joi, 18 aprilie, 2024

Activitati de informare si educatie anticoruptie in Vamile ALBITA si LEUSENI-FOTO

Distribuie:

Publicat:

Data de 9 decembrie a fost stabilita drept Ziua Internationala Anticoruptie in urma cu 12 ani, de Conventia Organizatiei Natiunilor Unite.

Semnata de Romania la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) si ratificata prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei este primul tratat cu vocatie universala in domeniul combaterii coruptiei. De asemenea, declaratia Primei Conferinte Anuale si a Adunarii Generale a Asociatiei Internationale a Autoritatilor Anticoruptie, sustinuta la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, indeamna autoritatile competente sa aplice prevederile relevante ale Conventiei pentru a stabili si intari sistemul de lupta impotriva coruptiei, precum si incurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internationale Anticoruptie.

In acest context, Directia Generala Anticoruptie organizeaza, de la inceputul acestei saptamani, o suita de activitati de informare si educatie anticoruptie, atat in Bucuresti, cat si in toate judetele tarii.

Miercuri, 9 decembrie, incepand cu ora 11.00, DGA – DAMBJI, in parteneriat cu Asociatia Pro Democratia, Fundatia Hanns Seidel si Centrul National Anticoruptie din Republica Moldova, au organizat o actiune de informare anticoruptie in Punctul de Trecere a Frontierei Leuseni – Albita. Reprezentantii celor 4 institutii au interactionat direct cu cetatenii care au tranzitat frontiera catre si dinspre Republica Moldova, carora le-au inmanat materiale informative despre prevederile legale in domeniul infractiunilor de coruptie, precum si modalitatile de sesizare ale acestora. Activitatea incheie, totodata, Proiectul Plateste zero pentru ce ti se cuvine, desfasurat pe parcursul anului 2015, in parteneriat de institutiile amintite.

Proiectul Plateste Zero pentru ce ti se cuvine, finantat de Fundatia Hanns Seidel Romania si Republica Moldova a constat in amplasarea Labirintului Anticoruptie in 10 localitati din Romania si Republica Moldova prilej cu care, peste 6.000 de cetateni din cele doua tari au avut posibilitatea sa-si consolideze cunostintele despre infractiunile de coruptie si sa descopere instrumentele aflate la indemana tuturor pentru a sesiza aceste fapte.

Activitatile pentru marcarea datei de 9 decembrie – Ziua Internationala Anticoruptie au mai cuprins, totodata, masa rotunda cu tema “Managementul riscurilor de coruptie” organizata cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti la Academia Romana. Au fost prezenti la activitate manageri si consilieri de integritate din cadrul structurilor MAI din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov care au discutat despre metodologia de identificare a riscurilor si vulnerabilitatilor la coruptie, proiectata si implementata de Directia Generala Anticoruptie, atat in structurile MAI, cat si in alte ministere.

Activitati similare au fost organizate de catre serviciile judetene anticoruptie ale Directiei Generale Anticoruptie in toate judetele tarii. Prin toate aceste actiuni, dorim responsabilizarea cetatenilor si functionarilor publici, in sensul luarii de atitudine si sesizarea autoritatilor in domeniu de fiecare data cand iau cunostinta despre implicarea unor lucratori M.A.I. in fapte de coruptie. In vederea realizarii unei comunicari eficiente intre lucratorii institutiei noastre si cetatenii care doresc sa sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de coruptie de catre personalul MAI, reamintim Linia Verde Anticoruptie – 0800.806.806, ce poate fi apelata gratuit din orice retea de telefonie mobila sau fixa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img