Stop”.

Dispozitivul cu pricina ”permite pornirea motorului autovehiculului doar in cazul in care nu se semnaleaza prezenta alcoolului in aerul expirat”.

In functie de circumstante, pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, agentul de la Politie poate opta pentru aplicarea sanctiunii complementare cu aparatul ”Alcool-Stop” pentru 180 de zile sau poate aplica sanctiunea complementara de suspendare a permisului pentru o perioada de 3 luni.

Daca un sofer care a primit sanctiunea complementara este surprins la volanul unui autovehicul care nu este dotat cu ”Alcool-Stop” in timpul perioadei de 180 de zile, comite o infractiune si va fi pedepsit cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, sau va plati o amenda usturatoare.

Daca va fi aprobat acest proiect, el va intra in vigoare dupa 365 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img