miercuri, 24 aprilie, 2024

Acest ulei are proprietati neuroprotectoare mai puternice decat uleiul de peste

Distribuie:

Publicat:

Uleiul de krill este obtinut dintr-un animal minuscul similar crevetilor. Krillul este mancarea preferata a balenelor, de aici venind si denumirea acestui animal (în norvegiana înseamna mancare de balena).
Acest ulei este extras, introdus în capsule si utilizat ca tratament pentru diferite afectiuni, dar si preventiv, ca supliment.
Acesta contine aceiasi doi acizi grasi ca si uleiul de peste (DHA si EPA), însa se pare ca are mai multe avantaje fata de acesta (de exemplu o biodisponibilitate mai mare).
Compozitie si biodisponibilitate
Ceea ce face ca uleiul de krill sa fie diferit de uleiul de peste este faptul ca acizii grasi sunt sub forma de fosfolipide si nu de trigliceride. Aceasta este o regula ce separa crustaceele de pesti.
În timp ce crustaceele contin pana la 65% acizi grasi sub forma de fosfolipide (din total acizi grasi), krillul are un continut de pana la 58%.
O sursa de acizi grasi Omega 3 mai buna decat uleiul de peste
Uleiul de krill contine în principal urmatorii acizi grasi: EPA, DHA, acid miristic, acid palimitic si acid stearic.
Putin peste jumatate din acizii grasi continuti sunt sub forma de fosfolipide, în principal fosfatidilcolina. Acest lucru face ca uleiul sa fie mai bine absorbit decat cel de peste. Astfel, pentru a obtine aceleasi rezultate este necesara o cantitate mai mica.
Desi krillul contine o cantitate însemnata de proteine (11,9-15,4%), acestea nu se mai regasesc în ulei.
Krillul contine 61.1-72.6 mg colesterol / 100 grame, iar uleiul 17-76,3 mg/g de ulei.
Acesta mai contine si astaxantina, beta-caroten si vitamina A, însa în cantitate foarte mica.
De asemenea, mai contine si vitamina E.
Avand în vedere dimensiunile reduse ale krilului si corelarea dintre dimensiunea pestelui cu continutul de mercur din peste (pestii mai mari si pradatorii au un continut mai mare de mercur), este putin probabil ca uleiul de krill sa contina mercur într-o cantitate semnificativa.
Efectele consumului de ulei de krill
Efectele sunt în general cele atribuite acizilor grasi DHA si EPA, acizi grasi omega 3.
Se pare ca acest ulei are proprietati neuroprotectoare mai puternice decat uleiul de peste (g/g), probabil si din cauza ca se absoarbe mai bine.
Se presupune ca acesta îmbunatateste memoria si capacitatea de învatare, în special datorita acizilor grasi mentionati anterior, fosfatidilcolinei si astaxantinei. Totusi pentru a se obtine acest efect se pare ca în cazul oamenilor doza este foarte mare (160 mg/kg corp).
Acizii grasi din acest ulei si din cel de peste sunt considerati a fi utili si pentru diminuarea crampelor menstruale.
Uleiul de kriil creste concentratia de omega 3 din tesutul cardiac si poate preveni deteriorarea muschiului cardiac.
În cazul persoanelor sanatoase nu are impact asupra cantitatii de lipoproteine si trigliceride.
În cazul persoanelor cu un nivel ridicat de lipide, uleiul de krill creste colesterolul HDL cu 42-44%, diminueaza nivelul de colesterol LDL cu 32-35,7%, colesterolul total cu 13-14% si trigliceridele cu 11-12%%. Aceste efecte se observa la doze de 1000-1500 mg pe zi, timp de 90 de zile.
La o doza zilnica de 3 grame se pot observa efecte mai puternice – aproximativ 60% crestere HDL si diminuare colesterol LDL 39%. Efectele sunt mai puternice decat în cazul utilizarii uleiului de peste la doze similare.
Pe baza studiilor pe animale se poate concluziona ca, similar uleiului de peste, are efecte benefice în cazul artritei reumatoide si osteoartritei.
De asemenea, acest ulei reduce nivelul de lipide acumulate la nivelul ficatului, în cazul persoanelor care mananca mai mult decat numarul recomandat de calorii.
Poate fi utilizat si în cazul colitei ulcerative.
Are efecte mai bune daca este consumat împreuna cu mancare si se depoziteaza la temperatura camerei, ferit de lumina.
10 alimente care dizolva depunerile de colesterol de pe artere 
Efecte adverse, interactiuni si contraindicatii
Uleiul de krill este relativ sigur daca se respecta dozele recomandate de medicul specialist si de producator si daca se consuma pentru o perioada mai scurta de 90 de zile.
Efectele acestui ulei pot fi similare cu cele ale uleiului de peste precum respiratie urat mirositoare, arsuri, greata si cateva afectiuni gastrice minore.
Nu sunt cunoscute efectele adverse în cazul femeilor însarcinate si care alapteaza si în cazul copiilor si nu recomandam consumul.
Persoanele care sunt alergice la peste si crustacee pot fi alergice si la uleiul de krill. Evitati consumul.
Poate îngreuna coagularea sangelui si astfel trebuie sa întrerupeti consumul de ulei cu cel putin doua saptamani înainte de o interventie chirurgicala.
În caz ca utilizati alte suplimente, medicamente, plante medicinale, trebuie sa consultati un medic specialist înainte de a consuma acest ulei.
Daca suferiti de diabet, afectiuni hepatice, pancreatice, probleme cu coagularea sangelui si de functionare deficitara a tiroidei trebuie sa consultati un medic specialist înainte de a consuma ulei de krill.
În 99% din cazuri nu este necesar tratament pentru aducerea nivelului de colesterol / trigliceride în limite normale. Totul depinde de stilul de viata. Este nevoie de odihna, liniste, relaxare, alimentatie corecta si exercitii fizice.
În general, singurele persoane care necesita medicamente sau suplimente de tipul acestui ulei sunt cele care din punct de vedere genetic au o problema cu privire la nivelul de lipide din organism, ceea ce le împiedica sa mentina un nivel optim al lipidelor prin intermediul stilului de viata.
Astfel, încercati sa reduceti colesterolul si trigliceridele prin metode clasice nu prin medicamente sau suplimente ce pot avea efecte adverse si pot conduce la dereglarea organismului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img