joi, 28 martie, 2024

Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de miercuri la cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani

Distribuie:

Publicat:

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de miercuri la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani, măsurile de stimulare anunţate de guverne nereuşind să convingă investitorii care vând active pe fondul pandemiei provocate de noul coronavirus, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Indicele pan-European STOXX 600 a închis în declin cu 3,9%, anulând toată creşterea înregistrată cu o zi înainte, când un plan de susţinere anunţat de guvernul spaniol a dus la creşterea acţiunilor regionale.

STOXX 600 a pierdut în martie un sfert din valoarea sa şi se îndreaptă spre cea mai slabă evoluţie lunară după ce epidemia s-a mutat din China în Europa.

Acţiunile din sectorul petrolului şi gazelor au încheiat tranzacţiile de miercuri la cel mai scăzut nivel din ultimii 24 de ani.

Titlurile John Wood Group şi Tullow Oil au înregistrat printre cele mai slabe performanţe din sectorul petrolier, cu scăderi de 21,7%, respectiv 16,9%.

Sectoarele industriale au consemnat pierderi masive, în urma apelului industriei aerospaţiale pentru un pachet de salavare în valoare de 60 de miliarde de dolari, iar analiştii JP Morgan afirmă că sectorul va avea nevoie de ani de zile pentru a se reface.

Citește și: Cercetătorii au descoperit! Cât timp rezistă coronavirusul în aer

Acţiunile Airbus au scăzut cu 22,2%, la cel mai redus nivel din 2016. Acţiunile companiei Safran, care aprovizionează Boeing, au închis în declin cu aproape 23%, iarr titlurile Rolls Royce au coborât cu circa 11%.

“Cred că probabil ne aflăm deja în recesiune. Nu văd că se poate evita acest lucru de ambele maluri ale Atlanticului”, a spus Cameron Brandt, drector pentru cercetări la furnizorul de date EPFR.

Pe lângă îngrijorările provocate de coronavirus, directorul general al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus şefilor de guverne din Europa că restricţiile impuse pentru combaterea coronavirusului ar putea cu uşurinţă să provoace o contracţie de 5% a economiei UE, a relatat publicaţia Frankfurter Allgemeine.

“O recesiune ar putea să nu fie un lucru rău, pentru că va aduce evaluările la niveluri ceva mai credibile şi poate că vor face loc pentru bule ale unor active”, a spus Brandt.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 4%, DAX al bursei din Frankfurt cu 5,56%, CAC 40 al bursei din Paris cu 5,94%, FTSE MIB al bursei din Milano cu 1,27%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 3,44%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img