joi, 28 martie, 2024

ACUZATII SOC la adresa Bisericii Catolice

Distribuie:

Publicat:

Biserica Catolica din Norvegia a fost condamnata luni la plata unei amenzi de peste 110.000 de euro si unul din responsabilii sai a fost inculpat pentru ca a exagerat numarul de credinciosi in scopul de a primi mai multi bani de la buget.

Printr-o decizie, Parchetul din Oslo cere 1 milion de coroane (peste 110.000 de euro) de la Dieceza de Oslo, care tine registrele nationale. Dieceza este acuzata ca, intre 2011 si 2014, a recurs la cartile de telefon in cautare de imigranti cu nume care lasa sa se creada ca sunt originari din tari catolice si ca i-a adaugat pe lista cu membri ai Bisericii, uneori fara stirea lor.

In Norvegia, tara cu populatie in majoritate de religie protestanta, statul finanteaza diferitele minoritati religioase proportional cu numarul de credinciosi.

”Umfland” lista cu membrii sai, Dieceza a putut astfel sa obtina ajutoarele publice. Responsabilul sau financiar, Thuan cong Pham, a fost inculpat pentru frauda agravata, a precizat parchetul.

Dieceza poate contesta amenda in justitie si decizia se va pronunta pana la 19 decembrie.

In apararea sa, Biserica sustine ca Norvegia a cunoscut incepand din 2004 un important val de imigranti catolici, indeosebi polonezi, care practic nu au fost inregistrati, antrenand o crestere a cheltuielilor fara sa vina ajutoarele publice.

Independent de aceasta amenda, statul norvegian cere din partea Bisericii Catolice circa 40,6 milioane de coroane drept sume percepute in plus.

Potrivit Institutului national de statistica (SSB), minoritatea catolica norvegiana avea aproape 145.000 de membri la inceputul acestui an.

Pe aceeași temă

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

spot_img